ΣΤΟ EUROGROUP ΜΕΣΩ “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΣΑΦΕΙΑΣ”

Μοίρασε το

Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της Δευτέρας βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, εμφανίζοντας εικόνα ετοιμότητας και συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι η συνεδρίαση μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας πορείας και μιας νέας σχέσης αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης με τους εταίρους.

Η Αθήνα, που απέστειλε την Παρασκευή την πλήρη και αναλυτική λίστα των μεταρρυθμίσεων που είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει, υποστηρίζει ότι τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και επαφίεται πλέον στην “άλλη πλευρά του τραπεζιού” να φανεί αντίστοιχα συνεπής στις δικές της υποχρεώσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην επιστολή Βαρουφάκη δίνεται έμφαση στην ανάγκη να ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, ώστε οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις να αποτελέσουν μια πρώτη δέσμη συμφωνίας και το επόμενο βήμα στη συνέχεια να είναι η έγκαιρη σύναψη της νέας σύμβασης, που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει “Συμβόλαιο για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας”.

Προς το παρόν πάντως, βιώνουμε την περίοδο της επονομαζόμενης δημιουργικής ασάφειας που όμως πρέπει να τελειώνει. Κι αυτό διότι η διαιώνισή της δεν ωφελεί κανέναν.

[quote text_size=”small”]

Ενδεικτική του εν λόγω κλίματος ήταν η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κρατήσει κλειστούς τους κρουνούς της χρηματοδότησης της χώρας, αφήνοντας έξω τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

[/quote]

Μια απόφαση που αφενός δε δημιουργεί πρόσθετο πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες, οι οποίες είναι ασφαλείς και επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες, αφετέρου δεν αντανακλά πλήρως τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Το σκηνικό που επιχειρείται να δημιουργηθεί περιγράφει εξάλλου ο πρωθυπουργός που σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel υποστηρίζει ότι “η ΕΚΤ θέλει να βάλει θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας”.

Τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει; Με ελάχιστα πλέον λόγια και πολλή δουλειά να κάνουν αμφότεροι όλα όσα έχουν συμφωνήσει. Η Ελλάδα με ρεαλισμό, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και με όπλο την ώθηση που συνεχίζει να της δίνει η κοινωνία να κάνει όλες τις απαραίτητες αλλαγές. Και η Ευρώπη με τη δικής της σειρά, αίροντας τις επιφυλάξεις και την καχυποψία, να συμβάλλει με τη στάση της στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας μας, με βάση ένα μοντέλο μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό, δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσιμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου