ΣΤΟΧΟΣ ΥΠΕΡΑΝΩ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ : “ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠ΄ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ”

Μοίρασε το

του ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗ 

Σε πολιτικό τεστ-Παπ υποβάλλει την κοινωνία ο πρωθυπουργός και αφήνει όλα τα σενάρια ανοικτά για τις επιλογές του στο μετεκλογικό τοπίο, εάν και εφ’ όσον θα ιεραρχεί ακόμη την έξοδο απ’ την κρίση, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και το κράτος ως μείζονα στρατηγικό στόχο, ανεξάρτητο οποιουδήποτε κόστους.

Η κυβέρνηση διαψεύδει με ένταση σενάρια, αρκετά από τα οποία εκπονεί το κυβερνητικό “στρατηγείο” της βασιλίσσης Σοφίας που εκτιμά ότι η πολιτική Παπανδρέου είναι δυνατό να εμποδισθεί ακόμη και χωρίς αξιόπιστη εναλλακτική, καθώς και ότι η “επόμενη μέρα” μπορεί να απαιτήσει πολιτικές συμπράξεις πολύ πιο πλατιές από τα σημερινά κομματικά όρια της συμπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται όσοι προβλέπουν ανάγκη για σύνθετες κυβερνητικές λύσεις. Στους κόλπους τους “περιλαμβάνονται άνθρωποι καλών προθέσεων και άλλοι, που ο κ.Παπανδρέου γνωρίζει ή εκτιμά ότι θέλουν να πλήξουν τη στρατηγική του για τη χώρα”. Ο ίδιος δηλώνει αδιαφορία για την παραμονή στον θώκο του και, άλλες φορές, βεβαιώνει ότι θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ σε μια γενική πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Μνημονιακών-Αντιμνημονιακών. Τέτοιοι, ως γνωστόν, υπάρχουν σχεδόν σε όλους κομματικούς χώρους.

Για το μέγαρο Μαξίμου, η στρατηγική Παπανδρέου έχει μεγαλύτερη σημασία για τη χώρα από επιλογές όπως ένας αδιέξοδος κυβερνητισμός του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτική της παραδοχής αυτής καταγράφηκε στο ιταλικό περιοδικό (“Panorama”), προς το οποίο δήλωσε αποφασισμένος να συγκρουσθεί με όσους συντηρούν την καθυστέρηση στη χώρα.

Σ’ αυτούς δεν ενέταξε μόνον ισχυρούς του πλούτου που δεν είναι μαζί του αλλά και και κοινωνικούς χώρους-παραδοσιακούς πολιτικούς πελάτες του ΠΑΣΟΚ, ενώ και ο ισχυρός Γιάννης Ραγκούσης, σε συνέντευξή του, έθεσε μια νίκη του κυβερνητικού κόμματος σε πρόωρες εκλογές πιο χαμηλά, από άποψη σημασίας, για τη χώρα- από τις μεταρρυθμίσεις που επέρχονται.

Αυτό, κατά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, επιβάλλει να στερεωθεί η στρατηγική της που “πατά” στα “συμβόλαια” της χώρας με τον διεθνή μηχανισμό και στις προσωπικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού. Η στερέωση της στρατηγικής αυτής θα απαιτήσει “αβαρίες”, το πολιτικό κόστος των οποίων δεν μετρά για τον κ.Παπανδρέου, όπως λέει ο ίδιος.

“Συμμαχίες για τις μεταρρυθμίσεις”

Η σχετική αποστροφή του γίνεται όλο και πιο συχνά από την προαναγγελία πρόωρων εθνικών εκλογών και μετά, η οποία έχει λάβει υπ’ όψη την ανησυχία της Τρόϊκας για πρόωρες εκλογές. Ο κ.Ραγκούσης έδειξε το “κεντρικό σύνθημα” για την πρόωρη κάλπη, εφ’ όσον αυτή στηθεί: “Συμμαχίες για τις μεταρρυθμίσεις”. Το μέλλον της χώρας “δεν είναι θέμα του πρωθυπουργού και των υπουργών αλλά ολόκληρου του λαού” είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Αύριο, Κυριακή,  με το κλείσιμο της αυτοδιοικητικής κάλπης, ο κ.Παπανδρέου θα προβεί σε ανακοινώσεις από τις οποίες θα λείπουν αναφορές σε συνταγματικώς αμφιλεγόμενες κινήσεις για την επίσπευση των εθνικών εκλογών. Η κάλπη, λέγεται, θα στηθεί αν το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίσει περισσότερες των πέντε από τις δεκατρείς περιφέρειες και αν δεν κρατήσει τη διαφορά σε βάρος της ΝΔ μεγαλύτερη του 4%.

Σ’ αυτή την περίπτωση, μόνον συνεργατικά κυβερνητικά σχήματα με…“σύμβαση έργου ή χρόνου” μπορεί να ανακόψουν τις πρόωρες εκλογές….αλλ’ αυτό διαψεύδεται από τους αμροδίους.

Αστάθμητα και Στρως-Καν

Ως προς τις εκλογές: Πολιτικοί παράγοντες σημειώνουν την προ ημερών αποστροφή του Κάρολου Παπούλια, ο οποίος -με αφορμή τη λεγόμενη τρομοκρατία- υπέδειξε πόσο εύκολο είναι “ένας αστάθμητος παράγοντας να προκαλέσει δραματικές συνέπειες, σε μια συγκυρία κρίσιμη για το μέλλον της πατρίδας”.

Λίγες μέρες πριν, ο Θόδωρος Πάγκαλος είχε αναφερθεί στη δικαιοδοσία του προέδρου της Δημοκρατίας για τη διάλυση της βουλής για σοβαρό λόγο και για την προκήρυξη εκλογών. Και χθες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ γνωστοποίησε ότι ζήτησε παρέμβαση του προέδρου για σύσκεψη αρχηγών.

Ο κ.Πάγκαλος αμφισβήτησε το αν θα στηθούν κάλπες μέσα στο επόμενο 50ήμερο και χαρακτήρισε δύσκολες τις πρόωρες εκλογές και μέσα στο 2011. Άλλοι όπως η Άννα Διαμαντοπούλου έχουν ενδοιασμούς για τη σκοπιμότητα ή την αποτελεσματικότητα της σπουδής για εκλογές.

Η απόφαση του κ.Παπανδρέου αναμένεται σε κάτι λιγότερο από ένα μήνα, εφ’ όσον πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Στρως-Καν στην Αθήνα. “Οι περισσότεροι στην Τρόϊκα έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία που έχει σ’ αυτή τη φάση η ενίσχυση του Παπανδρέου. Και για την πορεία της χώρας και για τη διαφύλαξη των συμφερόντων τους”, λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Εν αρχή, η ηγεμονία

Ο πρωθυπουργός θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ την κοινωνική στήριξη ή ανοχή που επιθυμεί να αποσπάσει για την πολιτική του. Λέει ότι δεν θεωρεί τις κάλπες αυτοσκοπό αλλά τις έφερε αυτοβούλως στη δημόσια συζήτηση για να ακυρώσει κάθε προοπτική πολιτικής ομηρίας του μέσα σε ένα τυχόν αρνητικό μετεκλογικό περιβάλλον….και διαχειρίζεται το υψηλό ρίσκο το οποίον συνεπάγεται ο εγκλωβισμός του ιδίου και της χώρας στη νέα εκλογολογία.

Για τον κ.Παπανδρέου, εκ των ων ουκ άνευ θεωρείται και η κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό, η οποία χρειάζεται διαρκή επιβεβαίωση, πολύ περισσότερο αφού οι δημοσκοπήσεις θέλουν τη δημοφιλία του απομειωμένη. Το γιατί είναι ευεξήγητο εν μέσω κρίσης χρέους και πολιτικών αποφάσεων το κόστος των οποίων επιπίπτει επί δικαίων και αδίκων.

Ο πρωθυπουργός μεριμνά για την πολιτική ηγεμονία του ή για την ανάκτηση του πολιτικού κεφαλαίου του ΠΑΣΟΚ που ξοδεύθηκε κατά το τελευταίο έτος πολύ γρήγορα. Αν οι εν λόγω στόχοι αποδειχθούν ανέφικτοι θα κατεβάσει τον πήχυ, επιδιώκοντας την πρώτη θέση στη γραμμή εκκίνησης για την επόμενη μέρα .

Ο κ.Παπανδρέου έχει κατά νου κινήσεις που “αξιοποιούν” τη δέσμευση της ΝΔ υπέρ του Μνημονίου, ενώ δήλωσε (στη διακαναλική συνέντευξή του) ότι μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία για επαναδιαπραγμάτευση επαχθών όρων του Μνημονίου, υπό την προϋπόθεση βεβαίως η χώρα να είναι απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις της (μάλλον μέχρι το τέλος του 2011).

Αναδιπλωμένη αναδιαπραγμάτευση

Στη συνέχεια, η δημόσια συζήτηση διολίσθησε γύρω από το να επεκταθεί η περίοδος αποπληρωμής του διεθνούς δανείου των 110 δισ.ευρώ, με τον κ.Παπανδρέου να επιμένει ότι το χρέος της χώρας δεν θα τεθεί υπό νέα διαπραγμάτευση και με τον κ.Πάγκαλο να δηλώνει ταυτοχρόνως περί του αντιθέτου.

“Τα χρέη υπάρχουν για να αναδιαρθρώνονται” είπε και απόρησε “για τη δαιμονοποίηση της αναδιάρθρωσης”. Προέβλεψε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιδιώξει αναδιάρθρωση ή να δεχθεί σχετική πρόταση και να επιλέξει κατά το συμφέρον της. Αργότερα, ο κ.Πάγκαλος αναδιπλώθηκε και χαρακτήρισε τη συζήτηση θεωρητική, ενώ κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι προ μηνών ο ίδιος είχε κάνει λόγο εμμέσως πλην σαφώς για “επανυπολογισμό του χρέους”.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε το θέμα, χωρίς οι αρμόδιες πηγές να σχολιάσουν το ασύμβατο των δηλώσεων. Άλλοι παράγοντες, όμως, μίλησαν για συντονισμό των δύο ανδρών με στόχο τη διερεύνηση των ανακλαστικών πολλών, εντός και εκτός συνόρων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πολλές φορές ότι η εκλογική προαναγγελία Παπανδρέου και οι δηλώσεις Πάγκαλου αποκαλύπτουν την κρυφή αντζέντα του ΠΑΣΟΚ δήλωσε, χωρίς να δώσει την εκδοχή του για το περιεχόμενό της….και η δημόσια συζήτηση επανήλθε σε μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής του διεθνούς δανείου.

Ο Σαμαράς και το αύριο

Ο πρωθυπουργός θεωρεί την προσωπική παρουσία του εγγύηση για τους ξένους, γι’ αυτό επιχειρεί να την αναβαπτίσει στη “βαριά πολιτικοποίηση” των αυτοδιοικητικών εκλογών και στην προσωπική αναμέτρηση με τον κ.Σαμαρά. Η ένταση για τις αυτοδιοικητικές κάλπες, όμως, εξηγεί μόνον εν μέρει τους οξείς τόνους και τις προσωπικές αιχμές που οι δύο άνδρες χρησιμοποιούν.

Και οι δύο προβλέπουν μετεκλογικό τοπίο διαφορετικό από το σημερινό και προσπαθούν να ενισχύσουν τα “χαρτιά” τους γι’ αυτό. Είτε για να ηγηθούν και να διευθύνουν την έξοδο από την κρίση είτε για να θωρακίσουν τη δική του θέση ο καθείς, εάν και εφ’ όσον δεν αποτραπούν σύνθετες κυβερνητικές λύσεις.

Ο κ.Παπανδρέου θεωρεί κάθε μείωση της επιρροής του ισοδύναμη “με τον κίνδυνο να υπονομευθούν οι θυσίες των πολιτών και το ομαλό μέλλον της χώρας” και στη βάση αυτού θα επιχειρήσει να οργανώσει την κοινωνική πλειοψηφία και τις πολιτικές συνεργασίες που θα χρειάζεται μετεκλογικώς για να συνεχίσει απρόσκοπτα.

Φόβοι, ευχές και Ομπάμα

Βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούν για πορεία στην κόψη του ξυραφιού και φοβούνται το πώς ο πρωθυπουργός θα διαχειρισθεί το ότι κόμμα δεν θα βρεθεί -μετά από οποιεσδήποτε κάλπες- σε πιο ισχυρή από τη σημερινή συμπολιτευτική θέση.

Δεν αρκούνται στις προνομίες του εκλογικού νόμου Παυλόπουλου ούτε στο ότι οι εκλογές θα γίνουν με “λίστα Παπανδρέου”. Ωστόσο, δεν ακούγονται πολύ πειστικά όταν παραπονούνται πως οι πρόωρες εκλογές θα οδηγήσουν στην κατάργηση των εξεταστικών επιτροπών για τα σκάνδαλα.

Η επόμενη περίοδος θα δείξει πόσο συμμερίζονται και άλλοι στη δημόσια ζωή τη βεβαιότητα που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε προχθές περί “συναίνεσης όλων των πολιτικών δυνάμεων στα θέματα που υπερβαίνουν τις διαχωριστικές κομματικές γραμμές”. Το ίδιο αναμένεται να φανεί και για την -κατά τα άλλα αγαπητή στην Ελλάδα- “σημειολογία Ομπάμα”.

Μετά από το ατυχές για τον ίδιο εκλογικό αποτέλεσμα, ο αμερικανός πρόεδρος έδειξε τάσεις υποχώρησης από την πολιτική του. Δεν την εγκαταλείπει αλλά θα την προσαρμόσει “στη βάση του μηνύματος που έλαβε από την κάλπη”.

Και μάλλον είχε θετική ανταπόκριση, όταν κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς “σε συνεργασία για θέματα που υπερβαίνουν τους κομματικούς διαχωρισμούς, όπως η απασχόληση και οι περικοπές δαπανών”…

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου