ΣΤΙΣ “ΑΓΟΡΕΣ” ΓΙΑ ΤΕΣΤ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Στην Ελλάδα του σήμερα, ένα είναι σίγουρο. Τίποτα δεν είναι σίγουρο. Ένα είναι βέβαιο. Τίποτα δεν είναι βέβαιο… Κι ελλείψει σιγουριάς και βεβαιότητας, το σίγουρο και το βέβαιο είναι πως το κλίμα φόβου και δυσπιστίας στην αγορά θα παραμένει. Και πως όσο συντηρείται το νοσηρό αυτό κλίμα, τόσο η ελληνική οικονομία θα βυθίζεται στην ύφεση.

Προ μηνών ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημείωνε πως η ελληνική οικονομία μοιάζει με τον Τιτανικό που πλέει ολοταχώς προς σύγκρουση με το παγόβουνο, αλλά πως αυτή τη φορά ο Καπετάνιος βρίσκεται στη γέφυρα για να στρίψει το τιμόνι. Έκτοτε ο υπουργός Οικονομικών δεν ξαναχρησιμοποίησε εκείνο τον παραλληλισμό. Αισθάνεται πως το …υπερωκεάνιο της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να πλέει προς το παγόβουνο; Θεωρεί πως ο …Καπετάνιος έχει αλλάξει την πορεία του κι ο κίνδυνος έχει παρέλθει; Δεν είναι σίγουρο.

Σίγουρο όμως είναι πως ανάλογα ανάμεικτα συναισθήματα διακατέχουν κι άλλους συναδέλφους του υπουργούς. Κι αυτά συνιστούν μια βεβαιότητα πως ο κίνδυνος δεν έφυγε. Αλλιώς θα υπήρχαν κάποιοι που θα διαβεβαίωναν με σιγουριά τους πολίτες πως οι θυσίες τους “θα πιάσουν τόπο”. Κι αν υπάρχουν κάποιοι που το επιχειρούν, αρκούνται να πουν πως βρισκόμαστε στο “σωστό δρόμο”. Ούτε σιγουριά, ούτε βεβαιότητα για τον …τόπο προορισμού, του δρόμου ή του μονόδρομου.

Κάπως έτσι και με μεγάλη βεβαιότητα το κλίμα στην αγορά δεν αντιστρέφεται. Χρειάζονται κατ’ αρχήν πράξεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα δημιουργούν μια αναπτυξιακή ελπίδα και θα καλλιεργούν ένα περί δικαίου αίσθημα. Χρειάζεται και συντονισμένη προσπάθεια απ’ τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που δείχνουν να μην πείθονται για την ορθότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Χρειάζεται ρεαλισμός απ’ τους συνδικαλιστές. Χρειάζεται κατανόηση κι αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απ’ τους εργοδότες.

Τίποτα απ’ τα παραπάνω (και πολλά άλλα) δεν συμβαίνουν. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως οι βουλευτές κρύβονται. Ελάχιστοι έχουν διάθεση να υπερασπιστούν την κυβερνητική πολιτική. Εξίσου όμως ελάχιστοι, εμφανίζονται διατεθειμένοι να επιβεβαιώσουν με αρνητική ψήφο, τις διαφωνίες τους. Άλλωστε, η απειλή Μαξίμου περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με λίστα, αν υπάρξουν και νέες διαρροές, παραμένει. Θα υπερψηφίσουν συνεπώς τα επίμαχα νομοσχέδια; Θα φανεί.

Πλην όμως εκείνο που έχει σημασία να φανεί είναι η ορθότητα των επιλογών της τρόικας (που συνυπογράφει η κυβέρνηση). Ένα πρώτο test θα γίνει στα μέσα Ιουλίου, αν κι εφόσον εκδοθούν και διατεθούν προς πώληση, έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 4 δισ. €. Θα ανταποκριθούν οι αγορές; Δεν είναι καθόλου σίγουρο…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου