Στη ΝΔ δεν αρκεί η κατάρρευση του Τσίπρα

Ο Θανάσης Κ. απευθύνεται στα στελέχη της ΝΔ και τους υπενθυμίζει πως δεν αρκεί η δημοσκοπική κατάρρευση του Τσίπρα. Χρειάζεται επιχειρηματολογία για να πεισθεί η κοινωνία, την οποία συμπικνώνει, σε ένα νέο μεταρρυθμιστικό κίνημα. new deal

Μοίρασε το

Ο Θανάσης Κ. απευθύνεται στα στελέχη της ΝΔ και τους υπενθυμίζει πως δεν αρκεί η δημοσκοπική κατάρρευση του Τσίπρα. Χρειάζεται επιχειρηματολογία για να πεισθεί η κοινωνία, την οποία συμπικνώνει, σε ένα νέο μεταρρυθμιστικό κίνημα που πρέπει να δημιουργηθεί.


Η Νέα Δημοκρατία ΔΕΝ αρκεί να ποντάρει στην δημοσκοπική κατάρρευση του Τσίπρα. Ούτε στον έκδηλο πια πανικό του (που συνήθως είναι «πολύ κακός σύμβουλος»).

  • Τις εκλογές αυτές δεν αρκεί να τις κερδίσει η ΝΔ (πράγμα βέβαιο, πλέον).
  • Δεν αρκεί καν να βγάλει αυτοδυναμία – πράγμα που επίσης θεωρείται πια το πιο πιθανό.

Πρέπει η νίκη της να σηματοδοτήσει την πλήρη και οριστική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ. Εσωτερικά – μέσα στη χώρα – και εξωτερικά. Πολιτικά και ηθικά.

Η ευκαιρία είναι ΤΩΡΑ!

  • Γιατί τώρα έχει δοκιμαστεί μια πλήρης τριετία (τουλάχιστον) «αριστερής διακυβέρνησης». Από την οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει συσσωρεύσει πρωτοφανή απογοήτευση και τεράστια οργή.
  • Και γιατί τώρα οι κοινωνίες σε όλον τον κόσμο κινούνται δεξιότερα. Με τρόπο που δεν έχει προηγούμενο – τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες.

Για να επιτευχθεί, όμως, πλήρης συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να γίνουν οι εξής ξεκάθαρες κινήσεις (που είναι ρεαλιστικές – και στο χέρι της ΝΔ σήμερα):

Ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα

* Πρώτον, να ξεκαθαρίσει η κατεύθυνση στην οποία έβαλε τη χώρα ο Τσίπρας – και η αλλαγή κατεύθυνσης που πρέπει να γίνει από την επόμενη κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαινίασε μια πολιτική που φτωχοποιεί τους πάντες από υπέρ-φορολόγηση. Κι ύστερα μοιράζει επιδόματα στους απελπισμένους, ελπίζοντας να εξαγοράσει έτσι τη στήριξή τους. Συνταγή λατινοαμερικάνων «καουντίλιο». Που απέτυχε παντού!

Η ΝΔ οφείλει να πει ότι θα βάλει την οικονομία σε μια τροχιά ανάπτυξης. Με μείωση φόρων, μείωση εισφορών και με συνεχή και αλλεπάλληλα κύματα μεταρρυθμίσεων.

  • Μέσα στη χώρα θα δώσει έμφαση στη σταδιακή μείωση φόρων και εισφορών.
  • Έξω από τη χώρα θα θέσει ως προτεραιότητα να ανέβει ξανά η Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας.

Μέσα στη χώρα θα γίνει πιστευτή ό,τι κι αν… τσιρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί απλούστατα, η ΝΔ στα δυόμιση χρόνια Σαμαρά άρχισε να μειώνει τους φόρους δραστικά. Έκανε τις περισσότερες μειώσεις φόρων που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα. Την ώρα μάλιστα που μείωνε θεαματικά και τα ελλείμματα.

Έξω από την Ελλάδα θα γίνει απόλυτα πιστευτή, επίσης, σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και την ανταγωνιστικότητα. Γιατί απλούστατα, στα δυόμιση χρόνια της διακυβέρνησης Σαμαρά, η Ελλάδα έκανε άλμα 41 θέσεων στη διεθνή κατάταξη. Ύστερα (επί Τσίπρα) υποχώρησε τουλάχιστον 10 θέσεις! Τώρα, στα επόμενα τέσσερα χρόνια η Ελλάδα μπορεί να κάνει άλμα άλλων 40 θέσεων στη διεθνή κατάταξη!

Και να βρεθεί στις πρώτες θέσεις διεθνώς.

Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας

* Δεύτερον, η ΝΔ οφείλει να ξεκαθαρίσει – και μέσα, αλλά κυρίως έξω από τη χώρα – ότι σταδιακή μείωση των φόρων και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, θα συμπληρωθεί από επιτάχυνση και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Των αποκρατικοποιήσεων και όχι μόνο. Κάτι στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτύχει παταγωδώς.

Αυτά τα τρία μαζί – μείωση φόρων, επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων, αξιοποίησης δημόσιου πλούτου – μπορεί να σπρώξει το ΑΕΠ σε πολύ υψηλότερη τροχιά ανάπτυξης! Και το χρέος προς ΑΕΠ σε πολύ χαμηλότερη τροχιά (ενισχυμένης βιωσιμότητας).

Η ΝΔ μπορεί να βάλει ως στόχο μέσα σε μια τετραετία να διαπραγματευθεί μια πολύ διαφορετική προοπτική και για τα μελλοντικά πλεονάσματα (πολύ χαμηλότερα) και για χαλάρωση της ασφυκτικής επιτήρησης (όπως ακριβώς συνέβη και με τις υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε μνημόνια).

Μια τέτοια «φιλοδοξία» να μπει η Ελλάδα σε πολύ πιο αναπτυξιακές, ομαλές και ρεαλιστικές τροχιές στο εγγύς και απώτερο μέλλον, δεν θα αφήσει κανένα ασυγκίνητο. Εκτός αλλά και εντός της χώρας.

Όχι αποθήκη ψυχών

* Τρίτον, η ΝΔ να διακηρύξει και στους Έλληνες και στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα ΔΕΝ πρόκειται να γίνει «αποθήκη ψυχών» ούτε «χωματερή ανεπιθύμητων».

  • Θα κλείσει τα σύνορά της από ανατολάς (όπως το έκανε πολύ αποτελεσματικά ως τις αρχές του 2015).
  • Θα υιοθετήσει πολιτικές άμεσου και ταχύτατου διαχωρισμού λαθρομεταναστών (που είναι η συντριπτική πλειονότητα) και προσφύγων (που είναι ελάχιστοι πια), μέσα από κλειστά και ελεγχόμενα κέντρα υποδοχής.
  • Θα υιοθετήσει πολιτικές επαναπατρισμού των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, δίχως την αναγκαστική μεσολάβηση της Τουρκίας (όπως γινόταν πριν το 2015). Και θα τελειώσει έτσι και την σημερινή «εξάρτηση» της Ευρώπης από την Άγκυρα και τους εκβιασμούς του Ερντογάν προς την Ελλάδα.
  • Στον Έβρο θα δημιουργηθεί κανονικός φράκτης από τη μία άκρη των συνόρων ως την άλλη. ¨Ώστε να μην περνάει τίποτε.

Και στα νησιά του Αιγαίου, θα επανέλθουν οι πολιτικές ένοπλης ακτοφυλακής που είχαν πλήρως αποδώσει πριν το 2015 (και που αντιστράφηκαν μετά το Φλεβάρη του 2015, από μια «ακτοφυλακή» αφοπλισμένη, που λειτουργεί πια ως «ναυαγοσώστης» υποδοχής λαθραίων και όχι ως αληθινός φύλακας συνόρων).

Ασφάλεια

* Τέταρτον, η ΝΔ να επαναφέρει ως υψίστη προτεραιότητα την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας.

  • Την κατάργηση του νόμου των «ανοικτών φυλακών» (Παρασκευόπολου).
  • Την επαναφορά των φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Και να ξαναπεί εκείνο που είχε διακηρύξει κι είχε ξεκινήσει ο Σαμαράς:

  • Να καθαρίσουμε τις πόλεις μας από την ανομία και να τις ξαναπάρουμε στα χέρια μας.
  • Με κατάργηση και του ασύλου παρανομίας στα Πανεπιστήμια, εννοείται.
  • Με πολλαπλά σχέδια «Ξένιος Δίας», σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και όπου χρειάζεται. Και με προσωρινές «Αμυγδαλέζες»…

Και με ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων. Και του εξοπλισμού τους και του ηθικού τους. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αναθεώρηση για συμφωνία Πρεσπών

* Πέμπτον, αναθεώρηση της συμφωνίας των Πρεσπών, αν έχει ψηφιστεί ως τότε από την Ελληνική Βουλή.

Μπορεί τα Σκόπια να πήραν πρόσκληση να μπουν στο ΝΑΤΟ. Αλλά κανείς δεν μας δεσμεύει να συνεχίσουμε να αναγνωρίζουμε… εθνότητα Μακεδόνων! Κανείς!

(Και μπορεί να προσβληθεί αυτό και στον Άρειο Πάγο, ο οποίος έχει ήδη γνωματεύσει ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει για την ελληνική έννομη τάξη)

“Τα κράτη έχουν συνέχεια”, αλλά αυτό δεν ισχύει για συμφωνίες που δεν επικυρώθηκαν κανονικά (απλώς μονογράφτηκαν). Ούτε για συμφωνίες που παραβιάζουν κατάφωρα το εθνικό δίκαιο ή τη εθνική συνταγματική τάξη (ακόμα κι αν επικυρώθηκαν στο μεταξύ).

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας ακύρωσε διμερή συμφωνία που είχε υπογραφεί κανονικά μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για τα όρια της μεταξύ τους ΑΟΖ. Κι αν αυτό μπορούν να το κάνουν οι Αλβανοί, ασφαλώς μπορούν να το κάνουν και οι Έλληνες!

Μπορεί να μην είναι δυνατόν να ακυρώσουμε όλα τα «τετελεσμένα» που δημιουργήθηκαν από τη συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά μερικά από αυτά και μπορούμε και δικαιούμαστε και είμαστε υποχρεωμένοι να τα ακυρώσουμε.

Ακριβώς για να μπορέσουμε να χαράξουμε μια νέα γραμμή αντίστασης στον Σκοπιανό αλυτρωτισμό. Γιατί σήμερα δεν έχουμε καμία

(Όπως κάνουν όλες οι χώρες – των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων – για συμφωνίες που έχουν υπογράψει και επικυρώσει στο παρελθόν, αλλά κάποια στιγμή ανακαλύπτουν, ή αποδεικνύεται, ότι τους βλάπτουν).

Έξι μεταρρυθμίσεις

* Έκτον, να διακηρύξει η ΝΔ έξι ιδιαίτερες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να μπουν σε απόλυτη προτεραιότητα και να προχωρήσουν άμεσα, από τις οποίες, άλλωστε εξαρτώνται και όλα τα προηγούμενα:

  • Τη σταδιακή μείωση του δημοσίου.

Αξιολόγηση, αναδιάρθρωση ΚΑΙ μείωση προσωπικού μέσα από τον κανόνα ένας προσλαμβάνεται για κάθε έξη που απολύονται). Δούλεψε την τριετία 2012-14 και μείωσε το δημόσιο κατά 70-80 χιλιάδες περίπου. Μπορεί να δουλέψει ξανά.

  • Τη σταδιακή κατάργηση της γραφειοκρατίας.

Ιδιαίτερα σε τομείς όπως η έναρξη οικονομικής δραστηριότητας ή η έγκριση επενδύσεων ή η καταβολή νέων συντάξεων. Είχε υπάρξει πολύ τολμηρή νομοθεσία το 2013-14, που καταργήθηκε μετά το 2015. Να επανέλθει και να πάει πολύ παραπέρα…

  • Την επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης με συνολική αναδιάρθρωση του δικαστικού σώματος.

Εδώ δεν χρειάζεται απλώς να γίνουν πολλά. Πρέπει να γίνουν τα πάντα!

  • Την αλλαγή του περιεχομένου και του προσανατολισμού σπουδών σε όλες τις κλίμακες της Εκπαίδευσης.

Γιατί αυτό που έχουμε τώρα δεν είναι ούτε «δημόσια» ούτε «δωρεάν» ούτε «Παιδεία»! Είναι υποχρεωτική δημόσια απαιδευσία. Και πριμοδότηση της ιδιωτικής παραπαιδείας. Με παράλληλο αφελληνισμό, κόντρα στις προβλέψεις του ίδιου του Συντάγματος (άρθρο 16 παράγραφος 2)

  • Την συστηματική προετοιμασία της μεγάλης συνταγματικής αναθεώρησης.

Που θα περιλαμβάνει, ασφαλώς, και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

  • Τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σταδιακά σε οκτώ υπουργεία και δεκαπενταμελές υπουργικό συμβούλιο. Με επιτελικό ρόλο – χωρίς κατάτμηση αρμοδιοτήτων.

Αν προχωρήσουν αυτές οι έξι μεταρρυθμίσεις, όλα τα υπόλοιπα ξεμπλοκάρουν και επιταχύνονται. Αλλά χωρίς, όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς… «ευσεβείς πόθοι»!

Όλα αυτά μαζί πείθουν και τους Έλληνες και τους ξένους, και τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες και τις αγορές.

Δημιουργούν δημοσιονομικό «χώρο» για μείωση φόρων και αποκατάσταση αδικιών – πολύ ταχύτερα απ’ ό,τι φαντάζεται κανείς.

Ένα αληθινό μεταρρυθμιστικό κίνημα

Και δημιουργούν αληθινό μεταρρυθμιστικό κίνημα μέσα στην κοινωνία – πολύ ευρύτερο από την ίδια τη ΝΔ και πολύ πιο ορμητικό, απ’ ό,τι υποψιάζονται ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι.

Μ’ άλλα λόγια, έτσι θα συντρίψετε το ΣΥΡΙΖΑ!

Υ.Γ. Και προσοχή, για να πείσετε χρειάζεται να προσέχετε και «λεπτομέρειες», όπως οι λέξεις που χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα:

– Μη τους λέτε «παράτυπους μετανάστες», που να πάρει…

Παράνομοι μετανάστες είναι – ή λαθρομετανάστες, επί το επιεικέστερο! Δεν είναι «παράτυποι»! Δεν διέπραξαν μια απλή «παρατυπία»…Διακινούνται από μαφιόζικα κυκλώματα διακινητών-δουλεμπόρων! Παραβιάζουν πλήρως την εθνική και ευρωπαϊκή νομιμότητα. Κάποιοι από αυτούς – αρκετοί μάλιστα – διακινούν οι ίδιοι και παράνομες «ουσίες», παραβιάζοντας το σύνολο του ποινικού κώδικα. Το να τους λέτε απλώς «παράτυπους» όπως κάνουν κάποια στελέχη, εκτός ότι είναι γελοίο, δείχνει πως ορισμένοι κάνουν αγγαρεία – δεν εννοούν αυτά που λένε.

  • Ομοίως δεν πάμε να αποκαταστήσουμε την… «ουσία του Πανεπιστημιακού ασύλου», όπως λένε κάποια στελέχη της ΝΔ (ευτυχώς ελάχιστα).

Δεν υπάρχει «ουσία» ασύλου ιδεών, σε μια δημοκρατία όπου οι ιδέες δεν διώκονται έτσι κι αλλιώς! Σε μια δημοκρατία όλες οι ιδέες εκφράζονται ελεύθερα παντού. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερη “ασυλία”.Πέστε τους να μη λένε… μαλακίες, σας παρακαλώ! Το Πανεπιστημιακό άσυλο καταργήθηκε στην Ελλάδα πλήρως (δεν… «αποκαταστάθηκε η ουσία του») το Σεπτέμβριο του 2011 με συντριπτική πλειοψηφία της Ελληνικής Βουλής (253 βουλευτών) από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και άλλους.Τους πήρε 30 χρόνια να το καταλάβουν κι ύστερα ήλθε ο Τσίπρας και το …ξέχασαν πάλι.

Πέστε τους να σοβαρευτούν, που να πάρει…

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Θανάση Κ. στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου