ΣΕ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ…

Μοίρασε το

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗ  

Δραματικές στιγμές περνούν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, η πολιτική επιβίωση του οποίου κρέμεται πλέον από μια λεπτή κλωστή.

Υπουργοί και κορυφαία στελέχη κατ’ επίφαση μόνον ανταποκρίνονται στην κρισιμότητα των περιστάσεων συνεχίζοντας την τακτική των προσωπικών στρατηγικών, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να ασφυκτιά με τις κυβερνητικές αποφάσεις προειδοποιώντας ότι η στάση των βουλευτών στις επερχόμενες ψηφοφορίες δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Σε καταγγελία της ασκούμενης πολιτικής, διαχωρίζοντας πλήρως τη θέσης της, έχει ήδη προχωρήσει η προσκείμενη στο κυβερνών κόμμα συνδικαλιστική παράταξη της ΠΑΣΚΕ.

Το χρονικό διάστημα ως τα τέλη Ιουνίου, οπότε διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιγράφεται ως Γολγοθάς για την κυβερνητική παράταξη, που όμως έχει ταυτίσει την ως τώρα πορεία της με εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
 
Βασικός πονοκέφαλος για το Μέγαρο Μαξίμου είναι η διαδικασία έγκρισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή, καθώς η κατάσταση στην ΚΟ μοιάζει με κινούμενη άμμο και κανείς δε μπορεί να προεξοφλήσει ότι και οι 156 βουλευτές θα πράξουν υποτασσόμενοι στο κομματικό τους καθήκον αντί της φωνής της συνείδησής τους. Κρας τεστ για το τι θα ακολουθήσει στην Ολομέλεια θεωρείται η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ την προσεχή Τρίτη αλλά και το αυριανό Πολιτικό Συμβούλιο στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην οδό Ιπποκράτους.
 
Στο μεταξύ, ο Γιώργος Παπανδρέου κάθε άλλο παρά ικανοποιημένος θα πρέπει να αισθάνεται με την πολιτική συμπεριφορά μιας σημαντικές μερίδας του Υπουργικού Συμβουλίου που ανοίγει εσχάτως «περπατησιά» επόμενης ημέρας. 
 
Στη σχετική κούρσα άτυπης και πρώιμης «δελφινομαχίας» προπορεύεται ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δεκαπέντε ημέρες μετά τα υπονοούμενα προς το Γιώργο Παπανδρέου περί πολιτικής διεύθυνσης της χώρας, διαφοροποιήθηκε εκ νέου ηχηρά την περασμένη Δευτέρα και στοχεύοντας αυτή τη φορά στο Γιώργο Παπακωνσταντίνου μίλησε για «δημοσιονομική κατοχή» και για αλαζονική συμπεριφορά του Υπουργείου Οικονομικών απέναντι στις προτάσεις των υπουργών.
 
Αυτονόμηση ΠΑΣΚΕ

Πιο ισχυρές όλων είναι οι δονήσεις που συντελούνται στο συνδικαλιστικό βραχίονα του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται η συνοχή ακόμη και της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.
 
Μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε δύο κραταιές οργανώσεις της ΠΑΣΚΕ και πιο συγκεκριμένα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στον ΟΤΕ με ανακοινώσεις που εξέδωσαν σε πολύ σκληρή γλώσσα για την κυβερνητική πολιτική, έκαναν γνωστό ότι αυτονομούνται από το ΠΑΣΟΚ και θα πορευτούν στο εξής σε «διαφορετικούς δρόμους».
 
«Διαπιστώνοντας αγεφύρωτο χάσμα πολιτικής αντίληψης, ιδεών και ιδανικών για τα οποία παλέψαμε και αγωνιστήκαμε, δηλώνουμε πως δεν έχουμε πλέον καμιά πολιτική συνάφεια με τον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ όπως αυτός εκφράζεται. Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, προκειμένου να καταργηθεί το «βάρβαρο μνημόνιο» και να ανατραπούν οι πολιτικές που το εκφράζουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτονόμησης της ΠΑΣΚΕ – ΟΤΑ.
 
Η παράταξη σημειώνει επίσης ότι «τον τελευταίο χρόνο εφαρμόζεται η πιο βάρβαρη, η πιο αντιλαϊκή και πιο αντεργατική πολιτική με την οποία ιστορικά βρέθηκε αντιμέτωπη η εργατική τάξη της χώρας και η κοινωνία οδηγείται στην φτώχεια και την εξαθλίωση, ενώ η πολιτική «συνταγή» που η κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζουν, ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα».
 
Ένα επιπλέον πλήγμα από τα «σπλάχνα» του ΠΑΣΟΚ προήλθε από την ΠΑΣΚΕ – ΟΤΕ που με μια επιστολή – καταπέλτη προς όλους τους συμπολιτευόμενους βουλευτές αλλά και τον Γιώργο Παπανδρέου, δηλώνει αναγκασμένη να πορευτεί έπειτα από χρόνια σε ξεχωριστά πολιτικά μονοπάτια.
 
Η κεντρική γραμματεία της ΠΑΣΚΕ-ΟΤΕ με αφορμή την εκκίνηση της διαδικασίας πώλησης ενός πρόσθετου ποσοστού 10% στη γερμανική Ντόιτσε Τέλεκομ υπενθύμισε τις διακηρύξεις τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργού ότι «αυτός ο οργανισμός πρέπει να παραμείνει βασικό εργαλείο του δημοσίου, για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, της πληροφορικής και της τηλεπικοινωνίας στη χώρα μας». Επίσης, στην ίδια επιστολή γίνεται αναφορά και στη χαμηλή τιμή της μετοχής του ΟΤΕ, με την επισήμανση ότι «κανένας σοβαρός οικονομολόγος δεν προτείνει πώληση μετοχών κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις» και «όσοι το πράξουν αγγίζουν τα όρια του ποινικού δικαίου».
 
Τη θέση αυτή της ΠΑΣΚΕ υιοθέτησε και ο προερχόμενος από τον ΟΤΕ, στέλεχος της ΠΑΣΚ-ΓΣΕΕ, αναπληρωτής γραμματέας και υπεύθυνου Τύπου της Συνομοσπονδίας Στάθης Ανέστης.
 
Τον ασκό του Αιόλου ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και ειδικότερα το σκέλος που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ άνοιξε η ΠΑΣΚΕ-ΔΕΗ με καθοδηγητή τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, Νίκο Φωτόπουλο.
 
Εκτός από την πρωτότυπη τακτική των απειλητικών SMS προς υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με σκοπό τη διατήρηση της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, ο κ. Φωτόπουλος και 38 ακόμη στελέχη της ΠΑΣΚΕ-ΔΕΗ κατηγόρησαν τον Απρίλιο τον πρωθυπουργό ότι λοξοδρόμησε, λησμονώντας τις προεκλογικές του δεσμεύσεις που ήταν να παραμείνει το 51% των μετοχών της ΔΕΗ στο δημόσιο. «Σύντροφε πρόεδρε, για εμάς υπάρχουν κόκκινες γραμμές», κατέληγαν οι συνδικαλιστές, παραθέτοντας το ρητό «κανείς δεν πουλά την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά». Μάλιστα, δημοσιοποίησαν φωτογραφίες στις οποίες ο νυν υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται να στηρίζει τους αγώνες των συνδικαλιστών ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της κυβέρνησης Καραμανλή.
 
Μύδρους εναντίον των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για εξυγίανση της λειτουργίας του ΟΣΕ είχαν εξαπολύσει οι πράσινοι σιδηροδρομικοί συνδικαλιστές, ενώ τη ζωηρή διαφωνία της εξέφρασε και η ΠΑΣΚΕ-ΕΥΔΑΠ ενάντια στην περαιτέρω μετοχοποίηση της επιχείρησης.
 
Έμπειρα κομματικά στελέχη και συνδικαλιστές με διαδρομή στα δρώμενα του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι «οι τελευταίες εξελίξεις μπορούν να συγκριθούν και ενδεχομένως να ξεπερνούν το μέγεθος της εσωτερικής κρίσης που ξέσπασε προ 25ετίας στην ηγεσία της παραδοσιακά «πράσινης» πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, όταν προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις για το πρόγραμμα λιτότητας που επέβαλλε ο τότε «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας και μετέπειτα πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου