ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΕ ΓΚΡΙΖΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

Μοίρασε το

του ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Το δύσκολο τρίμηνο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, τα ανοιχτά μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει, οι επαπειλούμενες συγκρούσεις με τα ισχυρά σωματεία των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, αλλά και οι ενδοκυβερνητικές διχόνοιες που δύσκολα κρύβονται πυροδοτούν σενάρια πολιτικών εξελίξεων μέχρι το Μάρτιο.
 
Είναι μάλιστα τέτοια η έντασή τους κυρίως μεταξύ πολιτικών στελεχών και οικονομικών παραγόντων, η οποία τροφοδοτεί φυσικά και την παραπολιτική των ΜΜΕ, που ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο. να δηλώσει κατηγορηματικά ότι «δεν πρόκειται να δραπετεύσει όπως κάποιοι άλλοι». Η απάντηση αυτή είχε ως αιτία κυρίως τη φημολογία η οποία εξελίχθηκε σε αρθρογραφία ακόμα και σε σοβαρές εφημερίδες, ότι ο Γ. Παπανδρέου σκέφτεται να διεκδικήσει τη θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, καθώς η θητεία του Μπάνκι Μουν λήγει τέλος του 2011. Μάλιστα το σενάριο αυτό φέρει τους υπουργούς Χ. Παμπούκη και Δ. Δρούτσα να βολιδοσκοπούν ξένους ηγέτες για να ανιχνεύσουν τις προθέσεις τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο!…

Φυσικά το σενάριο αυτό δεν βρίσκεται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με την τρόικα να γίνεται διαρκώς πιο απαιτητική, με το διαρκές άγχος για εξασφάλιση της επόμενης δόσης, με τον καθημερινό καταιγισμό νομοθετημάτων, με την ένταση στην κοινωνία, μάλλον αποτελεί «ευφάνταστη διαφυγή» για κάποιους παρά πραγματική πιθανότητα. Βέβαια ήδη κάθε συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δύο προαναφερθέντες υπουργούς, θα ερμηνεύεται βάσει αυτού του σεναρίου, όπως έγινε ανήμερα της πρωτοχρονιάς στη Bουλή, αμέσως μετά την ανταλλαγή ευχών στο προεδρικό μέγαρο.

Το άλλο σενάριο είναι συνδυασμός του προηγουμένου, συμπληρωμένου με «λίστα», κοινωνικές συγκρούσεις ανεξέλεγκτες, και καθυστέρηση της τέταρτης δόσης του δανείου από την Tρόικα, και το οποίο θέλει τη διενέργεια εθνικών εκλογών μέσα στην άνοιξη. Κάποιοι μάλιστα άρχισαν να δημοσιεύουν και πιθανές ημερομηνίες.

Το σενάριο αυτό ίσως έχει πιθανότητες επιβεβαίωσης αν «συνωμοτήσουν» πολλές συγκυρίες ταυτόχρονα. Ωστόσο μόνο σε περίπτωση γενικής σύρραξης και ακυβερνησίας μπορεί να πει κανείς ότι είναι δυνατόν να υπάρξει τέτοια εξέλιξη, κάτι που μπορεί να μην είναι απίθανο, ωστόσο δεν είναι ορατό υπό τις παρούσες συνθήκες.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, ανάλογα πως βλέπει ο καθένας το τι πρέπει να γίνει για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη που έχει πιαστεί, το μόνο σενάριο που φαίνεται να έχει πλήρη επιβεβαίωση και εφαρμογή είναι η δανειακή σύμβαση της χώρας και οι προσπάθειες της κυβέρνησης να περάσουν τα μέτρα και οι αλλαγές με τις λιγότερες δυνατές γι’ αυτήν απώλειες. Και φυσικά η ελπίδα της, που όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις παρά τη φθορά της τη συμμερίζεται και η πλειοψηφία των πολιτών που θεωρούν ότι τελικά η χώρα θα αποφύγει τη χρεοκοπία, ότι το επόμενο στάδιο μετά τη σωτηρία της χώρας θα είναι η επαναφορά της σιγουριάς, η ανάκαμψη της οικονομίας και η πίστη των πολιτών για ένα καλύτερο μέλλον.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου