“ΡΑΓΙΣΕ ΤΟ ΓΥΑΛΙ” …

Μοίρασε το

Υπό δραματικές συνθήκες το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να οδηγείται στο κλείσιμο του πολιτικού του βίου, καθώς η σύγκρουση ανάμεσα στον Ε. Βενιζέλο και τον Γ. Παπανδρέου με αφορμή τα οικονομικά του Κόμματος και την διαχείριση τους  και την μαύρη τρύπα των περίπου 115 δις ευρώ. Στο Μαξίμου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για επιπτώσεις στην λειτουργία της Κυβέρνησης από την νέα εσωκομματική σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ.

Η ατμόσφαιρα είναι κάτι παραπάνω από πολεμική και  τα περισσότερα στελέχη εκτιμούν πως  υπάρχει πλέον μια ακραία τυφλή σύγκρουση που οδηγεί στην διάλυση του ΠΑΣΟΚ και την πλήρη απαξίωση του.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο εκρηκτική καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου διαμηνύει και ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το πόρισμα που έχει συνταχθεί για τα οικονομικά του Κόμματος από τις 5 εταιρείες . Προβάλλει δε εντονότατα το επιχείρημα , και δεν πρόκειται να κάνει πίσω από αυτό ότι τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ , έχουν ελεγχθεί από τη  αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και δεν έχει με βάση αυτό τον έλεγχο αναδειχθεί κανένα θέμα.

Ο  Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Από την άλλη ο κ. Βενιζέλος επιμένει να προβάλλει το πόρισμα και να ζητά να συζητηθεί στην Πολιτική Επιτροπή , όπου θα υπάρξουν και πολιτικές κρίσεις . Όπως λένε μάλιστα συνεργάτες του κ. Βενιζέλου , « δεν μπορεί πλέον να κάνει με τίποτα πίσω ο κ. Βενιζέλος σε ένα τόσο μεγάλο θέμα που είναι άρρηκτα δεμένο με την διαφάνεια και τον έλεγχο των οικονομικών». Τονίζουν μάλιστα πως «αυτό είναι ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για μεγάλες και ανατρεπτικές αποφάσεις του κ. Βενιζέλου , ακόμα και για να βάλει τέλος στο ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει απαξιωθεί και με ταχύτατες διαδικασίες να προχωρήσει στην εξαγγελία ενός νέου πολιτικού φορέα , καθαρού και «απαλλαγμένου» από το αρνητικό βάρος των πολιτικών του Γιώργου Παπανδρέου που οδήγησαν την χώρα στο γκρεμό και το ΠΑΣΟΚ στην πλήρη απαξίωση και καταρράκωση». Όπως μάλιστα τόνιζαν χαρακτηριστικά συνομηλιτές   του κ. Βενιζέλου «τώρα ο Ε. Βενιζέλος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και κρατάει στα χέρια του το κλειδί για την ριζική ανασύσταση της Προοδευτικής Παράταξης , απαλλαγμένης από τις αμαρτίες του πρόσφατου παρελθόντος και από πολιτικά βαρίδια».

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ 

Ο Γ. Παπανδρέου πάντως εξακολουθεί να κλιμακώνει την αντιπαράθεση διαμηνύοντας  πως δεν πρόκειται να μετάσχει στη συνεδρίαση κανενός οργάνου που θα θέσει σε συζήτηση το πόρισμα . Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου δέχεται εισηγήσεις από συνεργάτες και πολιτικούς του φίλους να πάει ακόμα πιο μακριά την αντιπαράθεση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τ. Πρωθυπουργός έχει δεχτεί εισηγήσεις που τις εξετάζει να «ανάψει πράσινο φως» για να δημιουργηθεί μια νέα πολιτική κίνηση από ανθρώπους που στήριξαν και στηρίζουν την πολιτική του έναντι των μνημονίων και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που όχι απλώς διαφωνούν με τον κ. Βενιζέλο , αλλά πιστεύουν σε μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων και αντιμετωπίζουν θετικά μια σειρά από πολιτικές επιλογές του Γ. Παπανδρέου.

«Το δικό σου Πρόγραμμα και την δική σου πολιτική ακολουθούν και εφαρμόζουν και η Κυβέρνηση , αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ . Βγες μπροστά και υπερασπίσου πολιτικά τις επιλογές σου . Μην ηγηθείς για την ώρα καμίας νέας πολιτικής κίνησης, απλά διευκόλυνε στο να γίνει ένας νέος φορέας και στη συνέχεια βλέπεις αν θα ηγηθείς σε αυτόν ή αν θα προχωρήσει με άλλη ηγεσία και εσύ κρίνεις πως θα τοποθετηθείς αργότερα» , του εισηγούνται συνεργάτες και πολιτικοί του φίλοι.

ΡΑΓΙΣΕ ΤΟ ΓΥΑΛΙ

Για πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ το «γυαλί έχει ραγίσει για τα καλά και δεν κολλιέται» και συνεπώς το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι διάγει τις τελευταίες ώρες του . «Το γυαλί Βενιζέλου – Παπανδρέου , εξάρχής ήταν ραγισμένο . Μόνο που το κομμάτιασμα του το συγκρατούσαν κάποια κοινά συμφέροντα . Την  μια ο Γ. Παπανδρέου ήταν σε δύσκολη θέση και ελίχε ανάγκη τον Ε. Βενιζέλο , την  άλλη ο Ε. Βενιζέλος ήταν σε δύσκολη θέση και είχε ανάγκη  τον  Γ. Παπανδρέου . Τώρα τα πράγματα φαίνεται ότι έφτασαν στο απροχώρητο και το γυαλί θα τσακίσει»., τόνιζαν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ  που επεσήμαιναν πως φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για το οριστικό ξεκαθάρισμα

Όλοι σχεδόν στο ΠΑΣΟΚ μιλούν ανοιχτά για τον κίνδυνο διάσπασης που ελλοχεύει, την ώρα που οι βουλευτές έχουν χωριστεί σε δυο στρατόπεδα. Παράλληλα, φέρεται ότι κορυφαία στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Βενιζέλο εισηγούνται τη διαγραφή του πρώην Πρωθυπουργού και το οριστικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Η σύγκρουση αποτυπώνεται γλαφυρά σε διαδοχικές ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι δύο πολιτικοί, οι οποίες ακολούθησαν τη  τους συνάντηση στη Βουλή.

Κύκλοι της Ιπποκράτους  πάντως διευκρίνιζαν ότι δεν τίθεται ζήτημα διαγραφής του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού και σε κάθε περίπτωση πρώτα θα παραληφθεί το πόρισμα των έξι ελεγκτικών εταιρειών και έπειτα θα ληφθούν αποφάσεις από το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή .

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνειών. Ο κ. Βενιζέλος είναι αποφασισμένος να φέρει το πόρισμα στα όργανα του κόμματος, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας και του ΠΑΣΟΚ εν γένει.

Το ερώτημα είναι πλέον μέχρι που θα κλιμακώσει την αντίδραση του   ο κ. Παπανδρέου , ο οποίος διαμηνύει ότι δεν θα  παραστεί ως μέλος της ΚΠΕ στη συνεδρίαση που θα συζητηθούν τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.
Πολύ περισσότερο που αρνήθηκε να πάρει τον φάκελο με τα οικονομικά στοιχεία του κόμματος που του έδωσε ο κ. Βενιζέλος, καθώς όπως εξηγούν στελέχη του περιβάλλοντός του, δεν μπορούσε να συνεργαστεί με αυτούς που προσπαθούν να τον απαξιώσουν ηθικά.
Η ανακοίνωση του πρώην πρωθυπουργού κάνει σαφές ότι ο ίδιος θεωρεί υπεύθυνο για τις διαρροές περί μαύρης τρύπας εκατομμυρίων ευρώ στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ και υπέρογκες δαπάνες ταξιδιών, τον κ. Βενιζέλο.
Ο κ. Παπανδρέου είχε εκνευριστεί πολύ από τις πρώτες κιόλας διαρροές αλλά κανείς δεν αντιλήφθηκε το μέγεθος της ενόχλησης του μέχρι το απόγευμα της Μ.Τρίτης.
Η φράση στην πρώτη άτυπη ενημέρωση της Ιπποκράτους ότι οι κ.κ. Βενιζέλος και Παπανδρέου είχαν καιρό να μιλήσουν επειδή ο πρώην πρωθυπουργός απουσίαζε τους προηγούμενους μήνες στο εξωτερικό, πυροδότησε μια οργισμένη ανακοίνωση για τις «απαράδεκτες, άθλιες και ανήθικες διαρροές που στηρίζονται σε ψεύδη σχετικά με την οικονομική διαχείριση στο κίνημα κατά τη περίοδο της προεδρίας του».
Η Ιπποκράτους απάντησε ότι η σημερινή ηγεσία δεν ασχολείται με διαρροές, υπαινιγμούς, και χυδαίες συκοφαντίες και προέτρεψε τον κ. Παπανδρέου αν ενοχλείται από δημοσιεύματα να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Έπειτα από αυτά υπάρχει η εκτίμηση ότι ο κ. Παπανδρέου χάραξε τη δική του πορεία όπως φαίνεται από το ύφος της ανακοίνωσης του αλλά και ότι ο κ. Βενιζέλος σήκωσε το γάντι όταν τον προέτρεψε να συμμετάσχει στην ΚΠΕ «ως πρώην πρόεδρος, αλλά και ως βουλευτής» όπου θα έχει τη δυνατότητα να πάρει μέρος στη σχετική συζήτηση για την οικονομική κατάσταση του ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά Παπανδρέου λέγεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε σχέδιο εξόδου από το ΠΑΣΟΚ, αν και δέχτηκε σχετικές εισηγήσεις, αλλά και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τη ρετσινιά ότι «φαγώθηκαν» χρήματα από το ταμείο του κόμματος επί των ημερών του.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες , η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να επανέλθει στη δημόσια συζήτηση για το ζήτημα των οικονομικών του κόμματος, προσθέτοντας ότι όλα όσα πρέπει να ειπωθούν θα ειπωθούν ενώπιον των καταστατικών οργάνων του κόμματος.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ

 

 

Στο μεταξύ έντονη είναι η ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι οι εύθραυστες ισορροπίες και πολύ περισσότερο ένα σκηνικό σύγκρουσης στο ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και στην κυβερνητική συνοχή.
Ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται αναλυτικά για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ενώ κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν στην περίπτωση που οι τριβές στο πράσινο στρατόπεδο ενταθούν το επόμενο διάστημα, να επανέλθει πιεστικά από την πλευρά του κ. Βενιζέλου και το θέμα του ανασχηματισμού.
Πέραν της ανησυχίας για τις συνέπειες από μία ρήξη κορυφής στο ΠΑΣΟΚ, είναι προφανές ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο προβληματίζονται και για το ενδεχόμενο ο κ. Βενιζέλος να χρησιμοποιήσει ως όπλο στην εσωκομματική μάχη και την προώθηση βουλευτών ή κεντρικών στελεχών του κόμματος στο κυβερνητικό σχήμα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς δεν προτίθεται να αλλάξει το σχεδιασμό του ως προς το χρονοδιάγραμμα του ανασχηματισμού, που όπως όλα δείχνουν μεταφέρεται τον Ιούλιο, μετά το συνέδριο της ΝΔ και τη νέα αξιολόγηση της τρόικας.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου