ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΒΙΑΣΥΝΗ

Μοίρασε το

Στις πρώτες στρατηγικού χαρακτήρα κινήσεις στην εσωκομματική σκακιέρα προχώρησε ήδη ο Γιώργος Παπανδρέου. Η νέα εβδομάδα αναμένεται να δώσει ένα πιο σαφές στίγμα των προθέσεών του, με βασική παράμετρο ότι η διαδικασία της διαδοχής δε θα είναι διόλου βιαστική και θα φέρει τη σφραγίδα του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ.

Η συνάντηση κορυφής που είχε την περασμένη Τετάρτη ο κ. Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο γραφείο του στον 6ο όροφο της οδού Ιπποκράτους έμελλε να είναι η απαρχή για τις πρωτοβουλίες που επί ημέρες πιεζόταν να αναλάβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την επόμενη ημέρα του κόμματος.

Βλέποντας το Κίνημα να παραπαίει οργανωτικά και δημοσκοπικά, υποψήφιοι αρχηγοί, βουλευτές και στελέχη καλούσαν και καλούν επίμονα τον πρώην πρωθυπουργό να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες που θα ξεκαθαρίσουν το νεφελώδες τοπίο, το οποίο με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στη συρρίκνωση και πιθανώς στη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ.
Σε απάντηση των δημόσιων αυτών εκκλήσεων, αλλά χωρίς να συμμερίζεται τις φωνές εκείνες που θέλουν αλλαγές «στο άψε – σβήσε», ο Γιώργος Παπανδρέου προανήγγειλε «συζήτηση για αξιολόγηση της πορείας του ΠΑΣΟΚ, των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων και τη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου για την ολοκλήρωση του έργου της», με επίκεντρο τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει εκτός απροόπτου την προσεχή Τετάρτη.

Στην εν λόγω συνεδρίαση -σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της Ιπποκράτους- πρόκειται να κληθούν να πάρουν μέρος όλα τα κορυφαία υπουργικά στελέχη που κατά το πρόσφατο παρελθόν συγκροτούσαν την κυβερνητική επιτροπή, στο πλαίσιο της συλλογικότητας στη λήψη αποφάσεων και με σκοπό τη δημιουργία ενός ισχυρού πολιτικού κέντρου στο κόμμα.

Την πρόταση αυτή είχε εισηγηθεί ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος την Παρασκευή πραγματοποίησε ηχηρή παρέμβαση γύρω από τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ που προκάλεσε αίσθηση αλλά και εύλογους συνειρμούς, καθότι από τη μια πλευρά θέλησε να εμφανιστεί ως παράγοντας ενότητας και νηφαλιότητας τονίζοντας ότι επιθυμεί «να είναι από αυτούς που συμβάλλουν στη λύση και όχι από εκείνους που δημιουργούν το πρόβλημα», όμως από την άλλη «έσφαξε με το γάντι» όλους τους «δελφίνους» πλην του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Επιπροσθέτως, υπερασπίστηκε των επιλογών και της διετούς κυβερνητικής διαχείρισης από τον Γιώργο Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι «είναι πολιτικός που επέδειξε εξαιρετική ευθύνη και αυτό θα τιμηθεί και αναγνωριστεί».
Κατόπιν όλων των παραπάνω, δόθηκε η εντύπωση ότι η νέα άτυπη συμμαχία που δημιουργείται απέναντι την τρόικα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή των κυρίων Ρέππα – Βενιζέλου, οι οποίοι βρίσκονται σε κοινή γραμμή με τον κ. Παπανδρέου.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το κλίμα στη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Οικονομικών χαρακτηρίστηκε και από τα δύο μέρη ως θετικό και αμφότεροι συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να τραυματιστεί η συνοχή της παράταξης με διχαστικές επιλογές, ενώ ο μεν κ. Βενιζέλος έστειλε μήνυμα προς τους Ανδρέα Λοβέρδο, Άννα Διαμαντοπούλου, και Γιάννη Ραγκούση ότι «δε δέχεται να φορέσει “δαχτυλίδια, τιμά τις εσωκομματικές διαδικασίες και δε χρειάζεται υποδείξεις».

Μια ακόμη εξέλιξη που προϊδεάζει για τα μελλοντικά βήματα του Γιώργου Παπανδρέου είναι η επιλογή του Πάνου Μπεγλίτη για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο βουλευτής Κορινθίας είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά και συνοδοιπόρος του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Υπουργείο Άμυνας, γεγονός έρχεται να ενισχύσει τη φημολογία για πόλο εξουσίας μεταξύ παπανδρεϊκού και βενιζελικού μπλοκ. Κάποιοι άλλοι πάντως ερμήνευαν τον ορισμό εκπροσώπου Τύπου ως ένδειξη του κ. Παπανδρέου να «τρενάρει» την κούρσα της διαδοχής, που σε κάθε περίπτωση θα ανοίξει και αυτό δεν τον αμφισβητούν ούτε άτομα από το στενό κύκλο συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού.

Ως δεδομένη κρίνουν επίσης την πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου να μη βιαστεί να ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες, οπωσδήποτε όχι πριν κλείσουν οι εκκρεμότητες της κυβέρνησης Παπαδήμου -για την οποία δε χάνει στιγμή να διαμηνύει την ανάγκη στήριξης και μακροημέρευσής της- και δεύτερον αφού πρώτα όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη δεσμευτούν ότι δε θα συμπεριφερθούν “ανθρωποφαγικά” κατά του αρχηγού τους.

Στον αντίποδα, κανείς δε μπορεί να προεξοφλήσει ότι η πορεία για την ανασυγκρότηση του Κινήματος και την εκλογή νέας ηγεσίας θα είναι αδιατάρακτη και δε θα επιφέρει τεκτονικές αντιδράσεις που θα σημάνουν μια ανεπανόρθωτη πληγή για το ήδη καταρρακωμένο ΠΑΣΟΚ.

Συνομιλητές του Γιώργου Παπανδρέου που μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν τις σκέψεις του, υπογράμμιζαν αναφορικά με το σχέδιο που προτίθεται να θέσει σε επί τάπητος από αυτή την εβδομάδα ότι μεταξύ άλλων δεν αποκλείεται να ζητήσει την αντικατάσταση των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου με κορυφαία στελέχη κατόπιν συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου μετά τις γιορτές, ενώ εξίσου πιθανή είναι και η εκλογή νέου γραμματέα αντί του Μιχάλη Καρχιμάκη με επικρατέστερους αντικαταστάτες τους Δημήτρη Ρέππα ή Κώστα Σκανδαλίδη. Οι κινήσεις αυτές αν επαληθευτούν θα έχουν ως στόχο να σηματοδοτήσουν την τρωθείσα συντροφική αλληλεγγύη και να αποφορτίσουν ένα συγκρουσιακό σκηνικό που καλλιεργείται επικίνδυνα εσχάτως.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου