ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

Μοίρασε το

Η κυβέρνηση δεν πήρε εντολή να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, παρότι, φυσικά, πήρε εντολή να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Όμως, πολιτικό δίλημμα δεν τίθεται όπως προσχηματικά υποστηρίζει. Ούτε αδιέξοδο. Η παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι υπέρτερη των όποιων υποσχέσεων δόθηκαν προεκλογικά με αποκλειστικό σκοπό την εξαπάτηση του λαού και την κατάληψη της εξουσίας. Διότι πολύ απλά καμία προεκλογική υπόσχεση δεν θα υλοποιηθεί με τη χώρα απομονωμένη από την Ευρώπη.

Τρεις μήνες διακυβέρνησης και η κυβέρνηση δείχνει να υποτιμά αυτήν την παράμετρο, επιμένοντας επιλεκτικά να προτάσσει το δεύτερο μέρος της λαϊκής εντολής που έλαβε, περισσότερο για να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της παρά να υπηρετήσει το συμφέρον της χώρας.

Αποτέλεσμα αυτής της τυφλής πολιτικής είναι η χώρα να έχει απολέσει όλους τους συμμάχους της και να κινδυνεύει σοβαρά να φύγει από τον ευρωπαϊκό δρόμο. Άπαντες προεξοφλούν το Grexit. Τα γραφεία στοιχημάτων δεν ποντάρουν καν στο ενδεχόμενο – το θεωρούν βέβαιο. Το ίδιο και οι οίκοι αξιολόγησης που διαρκώς υποβαθμίζουν τη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Το ίδιο κι ο διεθνής Τύπος και οι δηλώσεις ξένων αξιωματούχων. Μέχρι και εδώ στην Ελλάδα οι δημοσκόποι μετράνε τις προτιμήσεις του κόσμου για το ευρώ ή τη δραχμή!

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση εμμένει στις ιδεολοψίες της. Βλέπει παντού συνωμοσίες και αόρατους εχθρούς. Προσπαθεί να πείσει και να πειστεί ότι όλοι συμμαχούν εναντίον της για να την πιέσουν, δήθεν, να υποχωρήσει από την εθνικά υπερήφανη στάση της. Αδυνατεί όμως να κατανοήσει πως οι εταίροι δεν παίζουν παίζουν πόκερ, αλλά προειδοποιούν για την καταστροφή που θα υποστεί η Ελλάδα, όχι η Ευρωζώνη. Διότι, το ευρώ είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί στη καιροσκοπική πολιτική της Αθήνας.

[quote text_size=”small”]

Το ευρώ θα στηριχθεί για να μη διαταραχθεί η ισορροπία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και το ντόμινο που η κυβέρνηση φαντάζεται ότι θα προκαλέσει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα προκληθεί. Εκείνο που θα προκληθεί είναι μια ανυπολόγιστη ζημιά για την ελληνική οικονομία και μια πραγματική ανθρωπιστική κρίση.

[/quote]

Ακόμα όμως και στην καλύτερη περίπτωση που το ελληνικό Grexit αποτραπεί την ύστατη ώρα, η Ελλάδα θα έχει χάσει πολύτιμο χρόνο και πόρους για να ακολουθήσει το δρόμο των άλλων χωρών που ήδη απολαμβάνουν τα ευεργετήματα της πολιτικής “ποσοτικής χαλάρωσης” του Μάριο Ντράγκι. Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα θα είναι μεγάλο επίτευγμα αν η κυβέρνηση καταφέρει να πακετάρει σε μια νέα συμφωνία τα εναπομείναντα κεφάλαια που είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες “μνημονιακές” κυβερνήσεις. Δηλαδή, τα 7,2 δισ. της τελευταίας δόσης της Τρόικας από την αξιολόγηση του περασμένου Δεκεμβρίου, τα 10,3 δισ. του ΤΧΣ που επιστράφησαν στον EFSF και τα υπόλοιπα 15 δισ. του ΔΝΤ, σύνολο 32,5 δισ.€. Το θέμα είναι πως αυτή η νέα συμφωνία, όπως κι αν ονομαστεί, θα συνοδεύεται από ένα νέο Μνημόνιο, την ώρα που οι άλλες χώρες βγαίνουν από τα Μνημόνια τους.

Οι προϋποθέσεις δηλαδή για μια αυτοδύναμη ανάπτυξη χωρίς τα δανεικά των εταίρων μας εξανεμίζονται. Η ύπαρξη μας θα συνεχίσει να εξαρτάται από την συμπόνια και την αλληλεγγύη τους. Κι αυτό δεν συνιστά ούτε υπερηφάνεια ούτε εθνική αξιοπρέπεια…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου