ΠΡΑΣΙΝΟΚΟΚΚΙΝΟΙ ΚΑΙ ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΟΙ

Μοίρασε το

Δηλώνουν πολιτικά ορφανοί και ανέστιοι, ωστόσο με τη στάση τους εξακολουθούν να επηρεάζουν καταστάσεις και να κατευθύνουν τα σωματεία, τα οποία διοικούν σε αποφάσεις συμβατές με τις επιθυμίες της ηγεσίας του κόμματός τους.

Ο λόγος για τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, οι οποίοι διαχωρίζονται πάντως σε δύο κατηγορίες.
Σε εκείνους που έχουν αποκόψει κάθε δεσμό με τον πολιτικό τους χώρο μετά την ένταξη της χώρας στο Μνημόνιο και τη μετακύλιση του βάρους των περιοριστικών μέτρων στις πλάτες των εργαζομένων και σε εκείνους που αποστασιοποιήθηκαν μεν, διακριτικά όμως διατηρούν ανοιχτούς διαύλους με το ΠΑΣΟΚ.
Η δε ηγεσία της ΠΑΣΚΕ την οποία εκφράζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δέχεται σφοδρή κριτική περί «ηττοπαθούς» και «συμβιβασμένης» αντίδρασης έναντι της κυβερνητικής πολιτικής. Αίσθηση είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις Παναγόπουλου μετά από συνάντηση στην Ιπποκράτους με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μερικές εβδομάδες πριν την έγκριση του τρίτου μνημονίου, όπου είχε υποστηρίξει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται κοντά στις θέσεις που εκφράζει η Συνομοσπονδία.
Οι γέφυρες της δεύτερης κατηγορίας πράσινων συνδικαλιστών με την Ιπποκράτους και ο ρόλος τους σε κρίσιμες στιγμές για το εργατικό κίνημα αποτυπώθηκε ανάγλυφα στην εξέλιξη των πρόσφατων κινητοποιήσεων στους κόλπους των αστικών συγκοινωνιών όπου τελικά η απεργία ανεστάλη.
Καθοριστική ήταν γι’ αυτό η κατευναστική πρόταση του προέδρου του συνδικάτου στα μπλε λεωφορεία Λεωνίδα Σκούλου, προσκείμενου στην ΠΑΣΚΕ, ο οποίος στη γραμμή της «υπεύθυνης και συνετής στάσης» που είχε χαράξει νωρίτερα με δηλώσεις του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατέβασε πρόταση υπέρ της διακοπής της απεργίας από κοινού με τη ΔΑΚΕ.
Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο σωματείο (Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ), προ διετίας, πρόεδρος ήταν ο Νίκος Κουλουμπαρίτσης, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στις μεγάλες κινητοποιήσεις του κλάδου στα τέλη του 2010 και αντικαταστάθηκε από τη θέση του γραμματέα της ΠΑΣΚΕ από τον σύντροφό του, Μιχάλη Λιαγούρη, με πραξικοπηματικό τρόπο, όπως τουλάχιστον καταγγέλλει ο ίδιος, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί και από πρόεδρος του σωματείου των λεωφορείων.
Αναστολή απεργίας και διάλογο με τη διοίκηση των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ) είχε αποφασίσει και το σωματείο μηχανικών-τεχνιτών ΟΑΣΑ-ΕΘΕΛ, όπου πρόεδρος είναι ο Απόστολος Ραυτόπουλος, συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ και συνομιλητής του Ευάγγελου Βενιζέλου επί των συνδικαλιστικών.
Ενδεικτικές οι δηλώσεις του με τις οποίες εξηγούσε την απόφαση τερματισμού της απεργίας, στο πνεύμα της Ιπποκράτους περί «ταλαιπωρίας των πολιτών»: «Εμείς που αναζητούμε τη λύση στο πρόβλημα θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του κ. Οικονόμου (πρόεδρος ΟΣΥ). Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να πας σε διάλογο με ομηρία του επιβατικού κοινού».
Παρόμοια αντίληψη διαπνέει και το προεδρείο των εργαζομένων στα τρόλεϊ, αν και στον πρόεδρο Κώστα Νικολακόπουλο έχει επιβληθεί στις 30 Μαρτίου του 2011 από την Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γιώργο Ανωμερίτη η ποινή αναστολής της κομματικής ιδιότητας.
Στον χώρο των μέσων σταθερής τροχιάς, πράσινης απόχρωσης σωματεία είναι εκείνα των ηλεκτροδηγών του μετρό με πρόεδρο τον Χρήστο Κούκη και των ηλεκτροδηγών του τραμ με πρόεδρο των Χρήστο Καντζά. Και οι δύο εμφανίζονται να έχουν παγώσει τις σχέσεις τους με το ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας αριστερή φρασεολογία, η γραμμή τους όμως είναι κατά των ακραίων αντιδράσεων.
Από την άλλη πλευρά, οργανώσεις της ΠΑΣΚΕ που επισήμως αποκήρυξαν την πολιτική τους συγγένεια με το ΠΑΣΟΚ και διαχώρισαν πλήρως τη θέση τους είναι η ΠΑΣΚΕ – ΟΤΑ με επικεφαλής τον Θέμη Μπαλασόπουλο, οι σιδηροδρομικοί που αποχώρησαν τόσο ως συνδικαλιστική παράταξη όσο ως μεμονωμένα μέλη, καθώς και η ΠΑΣΚΕ – ΠΕΤ ΟΤΕ με αφορμή τα σχέδια πλήρους ιδιωτικοποίησης του οργανισμού. Κάθετα απέναντι στη μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ έχουν ταχθεί εξάλλου οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ υπό τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Νίκο Φωτόπουλο και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ στα ΕΛΤΑ.
Ο γενικότερος αναβρασμός στους κόλπους της ΠΑΣΚΕ συναντάται και σε επίπεδο κορυφής με την παράταξη να οδεύει στο συνέδριο της ΓΣΕΕ τον Μάρτιο διχασμένη. Εκτός από την αναμενόμενη συρρίκνωση των δυνάμεών της, η ΠΑΣΚΕ έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα των δύο υποψηφιοτήτων, αφού πέρα από τον υποψήφιο που θα λάβει το χρίσμα και θα είναι πιθανότατα ο νυν πρόεδρος Γιάννης Παναγόπουλος, την προεδρία της Γενικής Συνομοσπονδίας θα διεκδικήσει με αντάρτικο ο Νίκος Φωτόπουλος. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ προσπαθεί να συνάψει συμμαχίες με σκληρά αντιμνημονιακούς «πράσινους» συνδικαλιστές αλλά και με συνδικαλιστές της Αυτόνομης Παρέμβασης που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου