Παρά τις αρχικές διαρροές για άμεσες αποφάσεις που θα οδηγούσαν ακόμη και σε ματαίωση των πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας, η κυβέρνηση περιορίστηκε τελικά σε τελεσίγραφα.
Τελεσίγραφα προς τις ομάδες και τις αρχές του ελληνικού ποδοσφαίρου προκειμένου να λάβουν μέτρα για την εξυγίανση του αθλήματος και τον τερματισμό των φαινομένων βίας στα γήπεδα, που σημειώνουν έξαρση το τελευταίο διάστημα.
Το σκεπτικό εξήγησε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος σε συνάντηση που διεξήγαγε με αθλητικούς συντάκτες, μετά το τέλος ευρείας σύσκεψης στη Βουλή: «Ο πρωθυπουργός με όσα συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο και με αφορμή τα επεισόδια στον τελικό του Κυπέλλου, θα μπορούσε να αποφασίσει τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις για όσο διάστημα απαιτηθεί μέχρι το ελληνικό ποδόσφαιρο να αποδεχθεί τα ευρωπαϊκά στάνταρ διεξαγωγής των αγώνων, ωστόσο έκρινε σωστό να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στην ΕΠΟ και τις ομάδες να αποδείξουν ότι θέλουν και μπορούν να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους».
Το ερώτημα που γεννάται από τη στάση αυτή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για το επίμαχο θέμα της έκρηξης του χουλιγκανισμού στις εξέδρες των σταδίων και τους αγωνιστικούς χώρους είναι αν η επιείκεια και η ανοχή που για ακόμη μια φορά δείχνει η Πολιτεία προς τις ΠΑΕ και τους διοργανωτές του επαγγελματικού ποδοσφαίρου θα εκληφθεί όντως από εκείνους ως ύστατη ευκαιρία για συμμόρφωση και εξευρωπαϊσμό ή θα αποτελέσει άλλη μια χαμένη ευκαιρία πριν την ολική απαξίωση του αθλήματος.
Αλήθεια, πόσοι πιστεύουν βάσιμα σήμερα -μετά και τις προειδοποιήσεις του κράτους προς τις ποδοσφαιρικές αρχές- ότι τα έκτροπα στο ΟΑΚΑ, που ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, δε θα επαναληφθούν;
“Μακροπρόθεσμα αλλά και βραχυπρόθεσμα η κυβέρνηση στοχεύει στην καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα και στη μετατροπή των αγώνων από πολεμική αρένα σε θέαμα και γιορτή”, τονίζουν -με ένα στόμα μια φωνή- οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.
Αυτό το ευχολόγιο, όσο προφανές και αυτονόητο ακούγεται αλλο τόσο ακατόρθωτο φαντάζει ως προς την υλοποίησή του, αν ανατρέξει κανείς στις παρόμοιες αναρίθμητες προσπάθειες του ελληνικού παρελθόντος που απέτυχαν παταγωδώς, με συνέπεια να είμαστε σήμερα στο ίδιο έργο θεατές.
Η μπάλα στη χώρα μας έχει χαθεί προ πολλού και δε χρειάζεται να ψάξουμε πολύ για να τη βρούμε. Την έχουν στα πόδια τους οι κάθε λογής χούλιγκανς και οι υψηλοί προστάτες τους, οι οποίοι όσο η συντεταγμένη Πολιτεία παραμένει φοβική, αδρανής, διστάζοντας να «πάρει κεφάλια» θα συνεχίζουν να κάνουν εκείνοι …παιχνίδι.