ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΛΕΞΙΚΕΡΑΥΝΟ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν διέθετε Θεόδωρο Πάγκαλο, ο Γιώργος Παπανδρέου θα έπρεπε να εφεύρει έναν… Γιατί; Και μόνο η τοποθέτηση του στη θέση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης θα ήταν ένας επαρκής λόγος για να δικαιολογήσει τη χρησιμότητα Πάγκαλου για τον πρωθυπουργό.

Προφανώς, υπάρχουν αρκετοί ακόμα λόγοι.

Ένας γενικός λόγος, περιγράφει την ανάγκη του πρωθυπουργού να μεταδώσει κάποιες σκέψεις του στο εκλογικό σώμα που ο ίδιος λόγω ιδιοσυγκρασίας, εικόνας και στυλ δεν μπορεί (ή και δεν θα ήταν σώφρον) να κάνει.

Παράδειγμα πρώτο. Θέλει ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνηση του να αποδομήσει την εικόνα των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα, προκειμένου να “νομιμοποιήσει” πολιτικά την μείωση προσωπικού στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα; Ο Πάγκαλος είναι το κατάλληλο πολιτικό αλεξικέραυνο για να το πράξει. Εκστομίζει λοιπόν εντέχνως εκείνο το περίφημο περί τους “κοπρίτες” που βρήκαν απασχόληση στο Δημόσιο, εκμεταλλευόμενοι το πελατειακό σύστημα. Αμφισβητεί κανείς (ακόμα και δημόσιοι υπάλληλοι) πως υπάρχουν πολλοί τέτοιοι στο Δημόσιο; Η κοινωνία γνωρίζει πως γίνονται οι προσλήψεις. Και οι πολίτες έχουν εντοπίσει αρκετούς τέτοιους όσες φορές είχαν την ατυχία να συνδιαλλαγούν με κάποια δημόσια υπηρεσία. Εύκολα λοιπόν θα συμφωνούσαν με τον Πάγκαλο…

Παράδειγμα δεύτερο. Θέλει ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνηση του να περιορίσουν την ένταση των αντιδράσεων που προκαλεί η λιτότητα που η συγκυρία επιβάλλει στη χώρα; Ένας τρόπος είναι να προκαλέσουν το ελληνικό φιλότιμο. Πως πρόκειται για εθνική προσπάθεια “διάσωσης της χώρας”, στην οποία όλοι πρέπει να βάλουν πλάτη. Ένας άλλος είναι να προκαλέσουν ενοχές στους πολίτες, οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παρατύπησαν (ακριβέστερα οδηγήθηκαν αναγκαστικά στην παρατυπία) σε βάρος του κράτους. Ο Πάγκαλος είναι ο καταλληλότερος για να το πράξει. Εκστομίζει το άλλο περίφημο: “Μαζί τα φάγαμε”

Παράδειγμα τρίτο. Θέλει ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνηση του να αναδείξουν τον “στείρο αντιπολιτευτικό λόγο” της Αριστεράς; Ο Πάγκαλος είναι ο καταλληλότερος για να το πράξει. Εκστομίζει την άποψη πως πίσω από τους προπηλακισμούς εναντίον του βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν είναι ο μόνος που το κάνει. Υπάρχουν κι άλλοι συνάδελφοι του σε άλλες περιπτώσεις (βλέπε, Ραγκούσης, στο θέμα της Υπατίας, Διαμαντοπούλου στο θέμα των (υποκινούμενων;) αντιδράσεων για τις συγχωνεύσεις των σχολείων)

Παραδείγματα υπάρχουν κι άλλα. Αλλά θα επιστρέψουμε και σε ένα άλλο, ειδικότερο, λόγο. Είναι προτιμότερο για ένα πρωθυπουργό, πόσο μάλλον για τον Γιώργο Παπανδρέου, να έχει τον Πάγκαλο εντός κυβέρνησης και άρα εντός κυβερνητικής “γραμμής”, παρά εκτός κυβέρνησης και άρα πικραμένο, “προδομένο” και ανεξέλεγκτο…

 

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου