ΠΟΛΙΤΙΚΗ “ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ” ΕΝ’ ΟΨΕΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Μοίρασε το

Σε κινήσεις τακτικής για την έγκαιρη αποκλιμάκωση του εσωκομματικού αναβρασμού, πριν την έναρξη του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, επιδίδεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Απώτερος σκοπός είναι να επιβάλλει τη στρατηγική του για την παράταξη, χωρίς όμως να απορρίπτει ολοσχερώς τα αιτήματα και τις προτάσεις που καταθέτουν διάφορες ομάδες, τάσεις ή ιστορικά στελέχη.

Προμετωπίδα του σχεδίου αποτελεί η πρόταση που διατύπωσε -εις διπλούν- την περασμένη εβδομάδα για την επικαιροποίηση της συμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρόταση αυτή (με διατήρηση του status quo για το ΠΑΣΟΚ στο τρικομματικό σχήμα) γίνεται με θετικό τρόπο αποδεκτή από την πλειοψηφία όσων μέχρι σήμερα ασκούσαν κριτική και αποτελεί τον καταλληλότερο ελιγμό, ώστε το συνέδριο να μη διεξαχθεί σε τεταμένη ατμόσφαιρα.

Την απόπειρα εμπέδωσης συμβιβαστικού κλίματος αποτυπώνει εξάλλου η αρθρογραφία του “σιωπηρού” μέχρι χθες Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος κάλεσε την ηγεσία της Ιπποκράτους “να ζητήσει επανακαθορισμό των πολιτικών επιλογών, των προτεραιοτήτων και των σχέσεων ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους”, χωρίς να θέτει θέμα αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση.

Ικανοποιημένος εμφανίζεται και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος υπενθυμίζει μέσω συνεργατών του ότι ήταν ο πρώτος που είχε ζητήσει νέα συμφωνία, στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό τον περασμένο Νοέμβριο.

Το πακέτο των προτάσεων Βενιζέλου προς τους διάσπαρτους διαφωνούντες θα ενισχυθεί με τη δέσμευσή του προς συνέδριο ότι θα αντιταχθεί στη λήψη νέων μέτρων και σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ ότι το νέο μοντέλο του κόμματος θα βασίζεται στη συλλογική ηγεσία.

Τέλος, απαντώντας στις αιχμές που θέλουν το Κίνημα να σύρεται από την ατζέντα Σαμαρά, διευκρινίζει πλέον όλο και συχνότερα ότι η κυβέρνηση δεν είναι της ΝΔ, άρα και το ΠΑΣΟΚ διαμορφώνει τις εξελίξεις…

Υπάρχουν βεβαίως και ορισμένα άλλα στελέχη που δεν πείθονται από τις προσπάθειες Βενιζέλου να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ τους και  πίσω από τις κινήσεις του βλέπουν τακτικισμούς, με μοναδικό στόχο να ελέγξει αρχικά το συνέδριο και αμέσως μετά και το κόμμα, δεσμεύοντας τους πάντες με την κατεύθυνση που εκείνος επιθυμεί για το ΠΑΣΟΚ.

Γι’ αυτό, τα εν λόγω στελέχη επιμένουν στην άποψη της αποχώρησης του κόμματος από την κυβέρνηση και στη χάραξη μιας πολιτικής για το ΠΑΣΟΚ σε αντίθετη πορεία με τα σχέδια Βενιζέλου (όχι στη στρατηγική σύμπραξη με τη ΝΔ, όχι σε μέτωπο με την Αριστερά, αναθεώρηση της συμφωνίας με τους δανειστές όχι με τα κόμματα της συγκυβερνησης), διαβεβαιώνοντας ότι θα θέσουν μετ’ επιτάσεως τις προτάσεις τους στο συνέδριο αλλά και ότι την επόμενη ημέρα “δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια”…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου