ΠΟΙΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ;

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ 

Από τους λιγοστούς εν ζωή γνήσιους εκφραστές του “καραμανλισμού” στην Ελλάδα, πρέσβης ε.τ. Πέτρος Μολυβιάτης, σημείωνε σε ανύποπτο χρόνο τις επιφυλάξεις του στη λογική των δημοψηφισμάτων. Κι αυτό όταν το μοναδικό δημοψήφισμα στην ιστορία της μεταπολίτευσης προκλήθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με το ερώτημα “ναι” ή “όχι” στη βασιλευομένη Δημοκρατία.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Μολυβιάτης θεωρεί πως οι μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες οφείλουν να βλέπουν πιο μπροστά απ’ την κοινωνία και να ανοίγουν νέους δρόμους που πιθανώς τη δεδομένη στιγμή, οι πολίτες αδυνατούν να ακολουθήσουν. Υπό αυτή την έννοια, επιμένει να υποστηρίζει μέχρι σήμερα πως αν τότε, με νωπές ακόμα τις μνήμες της κυπριακής τραγωδίας και την αντιδυτική ρητορεία του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε διεξάγει δημοψήφισμα με το ερώτημα “ναι” ή “όχι” στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, πιθανό η χώρα να μην βρίσκονταν σήμερα στην ΕΕ. Είναι λοιπόν βέβαιο πως αν σήμερα ρωτούσε κανείς τον έμπειρο διπλωμάτη και πολιτικό τη γνώμη του για τη διακινούμενη φημολογία περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος, η απάντηση δεν θα εξέπληττε.

Ωστόσο, η μόνη περίπτωση στην οποία ο κ. Μολυβιάτης θα συμφωνούσε, είναι η εκ των προτέρων εξασφαλισμένη απάντηση. Με απλά λόγια, αν υπάρχει έστω και μια πιθανότητα η απάντηση στο ερώτημα που θα ετίθετο να μην είναι η επιθυμητή, το ερώτημα δεν έπρεπε να γίνει.

Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, δεν υπάρχει καν ερώτημα. Μια υποψία μόνο, η οποία εκφράστηκε απ’ την “προσωπική άποψη” του προέδρου του ΣΕΒ, ο οποίος πρότεινε δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ΕΕ. Αν η “προσωπική άποψη” του Δημήτρη Δασκαλόπουλου βρίσκει σύμφωνο και τον Πρωθυπουργό είναι ένα θέμα προς διερεύνηση. Όμως, επί του παρόντος κάτι τέτοιο δεν προκύπτει. Ο Γιώργος Παπανδρέου απλώς έδωσε εντολή στον Γιάννη Ραγκούση να έχει έτοιμο τον μηχανισμό του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο άκουσμα της συγκεκριμένης είδησης ο Γιώργος Καρατζαφέρης διερωτήθηκε πως αν είναι να ξοδέψουμε λεφτά για δημοψήφισμα γιατί να μην κάνουμε απ’ ευθείας εκλογές. Εύλογο το ερώτημα που υποψιάζει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο… περί της αποφασιστικότητας του Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, την ίδια στιγμή που επισήμως τις αρνείται…

Όλα αυτά έχουν νόημα τη στιγμή που η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (αλλιώς Μνημόνιου 2) κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή. Διότι μετά την έγκριση και την εκταμίευση της 5ης δόσης υπό τους νέους όρους που θέτουν οι δανειστές, η πολιτική ατζέντα θα γραφτεί απ’ την αρχή…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου