ΠΟΙΟΣ “ΦΤΑΙΕΙ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ;

Μοίρασε το

Είναι γνωστό ότι η ”Χρυσή Αυγή” υπάρχει εδώ και χρόνια. Αποτέλεσε, μάλιστα, την ακραία εκδοχή του κλίματος εθνικισμού, ρατσισμού, ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας, καχυποψίας για κάθε τι διαφορετικό, περιχαράκωσης και απομονωτισμού που δημιουργήθηκε την δεκαετία του ΄90.

 Όμως, η τωρινή ΑΝΑΠΤΥΞΗ της επιρροής της αποτελεί έκφραση ενός επεκτεινόμενου φαινομένου εκφασισμού της κοινωνίας μας. Οι αποδοκιμασίες υποκαθιστούν τον διάλογο, οι πέτρες τα επιχειρήματα, οι βιαιοπραγίες την αντιπαράθεση ιδεών. Όλα κινούνται στην σφαίρα της μανιχαϊστικής διχοτόμησης ”καλό-κακό”. ‘Όταν κατέχεις το απόλυτο “καλό”, δίνεις χέρι σε συμμάχους εναντίον του διαβολικού “κακού”. Όταν θεωρείς ότι η χώρα σου βρίσκεται “υπό κατοχή”,  ανέχεσαι οποιονδήποτε αγωνίζεται κατά του ίδιου στόχου …

 Αλλά, δυστυχώς, η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ της έγινε στις πλατείες των “αγανακτισμένων”. Εκεί  καθημερινά υπήρχε ώσμωση ιδεών μεταξύ αντιεξουσιαστών, αριστεριστών, ΣΥΡΙΖΑ, διαφόρων ακτιβιστών, παραεκκλησιαστικών, εθνικιστών και ακροδεξιών. Παρά τις σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, εκεί ανέπτυσσαν τις θεωρίες τους για ύπαρξη συνωμοσίας κάποιων εναντίον της χώρας. Μούντζωναν τη Βουλή, αποκαλούσαν “προδότες” τους πολιτικούς, απειλούσαν με “Γουδί”, έστηναν κρεμάλες !
Μα, αυτά δεν ήταν πάντα τα ιδεολογήματα, οι πρακτικές και τα συνθήματα του φασισμού;

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου