ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ;

Μοίρασε το

του ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ 

Επειδή το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότεροι αναλυτές μιλούν για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αναγκάζοντας κυβέρνηση και κόμματα να αλληλοκατηγορούνται για εσκεμμένες διαρροές ή να επιδίδονται σε λεονταρισμούς πως όλοι είναι έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ας δούμε ποιος πραγματικά φοβάται μια τέτοια εξέλιξη.

Κατ’ αρχή αρνητικοί σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι οι πολίτες όπως εκφράζονται με συντριπτικά μάλιστα ποσοστά σε δημοσκοπήσεις, στις οποίες όμως θεωρούν παρά ταύτα ότι είναι πιθανόν να οδηγηθούμε σε αυτές αν υπάρξει αδιέξοδο. Και το αδιέξοδο αυτό μπορεί να προκύψει είτε με την καταψήφιση μείζονος νομοσχεδίου στη βουλή, είτε να εκδηλωθεί γενικευμένη λαϊκή αντίδραση στις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις που οι περισσότεροι τις καταλογίζουν δικαίως ή αδίκως ότι απορρέουν όχι από το κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά επειδή επιβάλλονται από το μνημόνιο.

Άρα η κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα θα πήγαινε σε εκλογές αν αναγκαζόταν να το κάνει, και φυσικά μόνο τότε θα είχε πειστική δικαιολογία και προς την Ε.Ε. που δεν θέλει να ακούσει για εκλογές εν μέσω της προσπάθειας νοικοκυρέματος της οικονομίας, αλλά και προς τους πολίτες που τρέμουν σε αυτή τη φάση την ακυβερνησία.

Τα μικρότερα κόμματα μάλλον μοιάζουν «χαμένα στη μετάφραση» όταν τοποθετούνται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς θεωρούν ότι ελάχιστα θα επηρεαστούν οι δημοσκοπικές τους επιδόσεις του τελευταίου διαστήματος. Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι τα ίδια για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο μπορεί δια του εκπροσώπου του να μιλάει για διαρκή εκλογική ετοιμότητα, και πως δεν ζητάει εδώ και τώρα εκλογές μόνο και μόνο επειδή δεν μπορεί να τις επιβάλλει, όμως ο φόβος της ηγεσίας του για εκλογικό αιφνιδιασμό ο οποίος μπορεί να επιφέρει καταιγιστικές μετεκλογικές εξελίξεις είναι έκδηλος.

Ο φόβος αυτός εκδηλώθηκε και από τις πρόσφατες αντιδράσεις των ηγετικών στελεχών της Ν.Δ. στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επιχειρήσει «εκβιασμό υπευθυνότητας» και να ζητήσει από τη βουλή να ψηφίσει το οικονομικό πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων, αλλά και τις σαφέστατες δηλώσεις του γραμματέα του κόμματος Α. Λυκουρέντζου ο οποίος είπε ότι δεν χρειάζεται ο τόπος εκλογές, αλλά αλλαγή πολιτικής απ’ την κυβέρνηση. Όμως η αξιωματική αντιπολίτευση είναι κόμμα εξουσίας και διαλαλεί ότι έχει ένα άλλο «μείγμα» πολιτικής να εφαρμόσει. Αν πράγματι πιστεύει ότι «ο τόπος κυβερνιέται από μια καταστροφική κυβέρνηση» όπως λέει, ας πιέσει να γίνουν εκλογές για να σώσει τη χώρα. Ιδού η Ρόδος!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου