ΠΟΙΟΝ (ΔΕΝ) ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΣΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Ήταν μια ωραία ατμόσφαιρα! Σύσσωμη η ΝΔ (εξαιρουμένου του Κώστα Καραμανλή) συγκεντρώθηκε στο Ζάππειο για να ακούσει την …επικαιροποιημένη πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για την οικονομία.

Και εκείνος, καλά μελετημένος, φρόντισε να μη δυσαρεστήσει (σχεδόν) κανένα. Ούτε όσους βρισκόντουσαν στην αίθουσα, ούτε και όλους τους άλλους, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, που περίμεναν με αγωνία να ακούσουν όσα ο πρόεδρος της ΝΔ και οι επιτελείς του προετοίμαζαν εδώ και μήνες.

Πρώτα απ’ όλα ο Αντώνης Σαμαράς δεν δυσαρέστησε τον απόντα πρώην πρωθυπουργό. Δεν είπε λέξη για τη διακυβέρνηση Καραμανλή που διπλασίασε το χρέος από 150 δισ. € όταν το 2004 ανήλθε στην εξουσία, σε 300 δισ. € όταν το 2009 την παρέδωσε στον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν είπε λέξη και για τον διπλασιασμό των 300.000 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων σε 600.000 κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων “γαλάζιας διακυβέρνησης”.

Κάπως έτσι ήταν λογικό να μην επιφυλάξει καμία δυσάρεστη έκπληξη σε όλους εκείνους τους υπεράριθμους υπαλλήλους που εξακολουθούν να πληρώνονται απ’ τον κρατικό κορβανά και αγωνιούν μήπως από το αναγκαστικό ψαλίδισμα μισθών και επιδομάτων, η κυβέρνηση προχωρήσει και στις απολύσεις που ζητούν οι ξένοι δανειστές.

Αποφεύγοντας λοιπόν να αναφερθεί στο πλέον καυτό ζήτημα του εξορθολογισμού του κράτους, απ’ την σωστή λειτουργία του οποίου εξαρτάται η εφαρμογή οποιασδήποτε πολιτικής, ο Αντώνης Σαμαράς είχε όλη την ευχέρεια να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα “επανεκκίνησης της οικονομίας” (όρος που επανέρχεται για τρίτη φορά σε επίπεδο ρητορείας…) που άφηνε τους πάντες ικανοποιημένους. Συγκεκριμένα:

Την Τρόικα που πιέζει για ευρύτατες αποκρατικοποιήσεις. Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ναι ακόμα και στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ υπό την προϋπόθεση τα δίκτυα να παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο. Διευκόλυνε έτσι και την κυβέρνηση που σκοντάφτει στο συγκεκριμένο ζήτημα – πόσο μάλλον όταν έχει να αντιμετωπίσει ισχυρές συνδικαλιστικές ηγεσίες. Οι τελευταίες ήταν ίσως οι μόνες που δυσαρεστήθηκαν ακούγοντας τον πρόεδρο της ΝΔ να μιλά για “τσιφλικάδες” της δημόσιας περιουσίας.

Τις επιχειρήσεις που ζητούν μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών.

Τους χαμηλοσυνταξιούχους στους οποίους υποσχέθηκε κατώτατη σύνταξη στα 700€. Τους κατόχους αυθαιρέτων που ζητούν να τα νομιμοποιήσουν.

Τους “κατέχοντες” χρήματα – κατά βάση κατατεθειμένα σε ασφαλείς θυρίδες στο εξωτερικό – και με την κατάργηση του πόθεν έσχες που πρότεινε, να μπορούν να τα επαναφέρουν στη χώρα.

Τους καταναλωτές που ζητούν μείωση του ΦΠΑ.

Και φυσικά όλη την Ελλάδα όταν υπερθεμάτισε στην προοπτική της ανάπτυξης. Για την οποία όμως δεν εξήγησε πως θα γίνει.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου