ΠΟΙΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΔΟΚ

Μοίρασε το

Άνεμος ανανέωσης φυσά στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων του κόμματος.

Η σαφής οδηγία του Ευάγγελου Βενιζέλου για τις λίστες είναι υπέρ νέων και άφθαρτων υποψηφίων, ενώ πληθώρα στελεχών -ιστορικών και μη- βαίνουν προς «συνταξιοδότηση».

Μπορεί σε κάθε εκλογική αναμέτρηση η κατεύθυνση της εκάστοτε κομματικής ηγεσίας να είναι ο εμπλουτισμός με νέο «αίμα» και η απαλλαγή από τους βουλευτές – μαθουσάλες, ωστόσο η παρούσα συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί όχι απλώς ένα γενικόλογο στοίχημα αλλά μια «χρυσή» ευκαιρία.

Δεν είναι μόνο το πάντα επίκαιρο άνοιγμα στη νέα γενιά που επιχειρούν τα κόμματα λίγο πριν τις κάλπες και το οποίο επιθυμεί να επαναλάβει η Ιπποκράτους. Αυτή τη φορά λόγω της σημαντικής δημοσκοπικής καθίζησης που έχει υποστεί το ΠΑΣΟΚ, σαν συνέπεια των επώδυνων αποφάσεων που έλαβε ως κυβέρνηση, προσφέρεται από τη μία πλευρά μια σπάνια δυνατότητα αναβάπτισης της παράταξης μέσω ανάδειξης καινούριων στελεχών που άλλοτε έπεφταν «θύματα» της κομματικής επετηρίδας και από την άλλη «ξεκαθαρίσματος» και απαλλαγής από «αιώνιους» βουλευτές, υπουργούς και παράγοντες που έχουν ταυτίσει την ύπαρξή τους είτε με τα βουλευτικά έδρανα είτε με άλλα οφίτσια, προκαλώντας την εύλογη απέχθεια και οργή της κοινωνίας και των ψηφοφόρων του κόμματος.

Ανανέωση πάνω από 60%

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει να έχει αντιληφθεί την καταλληλότητα της στιγμής για ριζικές αλλαγές στο πολιτικό προσωπικό του Κινήματος, θέτοντας ευθύς εξαρχής τον αντικειμενικά φιλόδοξο στόχο της ανανέωσης των ψηφοδελτίων που θα υπερβαίνει το 60% και ο οποίος, όπως εξήγησε ο ίδιος ο μιλώντας την Πέμπτη στην πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, θα ευοδωθεί με ένταξη στα ψηφοδέλτια «νέων, δυναμικών και αυθεντικών εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών, με υποψήφιους που δε φοβούνται να δηλώσουν την πολιτική και κομματική τους ταυτότητα και μπορούν να αρθρώσουν ένα ουσιαστικό πολιτικό λόγο, ειλικρινή πολιτικό λόγο».

Μάλιστα, προανήγγειλε ότι παρόμοια θα είναι τα κριτήρια και για τη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, για το οποίο σημείωσε ότι «δε μπορεί να είναι προνόμιο του προέδρου ή να αποτελεί έκπληξη για το κόμμα», δήλωση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μάλλον δε θα επιλεγούν ονόματα-αστέρες αλλά θα προτιμηθεί λύση με αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά στη βάση του κελεύσματος για «ενότητα, αξιοκρατία, ανανέωση και πίστη στην εκλογική νίκη».

Έχοντας στο νου τις προεδρικές ντιρεκτίβες, η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ένα -κατά γενική ομολογία- κρίσιμο έργο που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και τήρηση ισορροπιών, προκειμένου οι επιλογές να ανταποκρίνονται μεν στο πνεύμα Βενιζέλου, χωρίς όμως να δημιουργούν παρεξηγήσεις και τριβές από πιθανούς ενδιαφερόμενους που θα «κοπούν» από τις λίστες. Μειονέκτημα που δυσχεραίνει την αποστολή του 7μελούς οργάνου αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων συνιστά εξάλλου το ασφυκτικό χρονικό περιθώριο που έχουν στη διάθεσή τους, καθώς εντός δεκαημέρου οφείλουν να έχουν κατασταλάξει στις εισηγήσεις τους, ώστε τη Μεγάλη Τετάρτη που θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο οι υποψηφιότητες να επικυρωθούν.

Σγουρός: Οι παλιές καραβάνες να πάνε σπίτι τους!

Τη συζήτηση για το λίφτινγκ στα ψηφοδέλτια αναζωπύρωσε η προωθημένη άποψη που διατύπωσε μέσα στην εβδομάδα ο περιφερειάρχης Αττικής και μέλος της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων, Γιάννης Σγουρός, ο οποίος υποστήριξε ότι οι κατέχοντες θέσεις ευθύνης από το 1980 μέσα στο ΠΑΣΟΚ θα ήταν «καλύτερα να αποχωρήσουν». «Καλό είναι να δώσουν τόπο όποιοι είναι σε πόστα επί δεκαετίες. Δύο τετραετίες και δρόμο όλοι, για να πάρει ανάσα το πολιτικό σύστημα», πρόσθεσε ο κ. Σγουρός, μη διστάζοντας να αναφέρει ότι τη γνώμη του αυτή θα μεταφέρει και στον αποκαλούμενο «Νέστορα» του ΠΑΣΟΚ, πρώην πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος εκλέγεται ανελλιπώς από το 1974!

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σγουρού, πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να κρατήσουν διακριτικές αποστάσεις για να μην προκληθεί εσωτερικός αναβρασμός και επισήμαιναν ότι «πρόκειται για προσωπικές θέσεις που δεν ταυτίζονται ούτε αποτελούν προτροπή της ηγεσίας». Ωστόσο, για να καταστεί υλοποιήσιμη η επιδίωξη της γενναίας ανανέωσης των ψηφοδελτίων, θεωρείται αναπόφευκτη η μη συμμετοχή σε αυτά πλειάδας ιστορικών στελεχών με πολυετή κομματική και κυβερνητική ενασχόληση.

Ποιοι αποσύρονται

Το ιδανικό σενάριο για το επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου θα ήταν οι αποχωρήσεις να είναι «εθελούσιες» και να μην υπάρξουν διενέξεις ή καταγγελίες περί αποκλεισμών. Είθισται πάντως, οι εν ενεργεία βουλευτές να συμπεριλαμβάνονται αυτοδικαίως στις νέες λίστες, εκτός αν προθυμοποιηθούν να απέχουν, διευκολύνοντας –εν προκειμένω- την κατάσταση.

Ενδεχομένως όμως τα πράγματα να μη λάβουν τόσο περίπλοκη και δραματική τροπή όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά κι αυτό διότι αρκετά μέλη της πράσινης ΚΟ βρίσκονται σε τροχιά εξόδου από το δημόσιο βίο και για διαφορετικούς λόγους ο καθένας δε θα διεκδικήσουν την επανεκλογή τους. Διά τούτο, ας μη λησμονείται η παράμετρος, σύμφωνα με την οποία μόλις 50-60 βουλευτές θα καταφέρουν να εκλεγούν με το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της ραγδαίας κάμψης στα ποσοστά του κόμματος και άρα η απόσυρση κρίνεται πιο πρόσφορη από μια κάθοδο με μηδαμινές πιθανότητες επιτυχίας.

Προς το παρόν, στο κυνήγι του σταυρού δε θα εκτεθούν μετά βεβαιότητας οι Θεόδωρος Πάγκαλος, Σωκράτης Ξυνίδης, Βαγγέλης Αργύρης, Νίκος Σαλαγιάννης, Βασίλης Γερανίδης, Έλενα Παναρίτη και Σπύρος Βούγιας. Πολύ κοντά στο να εγκαταλείψουν την κοινοβουλευτική τους δραστηριότητα είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- οι Ηλίας Μόσιαλος, Θανάσης Τσούρας, Χρήστος Χάιδος, Θόδωρος Παραστατίδης και Βάσω Παπανδρέου, με τους δύο τελευταίους να έχουν το πρόσθετο ντισαβαντάζ ότι έχουν διαγραφεί από την ΚΟ.

Να αποχωρήσουν σκέφτονται επίσης, αν και εκκρεμεί η τελική τους απόφαση, οι Σήφης Βαλυράκης, Κώστας Γείτονας, Ντίνος Βρεττός και Τηλέμαχος Χυτήρης.

Άγνωστη παραμένει η εξέλιξη της υπόθεσης των διαγραφέντων, για την οποία έχουν εγερθεί σοβαρές αντιδράσεις κορυφαίων όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και η Άννα Διαμαντοπούλου. Η «βενιζελική γραμμή» προκρίνει τη μεμονωμένη εξέταση της κάθε περίπτωσης αλλά μέχρι το τοπίο να ξεκαθαρίσει, σε φάση αναμονής θα διατηρούνται μεταξύ άλλων οι Μιλένα Αποστολάκη, Χρύσα Αράπογλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Δημήτρης Καρύδης και Χρήστος Κατσούρας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι από τις λίστες του ΠΑΣΟΚ θα απουσιάζουν έτσι κι αλλιώς πολλοί από τους εκλεγμένους του 2009, οι οποίοι στη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας διαφώνησαν και είτε ανεξαρτητοποιήθηκαν και επέλεξαν τη μοναχική πορεία είτε μετακόμισαν σε άλλη πολιτική στέγη. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι Βαγγέλης Παπαχρήστος, Γιώργος Λιάνης, Σοφία Σακοράφα, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Οικονόμου, Σπύρος Κουβέλης, Χάρης Καστανίδης, Λούκα Κατσέλη, Λάμπρος Μίχος κτλ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου