ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΑ

Μοίρασε το

Τα επίχειρα της πολιτικής της πλήρωσε  η κυβέρνηση που είδε τις παρελάσεις να μετατρέπονται σε πεδία γενικευμένης διαμαρτυρίας. Από την οργή του κόσμου δε γλίτωσε ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μια ομολογουμένως ακραία και απρεπή συμπεριφορά μιας ομάδας διαμαρτυρομένων προς το πρόσωπό του.

Ωστόσο, το καίριο ερώτημα είναι τι προκαλεί και ποιος ωθεί τον κόσμο στο να μη χάνει κάθε ευκαιρία να διαδηλώσει; Προφανώς, η κύρια αιτία είναι η υφιστάμενη μνημονιακή πολιτική που βαθαίνει την κρίση και ισοπεδώνει ότι έχει μείνει όρθιο. Είναι άραγε μειοψηφίες το ποτάμι των πολιτών που παραβρέθηκε σήμερα στις παρελάσεις σε όλη τη χώρα; Όποιοι προσπαθούν να παραγνωρίσουν τις πραγματικές αιτίες, υποστηρίζοντας ότι οι διαδηλώσεις είχαν σκοπό να προσβάλλουν τους εθνικούς αγώνες και να υπονομεύσουν τους θεσμούς μάλλον έχουν χάσει κάθε επαφή με την κοινωνία. Οι αγώνες δεν τελείωσαν το ’40 ούτε καθορίζονται από τις εκάστοτε εξουσίες.

Και εν προκειμένω, αν κάποιοι πρέπει να ντρέπονται για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, αυτοί είναι η κυβέρνηση αλλά σίγουρα και η αξιωματική αντιπολίτευση και όχι οι πολίτες που –πλην εξαιρέσεων – είναι τα θύματα.

Σαν κατακλείδα η δήλωση του Μανώλη Γλέζου, εμβληματικής μορφής στον αντιστασιακό αγώνα, με αφορμή τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη και αλλού: «Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου 1940. Πριν 71 χρόνια, ο ελληνικός λαός, είπε όχι στον εισβολέα. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη και όπως μαθαίνω και στην Πάτρα και στο Ηράκλειο και στο Βόλο και στα Τρίκαλα και σ’ άλλα μέρη, ο λαός, διατρανώνει το ΟΧΙ του στην υποταγή της χώρας στην τρόικα και τη μετατροπή της σε προτεκτοράτο.

Η κυβέρνηση υποχρέωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποχωρήσει. Στην ουσία το επίσημο κράτος αποσύρθηκε, αυτοκαταλύθηκε. Οι πολιτικοί φορείς και οι πολιτικές οργανώσεις παρήλασαν μπροστά στο Λαό. Δεν θα συμφωνήσω με τους χαρακτηρισμούς προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρέπει όμως και ο ίδιος να κατανοήσει ότι είναι ανεπίτρεπτο να καλύπτει με το κύρος του την πολιτική της υποτέλειας που ακολουθεί η κυβέρνηση».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου