ΠΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΠΕ

Μοίρασε το

Λυμένα είναι πλέον τα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Το τριήμερο συνέδριο του κόμματος που ολοκληρώθηκε χθες με την εκλογή της νέας ΚΕ αποφάσισε -στη βάση της εισήγησης του κ. Βενιζέλου- το ΠΑΣΟΚ να μπει πιο βαθιά στο κυβερνητικό σχήμα σε επικείμενο ανασχηματισμό και εκτός απροόπτου με πολιτικά στελέχη.

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ κινήθηκε μάλλον υποτονικά, εκτός από μια ή δυο στιγμές το βράδυ το Σαββάτου και ήρθε να επιβεβαιώσει τη φιλομνημονιακή και δεξιόστροφη πορεία που έχει κάνει η ηγεσία του, με την επικύρωση και από τους συνέδρους.

Το γεγονός αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι δεν καταγράφηκαν ισχυρές διαφωνίες με τη στρατηγική του Ευάγγελου Βενιζέλου, ωστόσο δόθηκε ψήφος ανοχής μέχρι νεωτέρας και σημειώθηκε ένας προσωρινός συμβιβασμός. Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος πάντως έσπευσε να παρουσιάσει τις αποφάσεις ως “ομόφωνη αποδοχή της εισήγησής του”, εκμεταλλευόμενος και το γεγονός ότι κανείς δεν αμφισβήτησε την προεδρία του, κάτι όμως που ήταν αναμενόμενο.

Το πιο βασικό σημείο που θα κρίνει στο άμεσο μέλλον τη συνοχή της παράταξης αφορά την απόφαση ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα κάνει αποδεκτή τη λήψη νέων μέτρων, θέμα που ζήτησαν αρκετοί σύνεδροι. Τα νέα μέτρα αυτή την ώρα, είναι ένα διόλου απίθανο ενδεχόμενο που απειλεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου όχι μόνο σε εσωκομματικό επίπεδο αλλά να επιφέρει παρενέργειες και στην κυβέρνηση, όπου συμμετέχει ως εταίρος το ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, μεγάλη απόσταση σημειώθηκε μεταξύ ηγεσίας και μιας ισχυρής μερίδας του συνεδρίου για το μείγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, καθώς αναδείχθηκε έντονα ως αναγκαιότητα η αναθεωρηση του μνημονίου, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, απαντησε με την πρόταση για επικαιροποίηση της συμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Αν κάτι δημιουργεί αισιοδοξία στην Ιπποκράτους, αυτό είναι το ισχυρό ποσοστό ανανέωσης στη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, ηλικιακά και σε επίπεδο προσώπων, καθώς η πλειοψηφία των 130 μελών του οργάνου εκλέγονται για πρώτη φορά και αρκετοί δεν ξεπερνούν τα 35 έτη. Μεγάλος νικητής της ψηφοφορίας σε κάθε περίπτωση θεωρείται ο Νίκος Ανδρουλάκης που σάρωσε προσωπικά, λαμβάνοντας περίπου το 1/3 των ψήφων (1158 σταυρούς σε 3525 ψηφίσαντες, σχεδόν στο 90% της διαδικασίας), ενώ και η ομάδα της επιρροής του εκλέγει σχεδόν 30-35 άτομα. Ο κ. Ανδρουλάκης εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για γραμματέας του Κινήματος είτε τύχει της στήριξης του Ευάγγελου Βενιζέλου είτε όχι.

 

Δείτε τα αποτελέσματαγια τους ψήφους και την σειρά εκλογής στην ΚΠΕ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου