ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ: ΟΥΤΕ ΔΙΑΛΥΣΗ ΟΥΤΕ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ

Μοίρασε το

Κύριο μέλημα της επόμενης περιόδου πρέπει να είναι η συγκρότηση ενός τρίτου πόλου, μιας συμπαράταξης δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, του φιλελεύθερου Κέντρου, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπιστεί ο δεξιός συντηρητισμός της Ν.Δ. και ο αριστερός λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να αποκατασταθεί η ισορροπία του πολιτικού συστήματος, του οποίου οι «ενδιάμεσες» δυνάμεις είναι σήμερα διάσπαρτες.

Η συνεργασία αυτή πρέπει να αποτελείται από δυνάμεις, που διατηρούν την πολιτική αυτονομία και την οργανωτική αυτοτέλεια τους. Δεν μπορεί να ζητείται από κανένα σχήμα να διαλυθεί ή να προσχωρήσει κάπου ή να συγχωνευθεί με άλλους. Ούτε μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση για κάποιον, να αρνηθεί την Ιστορία του, το παρελθόν του ή τις θέσεις του.

[quote text_size=”small”]

Η συμφωνία μεταξύ των δυνάμεων αυτών θα είναι προγραμματική. Δεν μπορεί να αφορά το παρελθόν, αλλά το μέλλον. Για το πώς θα προχωρήσει η μετά-Μνημόνιο Ελλάδα: με ποιο σχέδιο, με ποιες προτάσεις, με ποιες συμμαχίες θα προχωρήσουμε στις μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές, ρήξεις και μεταρρυθμίσεις;

[/quote]

Το ΠΑΣΟΚ, παρά την εκλογική μείωσή του, παραμένει η μεγαλύτερη δύναμη του χώρου. Επιθυμεί ισότιμους συνομιλητές με σεβασμό στην αυτονομία τους. Χωρίς ηγεμονισμούς, αλλά ζητώντας σεβασμό από τους άλλους. Πρέπει να διαφυλάξει την αυτονομία του, να συμμετάσχει και να εκπροσωπηθεί με θεσμικό και συντεταγμένο τρόπο στις σχετικές διαδικασίες.

Οφείλουμε να είμαστε ανοιχτοί προς όλες τις «ψυχές», τις αποχρώσεις, τις απόψεις και τις τάσεις του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς καχυποψίες, χωρίς δυσπιστία, χωρίς αποκλεισμούς. Η στάση του ΠΑΣΟΚ, σε αυτήν την διεργασία, πρέπει να είναι: ούτε διάχυση, ούτε απομόνωση! Ούτε διάλυση, ούτε περιχαράκωση.

Μέσα και έξω από την κυβέρνηση, είναι απαραίτητο το ΠΑΣΟΚ να έχει διακριτή και σαφή πολιτική ταυτότητα, καθαρό προγραμματικό λόγο και αιχμηρές προτάσεις. Πρέπει η προσπάθεια αυτή να είναι συστηματική, σοβαρή, σταθερή και σε βάθος χρόνου. Είναι προϋπόθεση για την ανάκτηση της πολιτικής επιρροής του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου