Τροφή για ποικίλα σενάρια που συνδέονται άμεσα με το ρευστό πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα και τις κυοφορούμενες εξελίξεις στη δημόσια ζωή του τόπου το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα έδωσε η σιβυλλική απάντηση του Λουκά Παπαδήμου την Παρασκευή το μεσημέρι από τις Βρυξέλλες σχετικά με τον προσωπικό του ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας μετά την ολοκλήρωση της αποστολής της παρούσας κυβέρνησης και το τέλος της δικής του πρωθυπουργικής θητείας.
«Όπως έχω επισημάνει στο παρελθόν, όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της, θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο σε όσα έχω πει σχετικά με αυτό το θέμα. Άλλες σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα τα μετεκλογικά σενάρια αυτομάτως να φουντώσουν.
Η εν λόγω αναφορά του Λουκά Παπαδήμου αποκτά πρόσθετη αξία, καθότι είναι η πρώτη φορά που όχι μόνο τοποθετείται για ένα θέμα που κυκλοφορεί ευρέως εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι διατίθεται να συνεχίσει την ενεργό ενασχόλησή του με την πολιτική και μετά τις εκλογές, χωρίς όμως να διευκρινίζει προς το παρόν τις λεπτομέρειες.
Ισχυρό το σενάριο μιας νέας πρωθυπουργίας
Η πιθανότητα τοποθέτησης του Λουκά Παπαδήμου και πάλι στο πρωθυπουργικό αξίωμα που κατέχει σήμερα ή σε άλλο εξίσου κομβικό πόστο του πολιτικού συστήματος δε θα πρέπει να ξενίζει ή να προκαλεί έκπληξη.
Ο διακεκριμένος οικονομολόγος, πρώην κεντρικός τραπεζίτης και κατά δήλωσή του «μη πολιτικός» είναι ένα πρόσωπο – κλειδί για την τραγική κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα και τη μάχη ζωής ή θανάτου που δίνει, προκειμένου να καταφέρει να αποφύγει μια ολέθρια χρεοκοπία και να διατηρηθεί εντός ευρωζώνης.
Ας μην ξεχνά άλλωστε κανείς ότι επελέγη τον περασμένο Νοέμβριο από εγχώριους και διεθνείς πολιτικο-οικονομικούς παράγοντες ως άνθρωπος εμπιστοσύνης και ο καταλληλότερος να βγάλει τη χώρα από τη στενωπό και τα αδιέξοδα, τα οποία αν και αχνά διαφαίνεται στον ορίζοντα προοπτική αντιμετώπισής τους, εντούτοις, όπως όλοι παραδέχονται, θα χρειαστεί μακρύ χρονικό διάστημα και στιβαρή και υπεύθυνη πολιτική ηγεσία, ώστε ο κίνδυνος ενός καταστροφικού πισωγυρίσματος να εκμηδενιστεί.
Για να συμβεί όμως αυτό, να μπορέσει δηλαδή να εφαρμοστεί σωστά και έγκαιρα το οικονομικό πρόγραμμα που έχει υιοθετηθεί προσφάτως και η πολιτική ζωή στο μετεκλογικό σκηνικό να μην περιπέσει σε αστάθεια και να μη βυθιστεί στην αβεβαιότητα και το χάος, απαιτούνται δύο βασικές προϋποθέσεις:
Πρώτον, τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να συνεργαστούν ξανά και να συγκυβερνήσουν, ενδεχόμενο απολύτως ρεαλιστικό με καταγεγραμμένη τη δυσκολία συγκρότησης μονοκομματικών κυβερνήσεων και εξασφάλισης αυτοδυναμίας από τη ΝΔ που δημοσκοπικά έχει το προβάδισμα αλλά και τη δυνατότητα που δίνεται στο ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει να αποτελεί κυβερνητικό εταίρο, παρά την εντυπωσιακή φθορά των ποσοστών του.
Δεύτερον, είναι καίριας σημασίας να διασφαλιστεί η παρουσία μιας προσωπικότητας στην ηγετική πυραμίδα της εξουσίας που θα εγγυηθεί την ομαλή και απρόσκοπτη υλοποίηση των συμφωνηθέντων και η ιδανική λύση στην περίπτωση αυτή είναι η επανάληψη της αξιοποίησης του Λουκά Παπαδήμου.
Ως εκ τούτου μόνο κεραυνός εν αιθρία δε θα ήταν μια δεύτερη εγκατάσταση του νυν πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.
Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι οι ένθερμοι υποστηρικτές -ένθεν κακείθεν- μιας τέτοιας ιδέας τόσο στην Αθήνα όσο σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον αλλά και στην Ιπποκράτους και κατά τι λιγότερο στη Συγγρού.
Τα επαινετικά σχόλια για τον κ. Παπαδήμο είναι πολλαπλώς διατυπωμένα από τους ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι δεν κρύβουν ότι θα τον ήθελαν ως συνομιλητή και μετά τις εθνικές κάλπες που θα στηθούν σε περίπου δύο μήνες.
Σε εγχώριο επίπεδο, ενδεικτικά παραδείγματα υπουργών που έχουν ανοιχτά ταχθεί υπέρ του να τεθεί ξανά ο Λουκάς Παπαδήμος επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης είναι η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Διεργασίες για κόμμα Παπαδήμου
Εξίσου υπαρκτοί είναι πάντως και οι σχεδιασμοί περί ίδρυσης ενός πολιτικού φορέα υπό τον κ. Παπαδήμο με σαφή μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό. Ο διάλογος που σχετίζεται με αυτή την προοπτική είναι ιδιαιτέρως πλούσιος, όπως επίσης έντονες διαπιστώνεται ότι είναι και οι διαβουλεύσεις στο προσκήνιο και το παρασκήνιο που οδηγούν προς μια παρόμοια κατεύθυνση.
Χαρακτηριστική είναι η παρότρυνση και οι επισημάνσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση, στενού συνεργάτη και επί χρόνια φίλου του πρωθυπουργού, ο οποίος δημοσίως μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας νέου κόμματος, εκτιμώντας μάλιστα πως, αν κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιηθεί, «θα παραταθεί το μπλοκάρισμα της πολιτικής ζωής του τόπου».
Αντιστοίχως, μέλη της πρωτοβουλίας «Για την Ελλάδα τώρα» όπως οι πανεπιστημιακοί Νίκος Αλιβιζάτος και Λουκάς Τσούκαλης, υπεραμύνθηκαν της ανάγκης δημιουργίας «ενός νέου πολιτικού φορέα, που θα συσπειρώσει μεταρρυθμιστικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ. και την ανανεωτική Αριστερά».
Αλλά και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος υποστήριξε εσχάτως ότι «το σημερινό πολιτικό σκηνικό δείχνει να έχει στομώσει και το ζήτημα είναι να δημιουργηθεί η δυναμική».
Για «άταφα πτώματα της μεταπολίτευσης» είχε κάνει λόγο με άρθρο του ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας αναφερόμενος στα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα, ζητώντας την «ανασύνθεση», που όπως έγραφε «μπορεί να προκύψει και με τη δημιουργία νέου σχήματος.
Ενθαρρυντικές σε ένα εγχείρημα με τη σφραγίδα του Λουκά Παπαδήμου παρουσιάζονται τέλος και ορισμένες από τις μετρήσεις που είδαν πριν από μερικές εβδομάδες το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με τις οποίες, έστω και θεωρητικά, το «κόμμα Παπαδήμου» λαμβάνει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό 20%, γεγονός που ερμηνεύεται ως θετική ένδειξη της κοινωνίας για κάτι καινούριο από ένα σχετικά άφθαρτο πρόσωπο, εκτός δικομματισμού και με ένα ξεκάθαρο τεχνοκρατικό προφίλ.