ΠΑΓΚΑΛΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ : ΚΡΑΤΑΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΗ Η ΚΟΝΤΡΑ…

Μοίρασε το

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗ 

Η αμοιβαία οργή και η απέχθεια είναι το διαχρονικό χαρακτηριστικό ανάμεσα στο Θεόδωρο Πάγκαλο και το ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, ακόμη και οι τυπικές σχέσεις τους – λόγω συνύπαρξης στο υφιστάμενο πολιτικό σύστημα – καταγράφουν το τελευταίο διάστημα επιδείνωση με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, καθώς οι αλληλοκατηγορίες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με το κόμμα της Αριστεράς εξελίσσονται σε σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Το τελευταίο επεισόδιο στην πολυετή και θυελλώδη κόντρα του κ. Πάγκαλου με το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς γράφτηκε την περασμένη Τετάρτη έξω από ταβέρνα των Καλυβίων όπου ο αντιπρόεδρος παρέθετε δείπνο σε 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, «περίπου 50 άτομα που μετακινήθηκαν από την Κερατέα στα Καλύβια» επί δύο και πλέον ώρες έβριζαν, χυδαιολογούσαν και έκαναν αισχρές χειρονομίες προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τον ίδιο και τη σύζυγό του, «η οποία συμμετείχε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο παρακείμενο Δημαρχείο και ήρθε μόλις πληροφορήθηκε τα επεισόδια». Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο αντιπρόεδρος επιχείρησε τρεις φορές να συνομιλήσει με τους διαμαρτυρόμενους, οι οποίοι κάποια στιγμή πέταξαν εναντίον του γιαούρτια και μια σπασμένη καρέκλα που τον χτύπησε στο δεξί ώμο προκαλώντας του μώλωπες.

Ως διοργανωτή των γεγονότων -που είχαν αιχμή την κατασκευή ΧΥΤΑ στη θέση Οβριόκαστρο Κερατέας στην οποία αντιδρούν οι κάτοικοι- ο κ. Πάγκαλος καταγγέλλει «το ΣΥΡΙΖΑ και τους μηχανισμούς του, οι οποίοι προωθούν την στρατηγική των επιθέσεων και του προπηλακισμού των βουλευτών και υπουργών του κυβερνώντος κόμματος για να δημιουργήσουν κλίμα εμφυλίου πολέμου», ενώ κατονομάζει ως πρωταγωνιστές τον κάτοικο της περιοχής Μελέτη Πόγκα και τον πρώην δήμαρχο Κερατέας Σταύρος Ιατρού. Και οι δύο πάντως με δηλώσεις τους αρνούνται τόσο ότι αποτελούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ότι συμμετείχαν σε προπηλακισμούς. Ο δε κ. Ιατρού διαψεύδει ότι ήταν παρών.
Επιπλέον, χρησιμοποιώντας ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα υποστηρίζει ότι η συστηματική βία είναι στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ «με τακτικές και μεθοδεύσεις που θυμίζουν έντονα όσα έκαναν οι εχθροί του κοινοβουλευτισμού εναντίον της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης» και καταλήγει υπογραμμίζοντας πως «ο λαός παρακολουθεί, κρίνει και θα δώσει όταν έρθει η στιγμή την απάντηση σε αυτή την στροφή της πάλαι ποτέ «ανανεωτικής αριστεράς» προς το πολιτικό και κοινωνικό περιθώριο».

Αποπομπή Πάγκαλου ζητά ο ΣΥΝ

Να τεθεί ο Θεόδωρος Πάγκαλος εκτός κυβέρνησης κάλεσε τον πρωθυπουργό ο Συνασπισμός, απαντώντας στις κατηγορίες του με αφορμή το περιστατικό στα Καλύβια.

«Λυπούμαστε ειλικρινά για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Η αμετροεπής συμπεριφορά του, οι προκλητικές δηλώσεις του καθώς και τα ακροδεξιά του παραληρήματα έχουν προκαλέσει την κατακραυγή της κοινής γνώμης εναντίον του. Κάθε φορά που βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτή την πραγματικότητα, η κατάστασή του επιδεινώνεται δραματικά και ξεσπά σε μνημειώδη παραληρήματα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Στον ίδιο ευχόμαστε περαστικά, στον δε πρωθυπουργό του συστήνουμε γρήγορα να τον αποσύρει», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΝ.

Να σταματήσει να τον καλύπτει ζήτησε από την κυβέρνηση το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι μέσω της μεθόδου της στοχοποίησης δε θα εξέλθει από τα αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτικής της.

Κόντρα με διαχρονικότητα

Οι συγκρούσεις Πάγκαλου – ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς όπως το ΚΚΕ έχουν βάθος χρόνου και πάντοτε χαρακτηρίζονταν από ένταση και σφοδρότητα.

Νωπό στη μνήμη παραμένει το επεισόδιο στο Παρίσι στα τέλη Φεβρουαρίου όπου φοιτητές και εργαζόμενοι παρενέβησαν σε αφιέρωμα για το σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των 300 μεταναστών απεργών πείνας. Η παρουσία του Θεόδωρου Πάγκαλου εξαγρίωσε τους αλληλέγγυους, οι οποίοι απαίτησαν την αποχώρησή του, με αποτέλεσμα η εκδήλωση να διακοπεί. Τότε ο αντιπρόεδρος είχε κάνει λόγο για «τρομοκρατικού χαρακτήρα παρέμβαση Γάλλων αναρχικών και Ελλήνων οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ στο Ελληνικό Σπίτι της Πανεπιστημιούπολης του Παρισιού».

«Δάκτυλο» ΣΥΡΙΖΑ είδε ο κ. Πάγκαλος και πίσω από τις κινητοποιήσεις εναντίον των διοδίων, εκτιμώντας ότι το συμμαχικό σχήμα προωθεί την ανομία και την αυθαιρεσία.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν εντοπίζουμε επίσης τις αλήστου μνήμης δηλώσεις του ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συγκρότημα, το οποίο συναναστρέφεται τρομοκρατικές ομάδες και κατά καιρούς δίνει και μαθήματα με περισσή αναίδεια και αμετροέπεια», περί «ντιντήδων των βορείων προαστίων» αλλά και περί «πρωτόγονης και περιθωριακής Αριστεράς στην Ελλάδα».

Αξιοσημείωτη είναι εξάλλου και η αντιπαράθεση Πάγκαλου – ΚΚΕ για τις σχέσεις του Περισσού με την εταιρεία «Γερμανός».

Πυρά και από το ΠΑΣΟΚ

Ουκ ολίγες είναι οι βολές που έχει δεχτεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εξαιτίας των εμπρηστικών τοποθετήσεών του.

«Κόκκινο πανί» αποτελεί ειδικά για τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, οι οποίοι επιχείρησαν να εκφράσουν την αγανάκτησή τους στις αναφορές «μαζί τα φάγαμε» και «κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι κοπρίτες» επιστρατεύοντας το χιούμορ τους, αφού τύπωσαν αφίσα με την καρικατούρα του.

Ο Ελευσίνιος πολιτικός έχει μπει στο στόχαστρο και της Αριστερής Πρωτοβουλίας του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, που με ανακοίνωση που είχε δώσει στη δημοσιότητα ζητούσε από τον πρωθυπουργό «να λάβει τα απαραίτητα μέτρα γιατί οι προκλήσεις έχουν και τα όριά τους και ο κ. Πάγκαλος δοκιμάζει την αντοχή όλων των πολιτών».
Τέλος, κατά καιρούς υπουργοί και βουλευτές της συμπολίτευσης κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από τις προωθημένες και ενίοτε προκλητικές απόψεις που αρέσκεται να διατυπώνει.

Το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί για το πρόσωπο του αντιπροέδρου φέρεται να προβληματίζει τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος πολύ συχνά έρχεται σε δύσκολη θέση λόγω της ελευθεροστομίας και αντισυμβατικότητάς του, με συνέπεια να πληθαίνουν τα σενάρια για αναζήτηση τρόπου ομαλής αποχώρησής του από το κυβερνητικό σχήμα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η συγκεκριμένη φημολογία έχει κάνει έξαλλο το Θεόδωρο Πάγκαλο που αποδίδει τις επίμαχες διαρροές στον περιβάλλον κορυφαίο υπουργού που εποφθαλμιά τη θέση του.

Δηλώσεις που μένουν ανεξίτηλες

Όσον αφορά τις ρήσεις του που έχουν αφήσει εποχή, σε αυτές συγκαταλέγονται το «μαζί τα φάγαμε» και «οι κοπρίτες δημόσιοι υπάλληλοι», προκειμένου να στηλιτεύσει το καθεστώς πελατειακών σχέσεων, ρουσφετολογικών προσλήψεων και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος», «οι αντιπαραγωγικοί ένστολοι» για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, «οι άξεστοι, αγράμματοι και αδαείς αγωνιστές του ‘21» σε ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και παλαιότερα «ο κ. τίποτα», φράση που είχε εκστομίσει το 1994 για το Δημήτρη Αβραμόπουλο στη μάχη για το Δήμο Αθηναίων.

Πάντως, ο κ. Πάγκαλος καταλογίζει ευθύνες στα ΜΜΕ ως προς την ορθή απόδοση των λεγομένων του, θεωρώντας ότι αρκετές φορές οι θέσεις του υπόκεινται σε διαστρέβλωση και αλλοίωση περιεχομένου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου