Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΜΠΕΔΩΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Μοίρασε το

Η πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά να αλλάξει τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών θα έπρεπε να τύχει της καθολικής αποδοχής του πολιτικού κόσμου που προσβλέπει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας και του κύρους του πολιτικού συστήματος.

Χρόνια τώρα ο κομματισμός καταγγέλλεται, αφού συνιστά τη βασική αιτία της ελληνικής παθογένειας. Συνεπώς κάθε θεραπεία που καταπολεμά το αίτιο μιας ασθένειας πρέπει να χορηγείται χωρίς περιστροφές.

[quote text_size=”small”]

Μού ειναι αδύνατο να κατανοήσω την αντίδραση του “προοδευτικού” και “δημοκρατικού” ΣΥΡΙΖΑ και κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πρόταση Σαμαρά. Δυσκολεύομαι να βρω ένα λόγο που να εξηγεί την άρνηση τους, να σπάσουν τα κομματικά στεγανά και να δοθεί η ευκαιρία σε άξιους Έλληνες να εκπροσωπήσουν την χώρα τους στην Ευρωβουλή και να στρατευθούν στην προσπάθεια ισότιμης συμμετοχής της Ελλάδας στις διεργασίες για “μια Ευρώπη των λαών”…

[/quote]

Δεν καταλαβαίνω γιατί η εκλογή με σταυρό προτίμησης και όχι με κομματική λίστα δεν ενισχύει την άμεση δημοκρατία – μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, την εμπεδώνει. Και συνιστά το πρώτο τολμηρό βήμα ανανέωσης μιας γερασμένης Δημοκρατίας που έχει ανάγκη ανάλογων θεσμικών παρεμβάσεων, όπως π.χ. η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό.

Συνεπώς, δεν καταλαβαίνω γιατί Έλληνες με διάθεση προσφοράς και με έργο αναγνωρισμένο να εξαιρούνται της εθνικής προσπάθειας για την έξοδο της χώρας από την πολυεπίπεδη κρίση που διέρχεται.

Θα μπορούσε να υπάρξει μια καλύτερη πρόταση προς αυτήν κατεύθυνση; Θα την περίμενα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Υ.Γ. Αν το αντικείμενο κριτικής ορισμένων είναι πως η επιλογή των υποψηφίων δε γίνεται με δημοκρατικές διαδικασίες εντός των κομμάτων, δεν έχουν παρά να πρωτοτυπήσουν στο ίδιο τους το κόμμα και να προχωρήσουν ένα βήμα πιο κοντά στην άμεση δημοκρατία την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου