Ο ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ ΕΦΥΓΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ

Μοίρασε το

Όταν ο Βύρων Πολύδωρας καταψήφιζε το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων εξέπεμπε την εικόνα τού πολιτικού ανδρός που είχε διαπράξει ηρωική πράξη. Πράξη που για την ιδιοσυγκρασία ενός, κατά τεκμήριο, συντηρητικού πολιτικού φαντάζει με μικρή επανάσταση… Ίσως αυτή η αίσθηση να εξηγεί και το ότι αποχώρησε από την αίθουσα του Κοινοβουλίου με υψωμένη τη γροθιά. Όσο δε για το χειροκρότημα που εισέπραξε από βουλευτές της αντιπολίτευσης, ήταν μάλλον η επιβεβαίωση πως είχε πράξει το σωστό…

Αυτή ήταν μια πλευρά της παράστασης που δόθηκε το πρωί του Σαββάτου. Η άλλη εξελίσσονταν στα διπλανά έδρανα με αρκετούς συναδέλφους του της συμπολίτευσης να τον παρακολουθούν αμήχανοι, σκεπτόμενοι μήπως θα έπρεπε να είχαν τολμήσει να πράξουν το ίδιο. Δεν τόλμησαν όμως και περιορίστηκαν στο να εξαντλούν τη δυσφορία τους για το οικονομικό επιτελείο, με γκρίνιες και παράπονα προς τους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα από το καφενείο και το εντευκτήριο της Βουλής.

Για την ώρα, πάντως, ό,τι έγινε, έγινε. Με την αποχώρηση Πολύδωρα, ο χρόνος έκλεισε αφήνοντας τον κυβερνητικό σχηματισμό με την οριακή πλειοψηφία των 152 βουλευτών. Αν αναλογιστεί κανείς πως σε ενάμιση χρόνο πάνω από 20 βουλευτές που αρχικά έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη συγκυβέρνηση σήμερα την έχουν αποσύρει, είναι λογικό να σκεφτεί πως η επόμενη χρονιά θα είναι “η χρονιά όλων των ρίσκων και όλων των μεγάλων πολιτικών παιχνιδιών”, όπως υπογράμμιζε υπουργός της Κυβέρνησης.

Το ερώτημα είναι ποιοι θα “παίξουν” και με πως και τι θα “ρισκάρουν”. Προφανώς, το “παιχνίδι” και το “ρίσκο” των πρόωρων εκλογών, είναι μπροστά. Άλλωστε, εκλογές σε κάθε περίπτωση θα γίνουν. “Ναι, η Δημοκρατία έχει και εκλογές” έλεγε σαρκαστικά κορυφαίος υπουργός των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου και νυν βουλευτής που είχε προβλέψει πως το 2013 θα έκλεινε χωρίς πολιτικές ανατροπές και που τώρα προβλέπει ότι “το 2014 θα είναι το έτος που θα σηματοδοτήσει τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς με την παρούσα κυβέρνηση η κατάσταση δεν βγαίνει”.

Με μια άλλη κυβέρνηση θα έβγαινε. Αρκετοί, κυρίως νέοι βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι είναι πλέον η ώρα ο Αντώνης Σαμαράς να φρεσκάρει το κυβερνητικό σχήμα και να εντάξει σε αυτό όσους δυσφορούν και δείχνουν αυξημένη πολιτική κινητικότητα. Υποστηρίζουν πως ορθώς επιλέχθηκε ένας τεχνοκράτης στη θέση του υπουργού των Οικονομικών για να “βγάλει τα κάστανα από το φωτιά”, αλλά από τη στιγμή που μπροστά μας δεν υπάρχει κάποια άλλη κρίσιμη αναμέτρηση θα μπορούσε να δοκιμάσει ένα πολιτικό “για να μαλακώσει τον κόσμο”.

Ακριβώς το ίδιο υποστηρίζει και η πλευρά Στουρνάρα. Πως δηλαδή τα δύσκολα πέρασαν και πως η παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία των 152 βουλευτών είναι αρκετή για να προχωρήσει η κυβέρνηση. “Οι άνθρωποι είναι στον κόσμο τους”, σχολίαζε βουλευτής της ΝΔ που ακούστηκε να λέει τον Στουρνάρα “ξετσίπωτο”, αλλά που ψήφισε τελικά και τα τελευταία νομοσχέδια που έφερε. Ως πότε θα συμβαίνει αυτό; Ουδείς γνωρίζει.

Εκείνο όμως που όλοι γνωρίζουν και παραδέχεται πλέον η μεγάλη πλειοψηφία των κυβερνητικών βουλευτών (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), είναι πως το πολιτικό σκηνικό μοιάζει με «κινούμενη άμμος» και «ο Α. Σαμαράς και η Κυβερνώσα ομάδα βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο και επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια». Όπως μάλιστα επισημαίνουν γαλάζιοι βουλευτές και συμφωνούν μαζί τους και «πράσινοι», ο Α. Σαμαράς «δεν είναι Γιώργος Παπανδρέου, είναι σκληρό πολιτικό καρύδι και θα παίξει όλα του τα χαρτιά πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει ή να φύγει».

Με βάση σενάρια και πληροφορίες που συζητούν κυβερνητικοί βουλευτές (γαλάζιοι και πράσινοι) , αλλά και Υπουργικά γραφεία, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μέσα στο 2014 και πιθανά μέσα στο πρώτο 6μηνο ή 8μηνο να υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Ένα από τα σενάρια που συζητούνται, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει τεθεί επί τάπητος και από το επιτελείο του Πρωθυπουργού είναι η προσφυγή στις κάλπες μέσα στον Μάρτιο – Απρίλιο και πάντως πριν από τις Ευρωεκλογές και τις δημοτικές – περιφερειακές.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο Πρωθυπουργός δεν θα αναγκαστεί να συρθεί σε εκλογές μετά από μια βαριά ήττα στις Ευρωεκλογές, αλλά θα έχει ο ίδιος την πρωτοβουλία των κινήσεων και την ατζέντα στα χέρια του. Παράλληλα μπορεί να «παίξει σκληρό παιχνίδι και με την Τρόικα», ενισχύοντας την ατζέντα του πως δεν ανέχεται άλλες πιέσεις και υποδείξεις και πως «πρέπει επιτέλους να χαλαρώσει η θηλιά που υπάρχει στον λαιμό της Ελλάδας». Πρακτικά η Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε λήγει μέσα στον Μάρτιο διότι όλη η Ευρώπη μπαίνει σε προεκλογική περίοδο, λόγω Ευρωεκλογών και η μόνη εκκρεμότητα που θα μένει θα είναι μια διεκπαιρεωτικού χαρακτήρα Σύνοδος Κορυφής τον Ιούνιο, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο διότι όλοι θα αναμένουν τα νέα θεσμικά όργανα της Ε.Ε..

Ωστόσο ανοιχτό στο τραπέζι βρίσκεται και ένα ακόμα σενάριο, με βάση το οποίο ο Αντώνης Σαμαράς, δίνει μια μεγάλη και ύστατη μάχη για να διατηρηθεί στην ηγεσία της Ν.Δ., αναμένοντας μια νέα ευκαιρία για να επανέλθει και στην ηγεσία της χώρας. Με βάση αυτό το σενάριο, το οποίο συζητείται και στο Μαξίμου, ο κ. Σαμαράς επιχειρεί μια συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα (κι της Αντιπολίτευσης συμπεριλαμβανομένης) προκειμένου να σχηματιστεί μια Κυβέρνηση, μέσα στον Μάρτιο – Απρίλιο) υπηρεσιακού χαρακτήρα που θα διεκπαιρεώνει μόνο μνημονιακές υποχρεώσεις, με Πρωθυπουργό ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Η Κυβέρνηση αυτή θα διενεργήσει τις περιφερειακές – δημοτικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές και θα έχει την δέσμευση να οδηγήσει την χώρα σε βουλευτικές εκλογές το Φθινόπωρο ή αν χρειαστεί μέσα στο καλοκαίρι.

Ωστόσο στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο (Δημοτικές – Περιφερειακές, Ευρωεκλογές, Εθνικές εκλογές).

Πάντως όπως λένε έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη «η Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου εξαντλεί τα όρια της και τις κοινοβουλευτικές αντοχές. Το ερώτημα για το πότε ακριβώς θα δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις, είναι άμεσα συνυφασμένο με το τι ακριβώς και πότε προτίθεται η κ. Μέκελ να παράσχει στον κ. Σαμαρά, αναφορικά με το χρέος. Συνεπώς θα χρειαστεί να δούμε πως θα εξελιχθεί τουλάχιστον για ένα – ενάμισι μήνα η κατάσταση στη Γερμανία, ώστε να δούνε πότε θα τρέξουν τα πράγματα και με ποιου πρωτοβουλία και στην Ελλάδα».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου