Ο ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Μοίρασε το

Οι πρόσφατες επιθέσεις με αυτοσχέδιες βόμβες και σφαίρες κατά γραφείων πολιτικών κομμάτων, δημοσιογράφων, συγγενών πολιτικών και μεγάλου εμπορικού Κέντρου της Αθήνας, προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στον ελληνικό λαό.

Ξαναήρθαν στο νου μνήμες από την περίοδο, που αυτόκλητοι “τιμωροί”, υποδυόμενοι ταυτοχρόνως τον εισαγγελέα, τον δικαστή και τον δήμιο, κατηγορούσαν, αποφάσιζαν ποινή θανάτου και την εκτελούσαν, για όποιον επέλεγαν χωρίς καν δικαίωμα απολογίας, κατοχυρωμένο από το σύστημα που οι ίδιοι κατάγγειλαν ως … καταπιεστικό!

Αυτός είναι ο ολοκληρωτισμός της τρομοκρατίας. Η πιο βάναυση καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μάλιστα του μεγαλύτερου, του δικαιώματος στην ζωή. Χωρίς έλεγχο, χωρίς θεσμικά αντίβαρα, με περιφρόνηση κανόνων, διαδικασιών, αρχών. Με μίσος για τις ανοιχτές κοινωνίες, τον διάλογο, την αντίθετη άποψη.

Δυστυχώς, πολλοί με την ρητορική τους δυναμώνουν αυτό το μίσος. Όταν μιλούν για «προδότες», «δοσίλογους», «κυβέρνηση Τσολάκογλου» και «κατοχή», οδηγούν κάποιους -χωρίς να το επιθυμούν, πιστεύω- απευθείας στη βία, νομιμοποιώντας αυτού του τύπου «αντίσταση στην κατοχή»…! Αφού «η χούντα δεν τελείωσε το ΄73», δεν μπορεί να κανείς να επιλέξει μορφές αντίδρασης εκείνης της περιόδου…; Όταν μπερδεύεις την όποια διαφωνία που έχεις -με αποφάσεις μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας- με την απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών, διαμορφώνεις συνθήκες ανοχής προς ακραίες αντιδράσεις… 

Χρειαζόμαστε συστράτευση των δυνάμεων του δημοκρατικού συνταγματικού τόξου, για την αντιμετώπιση της βίας, απ’ όπου κι αν προέρχεται, προς όποιον και αν στρέφεται. Χωρίς μισόλογα, «επεξηγήσεις», συμψηφισμούς. Γιατί η τρομοκρατία είναι ολοκληρωτισμός. Και πρέπει να ηττηθεί!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου