Ο ΜΕΦΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Εκτός της παιδικής μίανσης εξ’ ιλαράς στον Ευαγγελισμό, του αριστερού ψεκασμού, ο μεμφιτισμός της τριετούς διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ, υποδέχεται και το νέο αμερικανόφερτο κίνημα. Την μόδα που ακούει στο χαρακτηρισμό σεξουαλική παρενόχληση και έφταση προσφάτως στην Ελλάδα. new deal Βασίλειος Παπαδάκης

Μοίρασε το

ΜΕΦΙΤΙΣΜΌΣ: ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΕΚ ΔΥΣΩΔΩΝ ΑΕΡΙΩΝ

Εκτός της παιδικής μίανσης εξ’ ιλαράς στον Ευαγγελισμό, του αριστερού ψεκασμού, του μεφιτισμού της τριετούς διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ, προσετέθη και το αμερικανόφερτο κίνημα της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Συντάκτρια της «Αυγής» στην επίγαμη ηλικία, τηλεπαρουσιάστρια στην καθεστηκυία, δηλοποίησε σε ιδιωτικό Μ.Μ.Ε. την σεξουαλική παρενόχληση από πολιτικό, μη κατονομασθέντα. Η άρνηση της πραγματικότητας, η συρρίκνωση του εγώ, η απομόνωση, η έρειση για δημόσια παραδοχή, ωθούν τους πάλαι ποτέ κλυτούς σε παρεμφερείς δηλώσεις για την ανάκτηση της απολεσθείσας δημόσιας αναγνώρισης.

Η σεξουαλική παρενόχληση με όρους ψυχολογίας αναφέρεται στην ενόχληση ατόμου με λόγια, άσεμνες και άτοπες ενέργειες τις οποίες ο σεξουαλικά παρενοχλούμενος θεωρεί προσβλητικές και ατιμωτικές. Συναντάται συχνά στους εργασιακούς χώρους.

Επηρεάζει αρνητικά την απόδοση και εργατικότητα του ατόμου που την υφίσταται. Προκαλεί στρες με ολέθριες συνέπειες στην ψυχοπάθεια του θύματος. Έχει σοβαρότερες επιπτώσεις όταν ο παρενοχλών, (θύτης – ζημιωτής) είναι ιεραρχικά ανώτερος. Δηλαδή και ικανός να επηρεάσει καριέρα, προαγωγή η τον διορισμό του θύματος (θύμα-ζημιωθείς).

ΑΔΙΚΗΜΑ Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΉ ΠΑΡΕΝΌΧΛΗΣΗ

Στη Γαλλία θεωρείται αδίκημα και τιμωρείται με ένα χρόνο φυλάκιση και βαρύ χρηματικό πρόστιμο. (Νόμος 1992).

Σύμφωνα με την Jane AcberhardHodges του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, εκατομμύρια γυναίκες είναι θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Ελάχιστες διακινδυνεύουν να υποβάλλουν μήνυση φοβούμενες την απώλεια της εργασίας τους.

Αυτά αναφέρονται στο «Dictionnaire de psychologie» (εκδοτικός οίκος Larousse, 1964). Η σεξουαλική παρενόχληση εξελίχθηκε σε κίνημα: (κινώ, μετακινώ, προκαλώ). Τα κινήματα δεν δημιουργούν παγιωμένη πολιτική η άλλους παράγοντες πίεσης. Διακρίνονται σε φεμινιστικά, πολιτιστικά, ειρηνιστικά, θρησκευτικά, εργατικά.

Τα κοινωνικά κινήματα, αγγλιστί Social Movements, επιδιώκουν ευρύτερες διαθρωτικές αλλαγές στο αποδεκτό σύστημα αξιών. Αποτελούν άτυπο πολιτικό θεσμό των σύγχρονων κοινωνιών. Είναι μη θεσμοποιημένη προσπάθεια για κοινωνική αλλαγή. Λειτουργούν εκτός τυπικών συστημάτων γι’ αυτό είναι και απρόβλεπτα. Εμφανίστηκαν στη Δύση μετά την βιομηχανική επανάσταση (1780-1850). Διαφέρουν από εξεγέρσεις λαϊκών στρωμάτων παλαιοτέρων εποχών, οι οποίες απέβλεπαν στην καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου και όχι στην αμφισβήτηση των κοινωνικών δομών.

ΑΛΛΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΉ ΠΑΡΕΝΌΧΛΗΣΗ ΑΛΛΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Στα σύγχρονα κινήματα περιλαμβάνονται:

Φυλετικές διακρίσεις Η.Π.Α., φοιτητικό κίνημα 1968, Γαλλία, κίνημα για την απελευθέρωση της γυναίκας, αναρχικά κινήματα, κίνημα για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και το κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους και τους ψυχολόγους, υπάρχει διαφορά μεταξύ σεξουαλικής παρενόχλησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Η σεξουαλική εκμετάλλευση είναι ενέργεια ενός ατόμου το οποίο καθ’ υπέρβαση της δικαιοδοσίας επωφελείται της κοινωνικής θέσης η δύναμης για να επιβάλλει στον έτερο της σεξουαλική του ενόρμηση. Κατά τον Σίγκμουντ Φρόυντ (1856-1939) πηγή των ενορμήσεων είναι η πείνα, δίψα και η σεξουαλική ανάγκη.

Για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της σεξουαλικής παρενόχλησης απαιτείται να προέρχονται οι ενέργειες που καταγγέλλονται, από ένα άτομο το οποίον ασκεί εξουσία στο θύμα. Είναι απαραίτητο, ο παθών-παθούσα, να προσφεύγει στη δικαιοσύνη εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Με την πάροδο δεκαετίας εμφερείς καταγγελίες παραμένουν ατέλεστες.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Βασίλειου Παπαδάκη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου