Ο “ΜΕΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ” ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Διαβάζει κανείς τα όσα είπε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Ελλάδα και είναι σαν να διαβάζει τα …μελλούμενα.

Αφού πρώτα ο επικεφαλής του Eurogroup χάιδεψε τα αυτιά των Ελλήνων για τη μεγάλη οφειλή της Ευρώπης στην ελληνική κληρονομία. Αφού έδειξε να κατανοεί τις “θυσίες” και τις “δυσκολίες” που υπόκεινται από τα “δυσβάστακτα” μέτρα και οι οποίες έχουν προκαλέσει το “θαυμασμό” της Ευρώπης, “εκτός κάποιων ηλιθίων”, όπως είπε. Αφού διαβεβαίωσε ότι “δεν τίθεται θέμα να εκδιωχθεί οποιαδήποτε χώρα απ’ την ευρωζώνη”, ήρθε στην ουσία. Ποια είναι αυτή; Προφανώς νέες θυσίες. Νέα προσπάθεια. “Πρέπει να σκεφτείτε το μέλλον των παιδιών σας”, δικαιολογήθηκε ο ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Σε εξειδικεύσεις ο κ. Γιούνκερ δεν προχώρησε. Άλλωστε, αυτές είναι γραμμένες αναλυτικά στο “Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής” που παρουσίασε στο υπουργικό Συμβούλιο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αιφνιδιάζοντας αρκετούς συναδέλφους του. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο σχέδιο για την τριετία 2013-2015 υπερβαίνει τον ορίζοντα της σημερινής Βουλής, αλλά πρέπει να ψηφιστεί το καλοκαίρι!

Ως εκ τούτου προκύπτει σοβαρό πολιτικό ζήτημα που ενδέχεται να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις το αμέσως προσεχές διάστημα.

Επί του παρόντος η κυβέρνηση δεν μιλά για πρόωρες εκλογές. Μιλά για αναζήτηση ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων. Σωστά! Αλλά μάλλον με πρόσχημα μοιάζει. Διότι από ποιους θα εξασφαλίσει πολιτική συναίνεση η κυβέρνηση που στελέχη της δεν γνωρίζουν ακόμα αν το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά σε επικαιροποίηση, σε αναμόρφωση του υπάρχοντος μνημονίου, ή αφορά σε ένα νέο μνημόνιο – με ό,τι αυτό συνεπάγεται…;

Πίσω στον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. “Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα υπάρξει λύση ώστε να αντιμετωπίσουμε σφαιρικά το πρόβλημα του χρέους”, είπε. Και σε ό,τι αφορά στην ελληνική περίπτωση: “Πρέπει να παραταθεί η προθεσμία αποπληρωμής του ελληνικού χρέους”.

Το μήνυμα Γιούνκερ ήταν σαφές: Η Ευρώπη θα “προσφέρει” την επιμήκυνση του δανείου των 110δισ. με ευνοϊκό επιτόκιο και θα δώσει το πράσινο φως της “ήπιας” αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας. Αλλά όπως είπε και πάλι ο κ. Γιούνκερ “η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος”. Που σημαίνει ότι και η Ελλάδα κάτι πρέπει να δώσει. Αυτό το “κάτι” βρίσκεται στο σχέδιο που παρουσίασε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Το οποίο σχέδιο αν δεν τύχει της πολιτικής συναίνεσης, αναγκαστικά θα τεθεί στην κρίση των Ελλήνων. Που απλά σημαίνει ότι ελλείψει πολιτικής συναίνεσης, οι πρόωρες εκλογές (θα) είναι μονόδρομος.

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου