Ο κρατισμός στη ΝΔ καλά κρατεί

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος αναδεικνύει μια δήλωση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Φόρουμ Δελφών, αλλά πέρασε στα ψιλά δείχνοντας πως ο κρατισμός στη ΝΔ καλά κρατεί. Διότι ως φαίνεται κάποιοι ακούν τη λίγη μεταρρύθμιση και παθαίνουν delirium tremens… new deal

Μοίρασε το

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος αναδεικνύει μια δήλωση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Φόρουμ των Δελφών, αλλά πέρασε στα ψιλά δείχνοντας πως ο κρατισμός στη ΝΔ καλά κρατεί. Διότι ως φαίνεται κάποιοι ακούν τη λίγη μεταρρύθμιση και παθαίνουν delirium tremens…


Αν το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών είχε στοιχειώδη διεθνή απήχηση και τη σχετική δημοσιογραφική κάλυψη. Και βέβαια αν η ΝΔ ήταν κατ’ ελάχιστον φιλελεύθερο κόμμα, η δήλωση του αρχηγού της για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, θα έκανε το γύρο του κόσμου. Γιατί;

Πρώτα μεταρρύθμιση και μετά πρωτογενές πλεόνασμα

Πολύ απλά διότι, όπως έγραψε και ο Γρηγόρης Νικολόπουλος στο Reporter.gr, «…ο επικρατέστερος αυτή τη στιγμή επόμενος πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης εξήγησε στους Δελφούς σε όσους τον παρακολουθούσαν, ότι πρώτα θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και μετά, το δεύτερο χρόνο της κυβερνητικής θητείας του, θα γίνει η επαναδιαπραγμάτευση του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Η διευκρίνιση αυτή είναι πολύ σημαντική για πολλούς λόγους. Καταρχήν διότι απαντά στο ερώτημα “πώς θα μειώσετε τους φόρους αφού είστε αναγκασμένοι να διατηρείτε πλεονάσματα;” Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι η βάση στην οποία θα στηριχθεί η μείωση των φόρων και επαναδιαπραγμάτευση του πλεονάσματος και του χρέους θα είναι οι μεταρρυθμίσεις. Διότι μέσω αυτών, αφενός θα υπάρξει μεγέθυνση του ΑΕΠ που θα διορθώσει όλους τους οικονομικούς δείκτες. Και αφετέρου οι Ευρωπαίοι θα είναι πιο θετικοί σε διαπραγματεύσεις.

Γιάννης Στουρνάρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στο ίδιο μήκος κύματος

Την άποψη αυτή ενστερνίστηκε και ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Είπε ότι η διαπραγμάτευση των πλεονασμάτων και του χρέους δεν είναι η αρχή αλλά το τέλος της πορείας. Δεύτερον, είναι σημαντική η απάντηση του κ. Μητσοτάκη, γιατί δείχνει αποφασιστικότητα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Όπως επανειλημμένως έχουμε υποστηρίξει από αυτό το new deal οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της οικονομίας. Από τη στιγμή που μια ελληνική κυβέρνηση δείξει έμπρακτα ότι προχωράει με αποφασιστικότητα και ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης, θα αρχίσουν κατά πάσαν πιθανότητα εισροές κεφαλαίων από δυο πηγές:

Πρώτον από την επιστροφή των καταθέσεων που δεν θα φοβούνται πλέον τον παράγοντα ΣΥΡΙΖΑ. Kαι δεύτερον από επενδύσεις Ελλήνων και ξένων επενδυτών. Αυτοί και θα σπεύσουν, μην ανησυχώντας πια για τις αλλοπρόσαλλες και εκδικητικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, να επενδύσουν στην Ελλάδα προβλέποντας μελλοντικές αποδόσεις….».

Ο κρατισμός στη ΝΔ καλά κρατεί

Ποιός αμφιβάλλει λοιπόν ότι η πιο πάνω διευκρίνιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς τη λογική και φιλοσοφία της οικονομικής στρατηγικής που θα ακολουθήσει υπήρξε κορυφαίο γεγονός. Και ως τέτοιο θα πρέπει να προβληθεί. Να όμως που η λέξη «μεταρρυθμίσεις» είναι πολύ «κακή» στον νεοδημοκρατικό χώρο. Σε όχι λίγα επώνυμα και ανώνυμα στελέχη του κόμματος προκαλεί κρύον ιδρώτα. Ο κρατισμός καλά κρατεί και προκρίθηκε έτσι η οδός της σιωπής. Είναι μήπως και η λέξη «μεταρρυθμίσεις» κάνει ζημιά στη ΝΔ. Είναι προφανές δε, ότι για αρκετά στελέχη της η αξιωματική αντιπολίτευση δεν φιλοδοξεί να αλλάξει και στο καταστροφικά πελατειακό σύστημα. Αλλά να το διατηρήσει με δικούς της ανθρώπους στις διάφορες αρθρώσεις του.

Υπό αυτή την έννοια, όταν ο Αλέξη Τσίπρας κατηγορεί τη ΝΔ για ακροδεξιά κατεύθυνση μάλλον καλό της κάνει παρά κακό.

Θα πρέπει κάποιος να υπενθυμίσει στον κύριο πρωθυπουργό ότι από τις 700.000 δημόσιους υπαλλήλους που σήμερα βρίσκονται υπό καθεστώς μονιμότητας της εργασίας, στο δημόσιο, οι μισοί διορίστηκαν στην πενταετία 2004-2009. Τότε στην εξουσία βρισκόταν η Ν.Δ. Σίγουρα δε, πολλοί από αυτούς, μάλλον δεν έχουν καλές σχέσεις με φιλελεύθερες και δημοκρατικές αντιλήψεις. Κατά συνέπεια θέλουν να έχουν να κάνουν με δεξιό και όχι φιλελεύθερο πολιτικό σχηματισμό. Αρκεί να σιγουρευτούν ότι όλα θα παραμείνουν ακίνητα στη χώρα, προς όφελος τους.

Όσοι λοιπόν από τους κοινοτικούς πρώην και νυν αξιωματούχους βρέθηκαν στους Δελφούς και χειροκρότησαν τις δηλώσεις Μητσοτάκη, καλά θα κάνουν να κρατούν μικρό καλάθι. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., έχουμε την αίσθηση ότι μάλλον είναι μόνος του στη κορυφή του κόμματος, το οποίο συνολικά δεν κάνει ούτε τον κόπο, στην κοσμογονική εποχή μας, τουλάχιστον να …ψάχνεται!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου