Ο ΕΠΩΔΥΝΟΣ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Μοίρασε το

Εξαιρετικά επώδυνη αποδεικνύεται η διαδικασία του τοκετού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ «καίγεται» να καρποφορήσει η προσπάθεια, αλλά έχει να ξεπεράσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις.

Η ΔΗΜΑΡ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συμπράττει με το ΠΑΣΟΚ και τους «58» όμως πιέζεται -ένθεν κακείθεν- να αναθεωρήσει και εκνευρίζει τη Χαριλάου Τρικούπη με το ανταγωνιστικό της σχέδιο, ενώ οι «58» που θέλουν την επιτυχία της πρωτοβουλίας, αγωνιούν για το «καπέλωμα» από διάφορα βαρίδια, επιχειρώντας παράλληλα να συντονιστούν και να κρατήσουν ισορροπίες…

ΠΑΣΟΚ

Πολλαπλούς γρίφους καλείται να λύσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να μη μείνει το εγχείρημα ατελέσφορο. Κύριο μέλημα στο Πολιτικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε φορτισμένη ατμόσφαιρα, αλλά και στην ανοιχτή εκδήλωση στο Κάραβελ ήταν να διαλυθούν οι φόβοι ότι το Κίνημα διαλύεται και να σταλεί μήνυμα στους 58 να είναι πιο προσεκτικοί σε δηλώσεις και ενέργειες…

Δεύτερος πονοκέφαλος είναι η διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων του ευρωψηφοδελτίου και τα πρόσωπα που θα προωθηθούν, ώστε όλες οι «φυλές» της Χαριλάου Τρικούπη (βενιζελικοί, παπανδρεϊκοί) να αισθάνονται ικανοποιημένες. Ωστόσο, την ίδια ώρα πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα για να εκπληρωθούν τα κριτήρια των νέων και άφθαρτων προσώπων που επιθυμεί να πριμοδοτήσει ο κ. Βενιζέλος και αφετέρου να βρεθεί χώρος εκπροσώπησης και για τους εκλεκτούς της κίνησης των «58».

Εξάλλου, εκνευρισμό δημιουργεί η στήριξη που δήλωσε ο Χάνες Σβόμποντα ότι παρέχει στη ΔΗΜΑΡ και στο δικό της ψηφοδέλτιο «με σοσιαλιστικό πρόσημο». Ο κ. Βενιζέλος θύμισε χθες για δεύτερη φορά με έντονο τρόπο ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα και κανείς δεν μπορεί να λειτουργεί παρασιτικά εις βάρος του, ενώ φωτογραφίζοντας τη ΔΗΜΑΡ την κατηγόρησε για προσβλητική και ανήθικη συμπεριφορά.

Οι επιφυλακτικοί του ΠΑΣΟΚ για το σχήμα της Ελιάς έχουν δείξει τις αρνητικές διαθέσεις τους, με τον τόνο να δίνει η παπανδρεϊκή Κίνηση των 75 του Μιχάλη Καρχιμάκη. Με το όπλο παρά πόδα βρίσκεται και η Κίνηση των 11 (Πεταλωτής, Οθωνας, Μωραΐτης), ενώ οι Νίκος Ανδρουλάκης και Κώστας Σκανδαλίδης είναι σαφές ότι δεν ταυτίζονται απολύτως με τους σχεδιασμούς της ηγεσίας.

ΔΗΜΑΡ

Με προσεκτικά βήματα αλλά μέσα σε έκρυθμο εσωκομματικό σκηνικό, καχυποψίας και αμφισβήτησης, προχωρά ο Φώτης Κουβέλης τη δημιουργία του τρίτου προοδευτικού πόλου, αν και προς το παρόν σαφή αποτελέσματα δεν υπάρχουν και η βασική προαναγγελθείσα συμφωνία με τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι στον αέρα.

Οπως υποστήριξε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, «αποκλείουμε εγχώριες λογικές του μονόδρομου» και το κάλεσμα απευθύνεται στις δυνάμεις που «αντιπαρατίθενται στις συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές».

Μετά τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε η μειοψηφία για τις συναντήσεις με στελέχη και πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου δεσμεύτηκε ότι οι τελικές αποφάσεις θα τεθούν στην κρίση των ανώτατων οργάνων. Πάντως, οι εκσυγχρονιστές της ομάδας Λυκούδη θα επιμείνουν για τον «αναπροσανατολισμό των στοχεύσεων» του κόμματος και μάλιστα με πιο οργανωμένο τρόπο, μέσω τάσης ή ρεύματος ιδεών που αποφάσισαν να ιδρύσουν. Την ίδια στιγμή, οι αποχωρήσεις υπέρ των «58» δεν θα αποφευχθούν, καθώς μέσα στην επόμενη εβδομάδα επίκεινται εξελίξεις.

Στην Αγίου Κωνσταντίνου εισπράττουν ως σημαντική τη στήριξη του Χάνες Σβόμποντα και έχουν σκοπό να απαντούν στο ίδιο επιθετικό ύφος στις «πανικόβλητες» βολές του ΠΑΣΟΚ, διαμηνύοντας ότι «στην πολιτική δεν χωρούν ιδιοκτησιακές αντιλήψεις».

[quote text_size=”small”]

Με εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα συνεχίζουν τον «μαραθώνιό» τους οι «58», αποσκοπώντας στη διάχυση των ιδεών τους σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό και στρώματα…

[/quote]

Μετά το Περιστέρι, έχουν προγραμματιστεί ανοιχτές συγκεντρώσεις σε Κηφισιά τη Δευτέρα (με ομιλητές τους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Γρηγόρη Ψαριανό), Ζωγράφου, Πειραιά, Χαλκίδα και Ναύπλιο, ενώ έτοιμο προς δημοσιοποίηση είναι το μανιφέστο για την Ευρώπη.

Ο προβληματισμός εστιάζεται στον συντονισμό με το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες πολιτικές κινήσεις για να μην επαναληφθούν παρεξηγήσεις, όπως με τις αναφορές Βούλγαρη περί νέου κόμματος και συμβόλων (που όμως απηχούν τις προθέσεις σχεδόν όλων εντός των «58») ή με την «εκπαραθύρωση» της Συλβάνας Ράπτη από τη συνάντηση μελών της κίνησης με τον κ. Σβόμποντα την περασμένη Τρίτη.

Στο οργανωτικό σκέλος, αλληλοσυγκρουόμενες είναι οι απόψεις για τον τρόπο συμμετοχής των πολιτών στην ιδρυτική συνδιάσκεψη στα τέλη Φεβρουαρίου, παρουσία του Μάρτιν Σουλτς, και δεύτερον για την εκλογή της ευρωλίστας.

Πιο πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει η λύση της ταυτόχρονης εγγραφής και ψηφοφορίας με την καταβολή ενός αντιτίμου για την οικονομική ενίσχυσης της κίνησης, κατά το πρότυπο της εκλογής αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου