Ο ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Μοίρασε το

του ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ 

Ο κύκλος των εξεταστικών επιτροπών κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης άρχισε με την παραπομπή σε δίκη του Α. Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά, το οποίο πήρε διαστάσεις από τους μεγαλοεκδότες της εποχής, που έβλεπαν με ανησυχία και θεώρησαν casous beli, την προσπάθεια του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ να ευνοήσει μια νέα γενιά επιχειρηματιών και εκδοτών, τα περίφημα νέα τζάκια.

Η διαδικασία που έκανε τον Κ. Καραμανλή τον πρεσβύτερο να πει ότι τους πρωθυπουργούς δεν τους στέλνεις φυλακή, τους στέλνεις σπίτι τους. Τελικά ο Α. Παπανδρέου μετά τρία και κάτι χρόνια επανήλθε στην εξουσία επιτυγχάνοντας σαρωτική νίκη, ανατρέποντας με την ψήφο των πολιτών όλο το σκηνικό που είχε στηθεί, φυσικά έχοντας προηγουμένως αθωωθεί οριακά. Βέβαια το 2010 δεν είναι 1989, ούτε τα πρόσωπα που συνθέτουν το σημερινό σκηνικό πολιτικό και επιχειρηματικό έχουν σχέση με τις πρακτικές και τη βιαιότητα εκείνης της περιόδου.

Άλλοι καιροί, άλλοι άνθρωποι, ίσως και άλλα ήθη. Όμως είναι βέβαιο ότι η σημερινή φαρσοκομωδία του «όλα στο φως» που ακούμε τα τελευταία τρία χρόνια έχει τις ρίζες της σε κείνη την εποχή. Απλώς η ιστορία όταν επαναλαμβάνεται, επαναλαμβάνεται συνήθως ως κωμωδία, όσο τραγική κι αν ήταν. Αφού μεθοδεύτηκε επί Καραμανλή του νεότερου η αγωνιώδης προσπάθεια της ΝΔ να προλάβει όλες τις παραγραφές για τα πολιτικά πρόσωπα, αφού αποχωρούσαν οι βουλευτές της από τη βουλή να μην ψηφίσουν, αφού είχαν γίνει επιθεώρηση στις σατυρικές εκπομπές με τις παιδαριώδεις δικαιολογίες για τις σκανδαλώδεις υποθέσεις, τελικά παρέδωσαν την εξουσία και την «καυτή πατάτα» της οικονομικής κατάρρευσης στο ΠΑΣΟΚ.

Θα’ λεγε κανείς ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βιώνει η χώρα θα έκαναν πολιτικούς και κόμματα να προσεγγίσουν με ιδιαίτερη προσοχή τα θέματα των εξεταστικών επιτροπών και πως θα διαφύλασσαν ως κόρη οφθαλμού το κύρος τους, που αντανακλά ευθέως και στη δεινή κατάσταση που έχει περιέλθει συνολικά το πολιτικό σύστημα. Απ’ ότι φαίνεται η αυτοκαταστροφική τάση δύσκολα ανατρέπεται. Οι εξεταστικές τελμάτωσαν μέσα σε έναν κυκεώνα φημών διαρροών και φτηνών κομματικών εντυπωσιασμών στα τηλεπαράθυρα, στη λογική ότι πειστικά στοιχεία είναι αυτά που αφορούν τον πολιτικό αντίπαλο και ότι μας αφορά είναι κατασκευασμένο.

Το ίδιο γαϊτανάκι εντυπώσεων πλέχτηκε με τη φιλολογία της κλήτευσης Καραμανλή για το Βατοπέδι και του Κ. Σημίτη για τη Ζίμενς. Και να φανταστεί κανείς ότι έγινε ολόκληρο συμβούλιο αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με θέμα την αντιμετώπιση της διαφθοράς και οι πολιτικοί ηγέτες κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων έδειξαν αποφασισμένοι να μην υπολογίσουν το πολιτικό κόστος και να βάλουν βαθιά το μαχαίρι.

Η εικόνα με την καθημερινή διολίσθηση των εξεταστικών προς τον εκφυλισμό των διαδικασιών που αντί να αποκαλύπτουν συσκοτίζουν, είναι μια ακόμη, ίσως καθοριστική, μαχαιριά στην αξιοπιστία όλου του πολιτικοκοινωνικού μας συστήματος.

Το άρθρο του Κώστα Χριστοφιλόπουλου δημοσιεύεται στην εβδομαδιαία εφημερίδα “Χρήμα Τρίτη”

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου