Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Μοίρασε το

Η σχεδόν βέβαιη απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, μετά την παράδοση της πρωθυπουργίας της χώρας στο Λουκά Παπαδήμο, αναμένεται να προκαλέσει αναπόφευκτα ισχυρούς εσωκομματικούς τριγμούς και να εισάγει την παράταξη σε μια περίοδο ομφαλοσκόπησης και φιλονικιών ανάμεσα στις διάφορες τάσεις και τους επίδοξους νέους αρχηγούς.

Ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί από την Παρασκευή να κατέβηκε από το «θρόνο» του πρωθυπουργού, εγκαταλείποντας έπειτα από 25 μήνες το Μέγαρο Μαξίμου, αυτό όμως δε σημαίνει ότι ξαφνικά απέκτησε τάση αναχωρητισμού από την ενεργό πολιτική.

Δια πυρός και σιδήρου κρατήθηκε στην εξουσία για δύο γεμάτα χρόνια και παρά τα πρωτοφανούς αγριότητας μέτρα που κλήθηκε να λάβει δεν ανατράπηκε -όπως συνέβη με τους ομολόγους του σε Πορτογαλία και Ιρλανδία – εκπλήσσοντας φίλους και αντιπάλους για τους ελιγμούς και τα αποθέματα των αντοχών του.

Θα ήταν επομένως αναντίστοιχο των μαχών επιβίωσης που έδωσε μέχρι σήμερα αλλά και αταίριαστο για την πολιτική δυναστεία των Παπανδρέου ο γιος του Ανδρέα της «Αλλαγής» και εγγονός του Γέρου της Δημοκρατίας να δηλώσει παραίτηση. «Ο Γιώργος δε σκοπεύει ούτε να μπει στην εφεδρεία ούτε να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα», διαβεβαιώνει άνθρωπος με τον οποίο συνδέονται με μακρά και στενή φιλία.

Το γραφείο του στον 6ο όροφο της οδού Ιπποκράτους είναι πάλι έτοιμο και τον περιμένει και μαζί με το έτερο γραφείο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή θα γίνουν τα νέα στρατηγεία για τον κ. Παπανδρέου και τους συνεργάτες του.

Όσο για ζήτημα που διακινούν εσχάτως τα ΜΜΕ σχετικά με την εξάντληση της θητείας του Γιώργου Παπανδρέου στο τιμόνι του κόμματος και αν αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην παραμονή του στην ηγεσία, από τη στιγμή που έπαψε να είναι πρωθυπουργός και άρα σύμφωνα με το καταστατικό δε δικαιούται αυτόματη ανανέωση της προεδρίας του, ανώτατες κομματικές πηγές επισήμαναν πως «πρόκειται για καθαρό τυπικό θέμα».

Με την απάντησή αυτή προεξοφλούν ότι δεν είναι στις προθέσεις τους η ανακίνηση εσωκομματικών διαδικασιών τουλάχιστον ως την προσεχή εκλογική αναμέτρηση, που πιθανώς θα διεξαχθεί στις 19 Φεβρουαρίου και ως εκ τούτου ο κ. Παπανδρέου θα τεθεί εκ νέου επικεφαλής των ψηφοδελτίων του Κινήματος.

Δικαιολογούν περαιτέρω τη θέση τους αυτή στη βάση της επιχειρηματολογίας που αναφέρει ότι πρώτον το συνέδριο του κόμματος έχει οριστεί για το 2012, δεύτερον ότι υπό κανονικές συνθήκες οι εκλογές θα διεξαγόταν το 2013 και άρα ο κ. Παπανδρέου θα παρέμενε ως τότε πρόεδρος του κόμματος και τρίτον ότι σοβούσης της οικονομικής κρίσης και της επιχείρησης διάσωσης της χώρας δε νοείται να ανοίξει κύκλος εσωστρέφειας και αντιπαράθεσης χαρακωμάτων με πιθανή αμφισβήτηση της σημερινής ηγεσίας.

Θέμα διαδοχής και συντροφικά «μαχαιρώματα»

Πάντως, οι εν λόγω εκτιμήσεις και η σιγουριά που αποπνέουν οι επιτελείς των υψηλών κλιμακίων της κομματικής πυραμίδας του ΠΑΣΟΚ περί της διατήρησης του προεδρικού θώκου από το Γιώργο Παπανδρέου δε διασφαλίζει μια αδιατάρακτη πορεία στη νέα πολιτική περίοδο για το βασικό εταίρο του νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Με άλλα λόγια, θα ήταν υψηλού ρίσκου και μάλλον υπεραισιόδοξη η πρόβλεψη ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση θα επέλεγε μια νομιμόφρονα συμπεριφορά, «πνίγοντας» τις εντονότατες διαφωνίες της προς την προοπτική το ΠΑΣΟΚ να μην αλλάξει χέρια.
Άλλωστε, οι διαγκωνισμοί εξουσίας ξεκίνησαν ήδη από τις διαβουλεύσεις για το μεταβατικό πρωθυπουργό με τον Γιώργο Παπανδρέου να προκρίνει ως την ύστατη ώρα ένα επίλεκτο στέλεχος της «προεδρικής φρουράς», τον Φίλιππο Πετσάλνικο, επιλογή που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων ακόμη και στο παπανδρεϊκό μπλοκ και ξαναμπήκε στο συρτάρι, ενώ στην αντίπερα όχθη ο Ευάγγελος Βενιζέλος προώθησε χωρίς επιτυχία τους φιλικά προσκείμενους καθηγητές Βασίλη Σκουρή και Γιάννη Κουκιάδη.

Ειδικά, ο κ. Βενιζέλος αποτελεί κοινό μυστικό ότι δεν έχει πάψει να ενδιαφέρεται για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, αν και δίδει σε πολλούς την εντύπωση ότι θα προτιμήσει μια ομαλή διαδικασία διαδοχής αποφεύγοντας τις εμφύλιες συρράξεις. Μάλιστα εκτιμά ότι μέσω της στρατηγικής των ήπιων τόνων θα μπορέσει να αποσπάσει για λογαριασμό του μια ευρεία μερίδα της παπανδρεϊκής πτέρυγας που εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχο στην ΚΟ και το κόμμα.

Δηλωμένοι υποστηρικτές του ωστόσο, έχουν αρχίσει τις σχετικές νύξεις και τις προειδοποιητικές βολές για τη δρομολόγηση εξελίξεων που συναρτώνται με την επόμενη ημέρα στο κόμμα. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο βουλευτής Β΄ Πειραιά Δημήτρης Λιντζέρης, που σταθερά εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει υιοθετήσει μια επιθετική τακτική υπέρ της άμεσης αλλαγής σελίδας με αποχώρηση του κ. Παπανδρέου χωρίς χρονοτριβές. Στην ίδια γραμμή εντάσσεται και η βουλευτής Φθιώτιδας Τόνια Αντωνίου έχοντας υποστηρίξει ανοιχτά ότι θα πρέπει να υπάρξουν ανακατατάξεις σύμφωνα με τις καταστατικές προβλέψεις.

Τις ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει η στάση των υπολοίπων κορυφαίων στελεχών με ηγετικές φιλοδοξίες. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνεται η «τρόικα» Λοβέρδου – Διαμαντοπούλου – Ραγκούση, στην οποία προσχώρησε και ο Ηλίας Μόσιαλος, με το νυν υπουργό Υγείας να εμφανίζεται ο πιο δραστήριος της ομάδας.

Ο κ. Λοβέρδος διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με αξιοσημείωτο αριθμό βουλευτών, ενώ είναι η παρέμβασή του πριν από μία εβδομάδα με την οποία καλούσε τον πρωθυπουργό σε ουσιαστικές ενέργειες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας αλλιώς θα παραιτούνταν, θεωρήθηκε μέρος της δραστηριότητάς του ως εν δυνάμει δελφίνου.

Πρόσωπα-κλειδιά που είναι δεδομένο ότι θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο όποτε κι αν προκύψει ζήτημα ηγεσίας αποτελούν οι Δημήτρης Ρέππας, Χρήστος Παπουτσής και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου