Ο ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΙ Η ΤΡΟΙΚΑ

Μοίρασε το

Φέτος, η άφιξη του Άγιου Βασίλη έγινε νωρίτερα! Τι και αν τον λένε Τόμσον, τι και αν αντί για ταράνδους ήρθε με κλιμάκιο της Τρόικα, σημασία έχει πως όχι μόνο ήρθε, το θεωρήσαμε και μεγάλη μας τιμή σαν φιλόξενο έθνος…

Πάντως, η αλήθεια είναι πως το σπιτικό μας αν και με λίγο θολή ατμόσφαιρα – όχι λόγο χιονιού αλλά λόγω αιθαλομίχλης – μοιάζει να νοικοκυρεύεται. Ίσως κάνοντας έναν πρόχειρο απολογισμό να δούμε και καταλάβουμε πως κάποια πράγματα εάν είχαν γίνει νωρίτερα, σήμερα τα βάρη να ήταν ελαφρύτερα στα γόνατα των Ελλήνων…

Μέσα από δηλώσεις του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά ακούσαμε να λέγεται πως είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης μετά από έξι χρόνια. Ακούσαμε πως ο φετινός προϋπολογισμός είναι εκείνος της ελπίδας. Τα θέματα που τέθηκαν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι με τους εταίρους μας αρκετά. Η συμφωνία ακόμα μάλλον δεν κλείστηκε… παρόλα αυτά η κυβέρνηση μοιάζει να έχει επιτύχει σημαντικά deals. Τη δόση πάντως την πήραμε και οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχώρησαν έχοντας αφήσει ουσιαστικά εκκρεμότητες και ανοιχτά θέματα, με την υπόσχεση ή …απειλή πως τον Γενάρη θα επιστρέψουν.

Συμφωνία στο ζήτημα των πλειστηριασμών δεν επιτεύχθηκε και έτσι η κυβέρνηση προχώρησε με μονομερή απόφαση στην παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αποφασίστηκε όμως να τεθούν κριτήρια εισοδηματικά και φυσικά κριτήρια με βάση την περιουσία που κατέχει ο κάθε δανειολήπτης – περιουσιακή κατάσταση τού οφειλέτη, εισόδημα και μίνιμουμ καταβολής της οφειλής. Και κάπως έτσι η Τρόικα έδειξε ανοχή στο ζήτημα της καθήλωσης των πλειστηριασμών και το 2014 – ο Βύρων Πολύδωρας δεν έδειξε ανοχή και αποχώρησε θριαμβευτικά με υψωμένη τη γροθιά, έχοντας κάνει την πρώτη ηρωική πράξη στη συντηρητική του πολιτική καριέρα… Το 2014 στους ανεξάρτητους βουλευτές θα τον βρει – ποιος ξέρει, ίσως και στους …Έλληνες!

Στο μεταξύ, τράπεζες και κυβέρνηση συζητείται να συμφωνήσουν σε ένα σύνθετο μοντέλο αξιολόγησης του δανειολήπτη. Θα υπάρξει ένα μόνιμο καθεστώς εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα “κόκκινα” δάνεια που θα εφαρμοστεί από το 2015. Αυτό είναι ένα κομμάτι στο οποίο έχουμε συμφωνία με την Τρόικα, αλλά και με την Τράπεζα της Ελλάδος. Το συγκεκριμένο μοντέλο προβλέπει, να καθορίζονται οι ανάγκες του κάθε δανειολήπτη με βάση το εισόδημά του, τις ίδιες τις ανάγκες του και με βάση μια μικρή δόση που θα πρέπει να καταβάλει έτσι ώστε να αποφεύγεται ο εκπλειστηριασμός της κατοικίας του.

Άρση πλειστηριασμών ένα άδικο μέτρο για τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά που μόχθησαν μια ολόκληρη ζωή για την απόκτηση μιας κατοικίας.

Όμως μια στιγμή αγαπητέ νεοέλληνα! Ο κύριος νεόπλουτος της Εκάλης κρυμμένος πίσω – από τον κατά τα άλλα δίκαιο νόμο Κατσέλη – αποφάσισε απλά να μην πληρώνει δώσεις και υποχρεώσεις για τα ακίνητα του μόνο και μόνο επειδή είναι ο “κύριος” τάδε της νέας “ελίτ” μιας κοινωνίας που αρέσκεται να ζει σε βάρος του Ελληνικού κράτους. Πόσο δίκαιο λοιπόν μπορεί να είναι να υπάρχουν κάστες στην Ελλάδα του 2013;

Και αν η κυβέρνηση μίλησε και είπε πως θα κυνηγήσει τα “μεγάλα ψάρια” θα έπρεπε όλοι να κυνηγήσουμε τους κατόχους των υπερπολυτελών ακινήτων που αποποιούνται των υποχρεώσεων τους με έπαρση και στυλάκι “πούρου”. Κάποτε θα πρέπει να δούμε και να καταλάβουμε πως οι περισσότερες παροιμίες του λαού μας είναι σοφές και να αντιληφθούμε πως όντως “κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου