ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ

Μοίρασε το

του ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ 

Μια σοφή παροιμία του λαού μας λέει πως «κανένας δεν πρόκειται να σου φορέσει ζυγό αν δεν σκύψεις το σβέρκο να σου πάρουν μέτρα». Απ’ ότι φαίνεται απ’ την προκλητική εμφάνιση των μελών της τρόικας,  που έφθασαν στο σημείο να νουθετούν κόμματα και συνδικαλιστικούς φορείς, επειδή αντιδρούν στα μέτρα «που μας παίρνουν», ο ζυγός όχι μόνο φορέθηκε, αυτό είναι γνωστό σε όλους, αλλά συνεχώς γίνεται βαρύτερος.

Και γιατί γίνεται βαρύτερος; Μήπως δεν έγιναν γενναίες μειώσεις εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων, πέρα και απ’ τις προβλέψεις των υπαλλήλων της τρόικας, όπως οι ίδιοι δήλωναν, όπως και οι ευρωπαίοι ηγέτες, ο επικεφαλής του ΔΝΤ ή ο πρόεδρος της ΕΚΤ; Μήπως ο ελληνικός λαός, συναισθανόμενος το πρόβλημα της χώρας δε έχει επιδείξει μέχρι σήμερα, παρά την καλπάζουσα ανεργία, τη συρρίκνωση του εισοδήματός του, τη βίαιη εσωτερική υποτίμηση της αγοραστικής δυνατότητάς του, τεράστια αποθέματα υπομονής με την ελπίδα να δει ένα πιο σίγουρο και ελπιδοφόρο μέλλον; Τι θα περίμενε λοιπόν από τους εκπροσώπους των δανειστών μας;

Φυσικά ούτε επιβράβευση, ούτε χαλάρωση στη δημοσιονομική πειθαρχία που ούτως ή άλλως, κάθε σοβαρή κυβέρνηση που ενδιαφέρεται για την πρόοδο της χώρας, θα εφήρμοζε. Περίμενε να πεισθεί ότι υπάρχει ένας οδικός χάρτης που οδηγεί, έστω και μετά από πολλά χρόνια, ασφαλώς στην έξοδο από την κρίση. Η συνέντευξη τύπου της Παρασκευής απέδειξε ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας μάλλον μαθαίνουν «στου κασίδη το κεφάλι».

 Η εξωπραγματική απαίτηση για πενήντα δις από αποκρατικοποιήσεις και πωλήσεις εθνικού πλούτου μέσα σε μια πενταετία,- εξωπραγματικό γιατί το σύνολο των μεταπολιτευτικών αποκρατικοποιήσεων δεν ξεπέρασε τα δέκα δις – τι άλλο δείχνει από το συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν ότι η συνταγή που εφήρμοσαν για διάσωση της ελληνικής οικονομίας εδώ και ένα χρόνο, απέτυχε. Και αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους εμφανίζονται προκλητικά να ζητούν νέους τρόπους για να καλύψουν τα δικά τους λάθη, κουνώντας μας μάλιστα προκλητικά το δάκτυλό τους.

Η ελληνική κυβέρνηση που ακολούθησε πιστά το δικό τους πρόγραμμα, με μια πρωτοφανή για χώρα της δύσης βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, αντέδρασε ιδιαίτερα καθυστερημένα, με έντονο βέβαια τρόπο όμως, αυτό δεν φτάνει να αλλάξει τις εντυπώσεις, που προκάλεσε η απουσία του οικονομικού της επιτελείου από την κρίσιμη στιγμή των ανακοινώσεων, αφήνοντας τους ψυχρούς τεχνοκράτες να διαχειριστούν μόνοι τους επικοινωνιακά, το εκρηκτικό υλικό των νέων μέτρων. Εκτός βέβαια αν όλα αυτά που εξαγγέλθηκαν, είχαν προσυμφωνηθεί μυστικά, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση και οι εκπρόσωποι των δανειστών μας τα «ξεφούρνισαν» χωρίς να ενδιαφέρονται για τις πολιτικές τους προεκτάσεις, προκαλώντας αντιδράσεις που ανάγκασαν την κυβέρνηση να ανακρούσει μεταμεσονυκτίως πρύμναν.    

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου