ΟΛΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Ως γνωστό, όταν η ΝΔ πήρε την εξουσία το 2004 άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού του προϋπολογισμού και παρουσίασε διαφορετικά οικονομικά στοιχεία απ’ αυτά που παρουσίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση. Μετά ήρθε η απογραφή κι η (πρώτη) επιτήρηση…

Για την συγκεκριμένη ιστορία έχουν γραφτεί κι έχουν ειπωθεί αρκετά. Όχι όμως τόσα όσα θα ήθελε να μάθει ο κόσμος. Πολύ περισσότερη μελάνη έχει χυθεί για πολύ λιγότερο σοβαρά θέματα. Το θέμα είναι πως τα κίνητρα της συγκεκριμένης πράξης ελάχιστα έχουν διερευνηθεί. Κι οι απόψεις διίστανται ανάλογα με το πρόσωπο που την διατυπώνει.

Λόγω ελλιπούς πληροφόρησης και περισσής παραπληροφόρησης μια πτυχή της όλης διαδικασίας είναι πως το πολιτικό θέαμα που δημιούργησε. Επί καιρώ η ΝΔ κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση για ψευδή στοιχεία που έδινε στην Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις υπαινίσσονται ότι η κυβέρνηση Σημίτη “μαγείρεψε” τα στοιχεία για να μπει η Ελλάδα στην ΟΝΕ.

Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε τη ΝΔ ότι έπληττε το κύρος της χώρας. Ότι ήθελε να πλήξει το ΠΑΣΟΚ, να υποτιμήσει το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, να χαμηλώσει τον πήχη των προεκλογικών προσδοκιών που δημιούργησε. Όλο αυτό το “κακό” έμεινε στον αέρα. Ουδείς πρότεινε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για κακοδιαχείριση, για εσφαλμένες οικονομικές επιλογές που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Μπορεί να γίνει τώρα; Ίσως.

Η ουσία είναι πως η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Μέσα σε σχεδόν μια βδομάδα το έλλειμμα διπλασιάστηκε κι η αντίστροφη μέτρηση για τη δεύτερη και σκληρότερη επιτήρηση, ξεκίνησε. Το έργο το ίδιο με αντιστρεμμένους τους ρόλους επαναλήφθηκε με αρκετή γαρνιτούρα ηθικής, διαφάνειας και βεβαίως σκανδάλων.

Την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή οι Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς είχαν άλλη μια “σκληρή αντιπαράθεση”. Αντικείμενο; Η διαφάνεια και οι ευθύνες για την κατάσταση στην οικονομία. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ για την κατάσταση που παρέδωσε τη χώρα και δήλωσε ότι “πρέπει να υπάρξει ευνομία αλλιώς θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες και δικαίως”. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ανταπάντησε “τη κάνεις Γιάννη, κουκιά σπέρνω” και προανήγγειλε ότι θα παρουσιάσει σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Κάποιοι θυμήθηκαν τον Κώστα Καραμανλή, ως πρωθυπουργό, να εξαπολύει μύδρους εναντίον του “συστήματος ΠΑΣΟΚ” και να επαναλαμβάνει εμφατικά “όλα στο φως” και τον Γιώργο Παπανδρέου ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναθέτει σε επιτελείς προτάσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Συνεχίζεται…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου