ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΜΕ ΤΗΝ PORSCHE

Μοίρασε το

του ΦΑΝΗ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΑΚΗ

Κύκλωμα τοκογλύφων, που εκμεταλλευόταν την ανάγκη των υποψήφιων θυμάτων για ρευστό, συνάπτοντας μαζί τους συμφωνίες δανεισμού (τύπου μνημόνιο) με μηνιαία επιτόκια άνω του 10%, εξαρθρώθηκε προ ημερών στη Θεσσαλονίκη. 

Με τον καιρό, οι επιτήδειοι στράγγιζαν οικονομικά τους καταχρεωμένους δανειολήπτες, συνάπτοντας το ένα τοκογλυφικό δάνειο πάνω στο άλλο, ενώ, ως είθισται, χρησιμοποιούσαν διάφορες απειλές, μεσάζοντες για “επισκέψεις” (τύπου τρόικα) και λοιπές τεχνικές, με απώτερο σκοπό να αποσπούν ακίνητη περιουσία, ακόμη και τα ρούχα των θυμάτων, αν δεν υπήρχε άλλο χρήμα.

Εντύπωση προκαλεί το κρυφό ημερολόγιο τού κατά τ’ άλλα ευυπόληπτου “εγκεφάλου” της σπείρας, ο οποίος διέμενε σε βίλες, πανάκριβα ξενοδοχεία, κυκλοφορούσε με πολυτελή αυτοκίνητα (πόρσε τύπου Στρος Καν κλπ) και γενικότερα έκανε ζωή χαρισάμενη.

Κάθε φορά που δάνειζε χρήματα, το σημείωνε στο ημερολόγιο-μνημόνιό του, γράφοντας το γράμμα “Δ”, ενώ ακριβώς δίπλα συμπλήρωνε το χρηματικό ποσό. Με “Κ” ονόμαζε τις καταθέσεις των οφειλετών και με το “Τ” τους τόκους επί του αρχικού κεφαλαίου. Με “Μ” τους μήνες προθεσμίας αποπληρωμής των δανείων και με “Α” το αρχικό ποσό, το οποίο συνοδευόταν με αριθμούς (1, 2 κλπ) ανάλογα με τα έτη ή τους μήνες αποπληρωμής. Το “Υ” σημειωνόταν σε περιπτώσεις ανεξόφλητων ποσών, ενώ υπήρχε κι ένας συγκεντρωτικός, αναλυτικός πίνακας, υπό τον τίτλο «Έδωσα», στον οποίο αναγράφονταν τα ποσά που είχε δανείσει σε διάφορα άτομα μόνο για το έτος 2009.

Υ.Γ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου