ΟΙ ΣΕΦ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ “ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ” ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

Μοίρασε το

Πάντα στο προσκήνιο παραμένουν τα σενάρια και οι συζητήσεις περί νέας χρονικής μετάθεσης των εκλογών και υιοθέτησης μετά τις κάλπες μοντέλων, όπως το υφιστάμενο υπό το Λουκά Παπαδήμο, τροφοδοτούμενα από πρόσωπα και κύκλους που θεωρούν μονόδρομο την ασκούμενη πολιτική του μνημονίου και της ασφυκτικής λιτότητας.

Επικεφαλής της τάσης αυτής η υπουργός Παιδείας που τάχθηκε εκ νέου την Κυριακή  σε ομιλία της στην Παλιά Βουλή και σήμερα (Δευτέρα) με συνέντευξή της στο ΒΗΜΑ FM υπέρ της επιμήκυνσης του βίου της κυβέρνησης και ενάντια στην άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.
«Προέχει η ανόρθωση της χώρας, εκλογές γρήγορα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι μια πρόσκαιρη νίκη του λαϊκισμού, των αντιμεταρρυθμιστικών δυνάμεων», ισχυρίστηκε η κ. Διαμαντοπούλου από το πάνελ της εκδήλωσης «Για την Ελλάδα Τώρα», ενώ για όσους διαφωνούν και αντιμάχονται τη συνέχιση της μνημονιακής πορείας της χώρας σημείωσε ότι «όσοι αρνούνται να υπογράψουν το νέο μνημόνιο σαλπάρουν για τη δραχμή».

Επιπλέον, πρότεινε η επόμενη κυβέρνηση να είναι κυβέρνηση προγραμματικής συμφωνίας «με πρωθυπουργό τύπου Παπαδήμου» και παράλληλα έδειξε να συμφωνεί με τα αιτήματα της τρόικας για περικοπές σε μισθούς στον ιδιωτικό τομέα αναφέροντας ότι «δε μπορεί να συνεχίσουμε απλά με τη λογική των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, δε μπορεί να μην πάμε στη λογική των επιχειρησιακών…».

Σύμφωνα με το σκεπτικό που ανέπτυξε η κ. Διαμαντοπούλου, δεν είναι μόνο οι διαπραγματεύσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση που πρέπει να ρυθμιστούν αλλά και πολλά ακόμη κρίσιμα ζητήματα όπως η μείωση του δημόσιου τομέα, το θέμα των επικουρικών ταμείων και το πραγματικό άνοιγμα των επαγγελμάτων, τα οποία -όπως τόνισε η υπουργός- «κανένα κόμμα δε μπορεί να τα κάνει μόνο του» αλλά χρειάζεται ευρύτερη υποστήριξη.

«Όσο µαχητικά στηρίζω την κυβέρνηση συνεργασίας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα το ίδιο θα στηρίξω και την κυβέρνηση συνεργασίας µετά τις εκλογές», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ.
Στο μεταξύ, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης μιλώντας στον ΦΛΑΣ, ο Γιώργος Παπανδρέου στην τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον κ. Παπαδήμο πρότεινε παράταση της θητείας της παρούσας κυβέρνησης και εκλογές με λίστα.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ξεκινά από μια πραγματικότητα, την οποία πρέπει να διαχειριστούμε. Τη δύσκολη πραγματικότητα της χώρας, όχι μόνο σήμερα με τις διαπραγματεύσεις που έχουμε, αλλά και τη δύσκολη πραγματικότητα της υλοποίησης των αποφάσεων και των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει απέναντι στους κοινοτικούς μας εταίρους», εξήγησε ο κ. Μπεγλίτης και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι μια ιστορική ευκαιρία για να μπορέσουμε, με την ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση και συνεννόηση, να λύσουμε χρόνια, διαχρονικά διαρθρωτικά και δομικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, της οικονομίας μας, αλλά και του πολιτικού μας συστήματος. Ιδιαίτερα στο πλαίσιο των αναγκαίων αλλαγών του πολιτικού συστήματος, ασφαλώς είναι επίκαιρη η πρόταση του να ξαναδούμε τον εκλογικό νόμο, όχι με την έννοια της θέσπισης της λίστας».

«Ναι» Μαξίμου υπό προϋποθέσεις

Ερωτώμενος το πρωί (της Δευτέρας) για τα θέματα αυτά και κατά πόσο η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες εκτός συμφωνημένης ατζέντας ο Παντελής Καψής δεν απέκλεισε αυτό να συμβεί, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση τη θετική γνώμη όλων των κομμάτων που απαρτίζουν το σχήμα.

«Δεν είναι μέσα στην έννοια των προγραμματικών δηλώσεων αυτής της κυβέρνησης, αλλά προφανώς, αν υπάρξει μια συναίνεση μεταξύ των κομμάτων, μπορούν να προχωρήσουν κάποια ζητήματα. Αλλά αυτό προϋποθέτει να υπάρχει συναίνεση, όπως καταλαβαίνετε», δήλωσε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου