Όλοι γνωρίζουμε ότι από το 2005 υπάρχει συμφωνία που επιτρέπει σε όλες τις χώρες, και στην Ελλάδα, να λάβουν χρήματα μέσα από τη φορολόγηση τόκων και καταθέσεων και να βρουν ονόματα προκειμένου να ελέγξουν το νόμιμο των χρημάτων αυτών, αν έχουν φορολογηθεί, ή αποτελούν προϊόν εγκλήματος. Στην Ελλάδα έχουν περάσει οκτώ χρόνια άπρακτα, τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο άλλες χώρες χρησιμοποίησαν σκληρές δικαστικές διαδικασίες και μη συμβατικές μεθόδους.
Οι Αμερικάνοι ζήτησαν ονόματα από τη UBS, που αρνήθηκε να τα δώσει. Τότε προσέφυγαν δικαστικά και κατάφεραν να λάβουν 740 εκατ. δολάρια ως πρόστιμο. Οι Γερμανοί αγόρασαν δισκέτες με χιλιάδες ονόματα μεγαλοκαταθετών. Όταν τους εντόπισαν τους κάλεσαν να πληρώσουν. Οι Βρετανοί με τη διαδικασία της συμφωνίας που η Ελλάδα δήθεν έχει κάνει, έχουν ήδη εισπράξει 6 δισ. λίρες.
Δείτε, τώρα, την ελληνική πραγματικότητα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου στις 27/09/2012 αναφέρει: “Τέλη του 2010 ζήτησα από τη Γαλλίδα ομόλογο μου τη λίστα 2000 ατόμων με 1,5 δις σε ελβετική τράπεζα.” Την ίδια ημερομηνία αναφέρει κατά γραμμα:
1. η μη ποινικοποίηση ή μη έκδοση φορολογικών στοιχείων και
2. η απόκρυψη συναλλαγών αποτελούν τους 2 βασικότερους άξονες της φοροδιαφυγής.
7/6/2011: ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι χρειάζεται άμεσα φόρος βάσης για τα ποσά των καταθέσεων και ετήσιος φόρος για τα κέρδη. 30/10/2011: ο κ. Βενιζέλος κάνει πρόσκληση στους πολίτες που έχουν χρήματα στο εξωτερικό να τα δηλώσουν και ζητάει δημοσιοποίηση από τη Βουλή των ονομάτων που μετέφεραν στο εξωτερικό καταθέσεις. 17/11/2011: κ. Βενιζέλος αναφέρει: “Να δοθούν όλα τα ονόματα και ιδίως αυτών που “κουνούν το δάκτυλο”.”
Παπανδρέου: Όφειλε και ως πρωθυπουργός και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να γνωρίζει, και, αν μη τι άλλο, να συνομιλεί για το μέγα θέμα της φοροδιαφυγής με τους υπουργούς οικονομικών του.
Εύλογα ερωτήματα:
Παπακωνσταντίνου
1. Γιατί απομόνωσε στοιχεία;
2. Γιατί απέκρυψε από το διάδοχό του κι από το σώμα δίωξης ότι είχε λίστα και είπε ότι είχε κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία;
3. Τι σοβαρότητα δείχνει όταν λέει ότι δήθεν χάθηκαν;
Βενιζέλος:
1. Γιατί καθυστέρησε να δώσει εντολή στο ΣΔΟΕ;
2. Παρά τις παραπάνω δηλώσεις του γιατί δεν έκανε τίποτα το ουσιαστικό αλλά έδειξε ενδιαφέρον μόνο στη σύναψη διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Ελβετίας;
Παπανδρέου: Θα περίμενε κανείς ο πρωθυπουργός που έβαλε την Ελλάδα στο μνημόνιο, και που είχε τόσο ανάγκη, όπως ευαγγελιζόταν, να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να εισπράξει χρήμα, να έδειχνε μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Πέρα, όμως, από τα τραγικά λάθη, αν όχι εγκλήματα, της περιόδου κυβέρνησης της Ν.Δ. και Παπανδρέου και η σημερινή τριάδα κυβέρνησης δεν έχει να δείξει τίποτα στο ζήτημα αυτό ενώ ήδη κυβερνά 6 μήνες.
Τα παραπάνω δείχνουν ανευθυνότητα, προχειρότητα, μη διεκδικητικότητα, έλλειψη πολικής βούλησης, που ιδίως αυτές τις ώρες που περνά η πατρίδα μας αποτελούν εθνικό έγκλημα.
Και ως έγκλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης είναι Ανεξάρτητος Βουλευτής του Νομού Ηρακλείου