ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ ΒΡΟΝΤΟΥΝ

Μοίρασε το

της ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΠΕΛΛΑΣ 

Και άλλα μέτρα λιτότητας. Και άλλο σφίξιμο το ζωνάρι. Παίρνουμε κομπιουτεράκι και μετράμε. Οι αριθμοί μας κατακλύζουν.

Οι υπολογισμοί  γέρνουν την πλάστιγγα κατάφωρα εναντίον μας. Δεν μας βγαίνει ο λογαριασμός. Τα έσοδα δεν ισοσταθμίζονται με τα έξοδα. Και όσο και αν το κράτος μας ποτέ αυτά τα δυο δεν μπορούσε να τα ισοσκελίσει, ούτε να τα νοικοκυρέψει, κατά κανόνα η μέση ελληνική οικογένεια είχε ένα μαγικό τρόπο να τα καταφέρνει.

Να βγάζει στην άκρη τα χρήματα για τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, τα χρήματα για τα φροντιστήρια των παιδιών, να υπολογίζει όσα χρειάζεται για την καθημερινή διαβίωση, για το σούπερ μάρκετ και αρκετές φορές να αποταμιεύει. Για να αγοράσει ένα σπίτι, ένα κεραμμίδι πάνω από το κεφάλι της, ακόμη και να φτιάξει ένα εξοχικό ή το πατρικό σπίτι στο χωριό. Παλιά. Κάποιες άλλες εποχές.

Οι άδειες κατσαρόλες τώρα βροντούν στην πλατεία Συντάγματος.

Μέτρα απεχθή, εξοντωτικά, ανακοινώνει η κυβέρνηση. Ένα κατεβατό ολόκληρο για το τι μας περιμένει Ο νους δεν μπορεί να τα συγκρατήσει όλα. Δεν μπορεί μάλλον να τα πιστέψει. Τρέμει και μόνο πώς θα περάσει ο επόμενος χειμώνας. Πώς θα μας βρει. Ο φόρος του πετρελαίου θέρμανσης εξισώνεται με το πετρέλαιο κίνησης ενώ μπαίνει φόρος και στο φυσικό αέριο. Αυτομάτως αυτό καταδικάζει πολλές οικογένειες στο κρύο.

Ή φτώχεια είναι η μεγαλύτερη βία  έγραφε ένα πανό στο Σϋνταγμα. Και η βία φέρνει βία. Η μικρομεσαία τάξη αποδομείται. Μαζί με το εισόδημά της χάνει και την αξιοπρέπεια της. Συνθλίβεται για να μετατραπεί στη τάξη των νεόπτωχων. Πιστεύει κανείς πως αυτό θα γίνει χωρίς να ανοίξει ρουθούνι;

Μειώνονται και πάλι οι μισθοί. Και κανείς δεν αποκλείει ότι θα ξαναμειωθούν. Αυτό θα λύσει το πρόβλημα χρέους της χώρας; Το ζήτημα με την κυβέρνηση  είναι ότι ποτέ δεν είπε την αλήθεια. Ούτε και τώρα τη λέει. Δεν έχει πρόγραμμα, δεν έχει σχέδιο. Το μόνο εφήμερο σχέδιο που καταστρώνει είναι αυτό της παράτασης πολιτικού χρόνου για τη διακυβέρνησή της.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου