ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ

Μοίρασε το

Λίγες μόνο εβδομάδες απομένουν μέχρι την εκκίνηση της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής, η οποία εν πολλοίς θα καθορίσει και τον χρόνο διεξαγωγής των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Οι αναγκαίες αυτές πολιτικές εξελίξεις θα επηρεάσουν αναπόφευκτα και την κατάσταση της οικονομίας.

Η ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) και την πιθανή συγκρότηση νέας κυβέρνησης με την εμπιστοσύνη της Βουλής ενδέχεται να προκαλέσει αποσταθεροποιητικές επιδράσεις στο οικονομικό κλίμα κι, επομένως, τους μακροοικονομικούς δείκτες. Σε αυτό το σκηνικό τα πολιτικά κόμματα εξακολουθούν να επιδίδονται σε κινήσεις τακτικής στην τρέχουσα πολιτική σκακιέρα διακυβεύοντας τα επιτεύγματα της εξουθενωτικής οικονομικής πολιτικής της τελευταίας πενταετίας.

Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να εισέλθει σε μια περίοδο παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας με πολλές ψηφοφορίες για την εκλογή ΠτΔ, βουλευτικές εκλογές που δε θα αναδείξουν ισχυρή κυβέρνηση κι, ενδεχομένως, νέες εκλογές για το κοινοβούλιο. Οι συνέπειες ανάλογων εξελίξεων για την θέση της χώρας μας στο διεθνές οικονομικό στερέωμα, ίσως, να είναι δραματικές.

Η πολιτική ζωή του τόπου της ύστερης μεταπολίτευσης δεν έχει ανάγκη ούτε από συναλλαγές, ούτε από την εκλογή ενός ΠτΔ με μειωμένη ή σχετική πλειοψηφία από μια νέα Βουλή, εξέλιξη που θα αποδυνάμωνε το κύρος του ενοποιητικού τούτου θεσμού της ελληνικής κοινωνίας.

[quote text_size=”small”]

Ο πολιτικός βίος δεν έχει καν ανάγκη από παρασκηνιακές διαδικασίες για την συγκέντρωση των 180 ψήφων, που θα απέτρεπαν τη διάλυση του κοινοβουλίου αλλά θα έπλητταν το κύρος του θεσμού του ΠτΔ. Οι ανάλογες πρακτικές του 1965 πρέπει να παραμείνουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπου και ανήκουν.

[/quote]

Σε αυτές τις συνθήκες η μοναδική ασφαλής λύση είναι η παρακάτω: συμφωνία των πολιτικών κομμάτων για να εκλεγεί ο ΠτΔ από την παρούσα Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία και, ταυτόχρονα, συμφωνία για την προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά, ώστε να αποφευχθεί μια παρατεταμένη περίοδος οικονομικών κλυδωνισμών. Αν αυτό συνοδευτεί και από συμφωνία για συναινετική τροποποίηση του εκλογικού νόμου προς το ορθολογικότερο και το αναλογικότερο, τόσο το καλύτερο.
Είναι κατανοητό ότι το συμφέρον των πολλών εθνοπατέρων βρίσκεται στην παράταση της θητείας τους. Αυτό όπως που πρέπει να πρυτανεύσει είναι το συμφέρον της πατρίδας και του λαού.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου