Ξύλο με όραμα στην 83η ΔΕΘ

Ο Τάσος Παπαδόπουλος σημειώνει ότι την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για το όραμα του, έξω τα ΜΑΤ έριχναν ξύλο σε όσους διαδήλωναν ενάντι στη συμφωνία στις Πρέσπες. Και εκτιμά πως όλη η παρουσία του πρωθυπουργού στην 83η ΔΕΘ και όσα υποσχέθηκε ήταν μια προσπάθεια να καπελώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. new deal

Μοίρασε το

Ο Τάσος Παπαδόπουλος σημειώνει ότι την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για το όραμα του, έξω τα ΜΑΤ έριχναν ξύλο σε όσους διαδήλωναν ενάντι στη συμφωνία στις Πρέσπες. Και εκτιμά πως όλη η παρουσία του πρωθυπουργού στην 83η ΔΕΘ και όσα υποσχέθηκε ήταν μια προσπάθεια να καπελώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Σημειολογικά

Ενώπιον των άθεων, που συγκροτούν τα δύο τρίτα της κυβέρνησης, έγινε ο Αγιασμός στη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η σύντροφός του, που τον συνόδευε, δεν έκαναν τον σταυρό τους κατά την διάρκεια του Αγιασμού.

Από την άλλη, η εκκλησία καλό θα ήταν να μην χώνει παντού την μύτη της και να κάνει Αγιασμό σε μια εμποροπανήγυρη. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την ανάταση του θρησκευτικού συναισθήματος των πιστών.

Στα σημειολογικά να προσθέσουμε και την παρουσία της νεαράς υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης. Με κατακόκκινο συνολάκι στεκόταν ένα βήμα πιο μπροστά από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης στη διάρκεια του Αγιασμού. Μπορεί ο λόγος της να είναι αδύνατος, όπως τον ακούσαμε από την κομματική ΕΡΤ. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση το θράσος της περισσεύει.

Τον Αλέξη Τσίπρα προστάτευαν 67 διμοιρίες αστυνομικών, με πάνω από 5.000 άνδρες. Στοιχείο αποδεικτικό της δημοτικότητας τού, κατά τα άλλα, λαοπρόβλητου ηγέτη. Υπήρχε παράλληλα μια πληθώρα ποικιλόμορφων διαδηλωτών, με κυρίαρχη την παρουσία των ολιγάριθμων ομάδων ακραίων. Αυτοί έδωσαν το άλλοθι στην εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων.

Οι παροχές

Η πληθώρα των παροχών που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε βάθος τετραετίας, νέο κόλπο αυτό, δεν συγκίνησαν τους ποικιλώνυμους διαδηλωτές. Με την παρουσία τους αποδοκίμασαν  αυτόν και την “λαοπρόβλητη” κυβέρνηση του.

Τα ευεργετικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας εντός της αιθούσης, επιχειρώντας να καπελώσει τον  Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν συνοδεύτηκαν από μια αναγκαία δημοσιονομική αποτύπωση. Πράγμα που σημαίνει ότι κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τα κοστολογήσει, μια και η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από ενισχυμένη εποπτεία.

Ούτε η  μίμηση του ύφους και του στιλ του Ανδρέα Παπανδρέου τον σώζουν. Μια και η αντιγραφή είναι ένα κακέκτυπο. Δεν συγκινεί πλέον τους εξαπατηθέντες πολλαπλώς πολίτες.

Αλλά και η πρωινή βόλτα Τσίπρα στην ΔΕΘ, χωρίς την παρουσία κοινού, αλλά μόνο με ελεγχόμενη προσέλευση ήταν ένα κακοστημένο show. Είχε από Ατεντοκούμπο μέχρι νέα τεχνολογία και μηχανήματα ανακύκλωσης made in Greece. Κατά τα άλλα σε τουριστικούς προορισμούς, όπως η Κέρκυρα, τα σκουπίδια είναι βουνό κατά μήκος των δρόμων.

Τα μέτρα

Στα μέτρα που εξήγγειλε ο Α. Τσίπρας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων…

Την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Ό,τι είχε πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών κατά 35%.

Μείωση του φόρου επιχειρήσεων σε βάθος μιας τετραετίας, από το 29% στο 25%.

Οι αγρότες που συμμετέχουν σε συνεταιρισμούς δεν θα πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος.

Προανήγγειλε επίσης

Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, το 2021, από το 24 στο 22%. Και από το 13% στο 12%. Ζήσε Μάη μου, που λένε, να φας τριφύλλι. Αν θα είναι στην κυβέρνηση.

Την επανεργοποίηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Την επιδότηση εισφορών των νέων έως 24 ετών και του ενοικίου με 70-200 ευρώ.

Κατά τα άλλα, το καυτό θέμα της μείωσης των συντάξεων είναι σε διαβούλευση με του εταίρους -δανειστές. Ενώ για την μείωση του αφορολόγητου, ούτε λόγος.

Για την συμφωνία των Πρεσπών κατάπιε την γλώσσα του. Και στους διαμαρτυρόμενους έξω που μετ’ εμποδίων έφτασαν στο σημείο της συγκέντρωσης, δεν είχε να πει τίποτα.

Οι προσλήψεις

Αλλά και η ανάπτυξη, που είναι το ζητούμενο για να πάψει η χώρα να αιμορραγεί με τους 500.000 που έφυγαν για να ξεφύγουν από το φάσμα της ανεργίας, δεν ακούσαμε κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο. Ούτε για το πόσοι βολεύτηκαν προσωρινά με τις οκτάμηνες συμβάσεις σε δήμους και ΔΕΚΟ προκειμένου να εμφανιστούν μειωμένοι οι δείκτες ανεργίας.

Στην όλη αντιπαράθεση ακούμε τον Πρόεδρο της Βουλής να πανηγυρίζει που αποδεσμεύτηκε η χώρα από την υποχρέωση να προσλαμβάνει στο δημόσιο έναν σε κάθε πέντε που αποχωρούν. Και να επικρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεν επικροτεί αυτή την απόφαση για την πρόσληψη ενός σε κάθε έναν που αποχωρεί.

Αλήθεια στον Νίκο Βούτση δεν είπε κανείς ότι η ψηφιακή εποχή που επαγγέλλονται μειώνει δραστικά τις ανάγκες του δημοσίου σε προσωπικό;

Τι θα (πρέπει να) πει ο Κυριάκος;

Τώρα που ακούσαμε τον Αλέξη Τσίπρα εύλογο είναι να περιμένουμε να δούμε τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και πως θα απαντήσει, με ανάλογα επιχειρήματα, στα όσα ακούσαμε  στη ΔΕΘ.

Η χώρα για να πετύχει όχι άλματα αλλά μιαν ανάπτυξη ικανή να την βγάλει από τα σημερινά της αδιέξοδα, πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της σε τρεις τομείς.

Για Δημόσια Διοίκηση

Ο ένας αφορά την Δημόσια Διοίκηση. Στην εποχή της ψηφιοποίησης να καταργήσουν το χαρτοβασίλειο. Τα υπουργεία να μειωθούν δραστικά προκειμένου να εξελιχθούν σε κέντρα σχεδιασμού και παραγωγής πολιτικής. Η  Περιφέρεια και οι  Δήμοι να αποτελέσουν τον εκτελεστικό βραχίονα της κυβέρνησης.

Για Δικαιοσύνη

Δεύτερος μεγάλος ασθενής η Δικαιοσύνη. Όχι από πλευράς των λειτουργών της αλλά εκ του αποτελέσματος, που προκύπτει στη απονομή της δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι απονέμεται δικαιοσύνη. Όταν οι δίκη των χρυσαυγητών, διαρκεί πάνω από τέσσερα χρόνια και δεν λέει να τελειώσει. Και όταν ο καθ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα κυκλοφορεί ελεύθερος, μια και πέρασε το δεκαοκτάμηνο της προφυλάκισής του.

Για την Παιδεία

Τέλος η Παιδεία που έχει καταντήσει πεδίο βολής, που ασκούνται βρίζοντας τρελοί φαντάροι. Οι εξαγγελίες Γαβρόγλου οδηγούν τον πολύπαθο αυτόν χώρο, πολλά βήματα πίσω. Αυτοί που βγαίνουν κερδισμένοι είναι οι επιχειρήσεις φροντιστηρίων. Εξαγγέλλουν ότι διαθέτουν ανά την Ελλάδα 70 και πλέον συγκροτήματα παραπαιδείας.

Για την Οικονομία

Και για να κλείσουμε με την οικονομία που την παρουσιάζουν υγιέστατη, τώρα να κοιταχτούν στον καθρέφτη τους. Και να απαντήσουν στο ερώτημα, γιατί το δεκαετές ομόλογο βρίσκεται στο απαγορευτικό επιτόκιο του 4,5%. Και γιατί εξόρκισαν την προστασία της προληπτικής γραμμής.

Επίσης αφού η οικονομία έχει πάρει τα πάνω της, γιατί διατηρούνται για τέταρτη χρονιά τα capital controls. Μόνο στη χώρα μας συνέβη αυτό και δεν υπήρξε κάτι ανάλογο στις υπόλοιπες 18 χώρες της ευρωζώνης. Την ίδια ώρα στο μουλωχτό εκχώρησαν δέκα και πλέον χιλιάδες δημόσια κτίρια, πάρκα και οικόπεδα κατ’ απαίτηση των δανειστών στο Υπερταμείο προς …αξιοποίηση.

Ξύλο

Τέλος το να αγνοούν προκλητικά την πληθώρα των πολιτών που τους αποδοκιμάζουν για την Συμφωνία των Πρεσπών και που δημοσκοπικά φτάνουν στο 70% που διαφωνούν με την εκχώρηση του γλώσσας και εθνότητας στους σκοπιανούς, κάτι που στην πράξη ακυρώνει το erga omnes.

Με το αύριο εντελώς αβέβαιο, καλούνται τώρα οι Έλληνες να ξεχωρίσουν την ήρα από το στάχυ…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου