“ΝΤΙΝΤΗΔΕΣ” ΚΑΙ “ΕΘΝΙΚΟΠΑΡΑΦΡΟΝΕΣ”

Μοίρασε το

Οι χαρακτηρισμοί «ντιντήδες» και «βαψομαλλιάδες» είναι αξιολογικοί. Δεν είναι οι πιο κομψοί ούτε συμβάλλουν σε μια πολιτική αντιπαράθεση, με την έννοια ότι χαρακτηρίζουν ανθρώπους και δεν αντικρούουν επιχειρήματα.

Αλλά είναι και πρέπει να είναι καθ’ όλα νόμιμοι. Θα ήταν ανόητο δηλαδή κάποιο στέλεχος της Ν. Δ. να μηνύσει τον κ. Φαήλο Κρανιδιώτη που εκστόμισε αυτούς τους χαρακτηρισμούς και φυσικά θα ήταν πολύ εγκληματικό η δικαιοσύνη να καταδικάσει τον κ. Κρανιδιώτη.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον αξιολογικό χαρακτηρισμό «εθνικοπαράφρονες» που εκστόμισε ο δημοσιογράφος κ. Μανώλης Βασιλάκης, τον οποίο δεν πλήρωσε μόνο ο ίδιος, αλλά και ο αείμνηστος Νικήτας Λιοναράκης που απλώς τον… άκουσε.

Ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης κατέθεσε αγωγή εναντίον τους για προσβολή της προσωπικότητάς του. Παρόμοιες αγωγές κατέθεσαν τα μέλη της οργάνωσης «Δίκτυο 21», του οποίου πρόεδρος είναι ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης και, διάφορα μέλη ξεχωριστά, όλοι παραπονούμενοι για προσβολή της προσωπικότητάς τους (Μεταξύ των θιγέντων ήταν και ο κ. Α. Σαμαράς, ο οποίος τελικώς παραιτήθηκε από την αγωγή που είχε καταθέσει). Η ελληνική δικαιοσύνη επιδίκασε αποζημίωση δεκάδων εκατομμυρίων στον κ. Φαήλο Κρανιδιώτη, ο οποίος την εισέπραξε από την ΕΡΤ και από τον Νικήτα Λιοναράκη.

Ο τελευταίος ευτύχησε να δικαιωθεί (μαζί με τον κ. Βασιλάκη) λίγο πριν από τον θάνατό του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το ελληνικό Δημόσιο καταδικάστηκε να επιστρέψει τα χρήματα της αποζημίωσης που εισέπραξε ο κ. Κρανιδιώτης, δηλαδή τελικά πλήρωσε τον λογαριασμό ο Ελληνας φορολογούμενος.

Η οργάνωση «Δίκτυο 21», η οποία δυστυχώς σήμερα γίνεται ο ιδεολογικός αρμός της νέας Νέας Δημοκρατίας, έκανε βροχή αγωγών. Σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα του «Ιού» «οι 3 δικηγόροι της οργάνωσης (Αλ. Λυκουρέζος, Φ. Κρανιδιώτης και Διον. Καραχάλιος) διεκπεραιώνουν αλλεπάλληλες (και με παρόμοιο περιεχόμενο) αγωγές μελών του Δικτύου συνολικής οικονομικής απαίτησης άνω των 3,5 δισ. δρχ.» (Ελευθεροτυπία 9.1.2000).

Το πρόβλημα με την ακροδεξιά είναι ίδιο με εκείνο της άκρας αριστεράς: τα πολλά μέτρα και σταθμά. Βεβαίως και ο κ. Κρανιδιώτης μπορεί να θεωρεί ότι υπάρχουν «ντιντήδες» στην πολιτική ζωή του τόπου και να το δημοσιεύει. Αλλά και οι υπόλοιποι μπορούν να πιστεύουν και να δημοσιεύουν ότι κυκλοφορούν και «εθνικοπαράφρονες».

Το άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη δημοσιεύεται στη “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου