Το χειρότερο απ’ όλα σε αυτή την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση που βιώνει η χώρα, είναι τα «τυφλά χτυπήματα» βίας. Η ανθρώπινη ζωή, παραμένει υπέρτατη αξία, ακόμα και στις πιο δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.
Άλλωστε η όποια πρόοδος και οι όποιες κοινωνικές και κοινωνικές κατακτήσεις, έγιναν στο όνομα της ανθρώπινης ύπαρξης και της αδήριτης αναγκαιότητας βελτίωσης του περιβάλλοντος που αυτή εξελίσσοταν.
Το Κυριακάτικο «ΜΠΑΜ», από την έκρηξη μηχανισμού σε ένα πολυσύχναστο χώρο , όπου μαζεύονται οικογένειες με παιδιά , απλοί πολίτες, σηματοδοτεί μια νέα αντίληψη για τα μέχρι τώρα «περίεργα» αποκαλούμενα «τρομοκρατικά χτυπήματα».
Μέχρι τώρα είχε ακουστεί η αντίληψη της «παράπλευρης απώλειας» , ειδικά μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του Θ. Αξαρλιάν από επίθεση με ρουκέτα στο Σύνταγμα (Ιούλιος 1992) που είχε στόχο τον τότε Υπουργό Οικονομικών Ι. Παλαιοκρασσά .
Η «εξάρθρωση» παραδοσιακών «Τρομοκρατικών» Οργανώσεων όπως η «17 Νοέμβρη» κ.α, φαίνεται να ακολουθούν αργά αλλά σταθερά και άλλα «πρώτυπα ιδεολογικά» περί «ένοπλης βίας» κ.α . Εκρηκτικοί μηχανισμοί μέσα σε βαγόνια του μετρό (έστω και σταματημένα) , διάφορες «περίεργες ενέργειες» δίπλα σχεδόν σε χώρους που κινούνται ανυποψίαστοι πολίτες κ.α .
Όμως η πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού στο «THE MALL» , σε ώρα που ήταν σε λειτουργία , Κυριακή πρωί που οικογένειες με παιδιά αλλά και πολίτες επισκέπτονταν τον χώρο , είτε για μια κινματογραφική παράσταση (που προγραμματίζονται για παιδιά τα Κυριακάτικα πρωϊνά ή μεσημέρια) , φαίνεται δυστυχώς να δημιουργεί νέα δεδομένα , καθώς είναι η πρώτη φορά που με τρόπο οργανωμένο και συγκροτημένο και με βάση σχεδιασμό , τοποθετείται εκρηκτικός μηχανισμός μέσα σε ένα πολυσύχναστο εμπορικό κτίριο και μάλιστα σε ώρα λειτουργίας του και με κόσμο. Είναι ουσιαστικά ένα τυφλό κτύπημα. Παρά τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, το κτύπημα ήταν τυφλό και αυτό γιατί τίποτα δεν διασφάλιζε (όπως σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις) ότι δεν υπήρχε έκρηξη νωρίτερα (έστω από κακό υπολογισμό) ή η εκκένωση θα ήταν «αναίμακτη».
Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία , καμία πρόφαση , κανένα «άλλοθι» , για αυτού του τύπου τα «τυφλά κτυπήματα». Αυτά τα έχουν πληρώσει με τις ζωές τους αθώοι πολίτες σε πολλά μέρη.
Η παράπλευρη απώλεια δε από το «τυφλό χτύπημα» , είναι πως πλέον και η δημόσια συζήτηση και η πολιτική αντιπαράθεση , φεύγουν από την ατζέντα και καλύπτονται από την «σκόνη της τρομοκρατίας» , τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, αλλά και η δευτερεύουσα πλην όμως υπαρκτή συζήτηση που υπήρχε για τις όποιες πολεοδομικές παραβάσεις που υπήρχαν στο THE MALL.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, καμία αλλαγή , κανένας κοινωνικός αγώνας δεν μπορεί να προχωρήσει και να έχει καταλυτικά αποτελέσματα , αν δεν έχει στον πυρήνα και τους συμβολισμούς του την ανθρώπινη ύπαρξη και την προστασία της . Πάνω σε αυτή την μήτρα έγιναν στο παρελθόν οι κοσμογονικές και κοινωνικές αλλαγές.