ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Ο Τσίπρας, ως άλλος μπακαλόγατος προσπαθεί να κάνει ντηλ σε εσωτερικό και εξωτερικό. new deal δεν έκανε. Κατάφερε να κάνει υποχωρήσεις σε θέματα που στην κυβέρνηση Σαμαρά δεν τέθηκαν καν προς συζήτηση.Τώρα όμως με το Σκοπιανό κατάφερε να οδηγήσει τον λαό σε Συλλαλητήρια. new deal Θανάσης Κ. σκίτσο Θοδωρής Μακρής

Μοίρασε το

Σχήμα “οξύμωρο”: Ο Τσίπρας, ο άνθρωπος που μέχρι πρόπερσι νόμιζε, ότι η Λέσβος και η Μυτιλήνη είναι διαφορετικά… νησιά στο Αιγαίο, θα πάει, λέει, να διαπραγματευθεί με τα Σκόπια σύνθετη ονομασία! Σαν να λέμε βάλανε τον… “Ζήκο” (ο”Μπακαλόγατος”, με τον αξέχαστο Χατζηχρήστο) να λύσει… σύστημα διαφορικών εξισώσεων!

Γίνονται αυτά τα πράγματα; Αμ δε γίνονται…

Εδώ κάτι άλλο συμβαίνει. Ένας μικρολαθρέμπορος ιδεών, εξελίχθηκε σε “αεριτζή” της διακυβέρνησης και παπατζή- “ντηλαδόρο” της πολιτικής!

Ο Τσίπρας ψάχνει για “κορόιδα” που θα τον πιστέψουν (μέσα στη χώρα) ή για “επιτήδειους” που θα τον χρησιμοποιήσουν (απ’ έξω…). Μόνο που τέτοια “τυπάκια” έχουν κακό τέλος…

Κυριολεκτικά: αεριτζής, παπατζής και ντηλαδόρος!

Κάνει ο Τσίπρας συμφωνίες με όποιους βρει, για ό,τι κάτσει…

Άλλες προσπαθεί να τις τηρήσει, άλλες δεν προσπαθεί καν. Άλλες του βγαίνουν προσωρινά κι ύστερα χαλάνε… Άλλες δεν του βγαίνουν καθόλου.

Κι ύστερα πάει παρακάτω, και βρίσκει άλλα κορόιδα, να τους υποσχεθεί τα πάντα και να κερδίσει λίγο χρόνο ακόμα.

Στόχο για την πάρτη του έχει να μείνει όσο μπορεί περισσότερο στο Μαξίμου. Και, εί δυνατόν, να πέσει στα μαλακά…

Στόχο για τη χώρα δεν έχει κανένα. Δεν έχει καν την παραμικρή “έννοια” για τη χώρα. Μόνο να σχηματίσει μια “συμπαγή” εκλογική βάση. Και να παραμείνει στο πολιτικό παιγνίδι μετά την ήττα του. Και για να τα πετύχει αυτά “ντηλάρει” και κάνει συμφωνίες, δεξιά-αριστερά με όποιους βρει και με όποιους τον πιστέψουν.

Αυτό τον κράτησε ως τώρα. Αλλά κι αυτό του σκάβει το λάκκο συνεχώς.

Γιατί όλοι αυτοί που πήραν υποσχέσεις και δεν ικανοποιήθηκαν, δεν έχουν ούτε “κατανόηση” μαζί του, ούτε ανοχή στο “δούλεμα” του…

Ο ΤΣΊΠΡΑΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ …ΕΧΘΡΟΥΣ

Μ’ άλλα λόγια, κερδίζει χρόνο, αλλά συσσωρεύει εχθρούς εναντίον του.

“Ντηλάρει” με όλους αλλά φορτώνεται ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, αποτυχημένες συμφωνίες και εχθρότητα πια, από παντού.

* Πριν βγει, είχε κάνει συμφωνίες με τους τότε καναλάρχες (οι οποίοι τον στήριξαν αναφανδόν πριν βγει). Αλλά και με νέους επίδοξους “καναλάρχες”…

Τελικά, με το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, οι παλαιοί την πάτησαν. Και το σκυλομετάνιωσαν. Ενώ οι φερέλπιδες νέοι “διαπλεκόμενοι”, απλώς εκτέθηκαν.

Κι ύστερα ο νόμος κηρύχθηκε αντισυνταγματικός και τα ΜΜΕ – εφημερίδες και κανάλια – φυτοζωούν σήμερα και είναι σκιά του παλαιού εαυτού τους. Με την ενημέρωση τώρα να περνάει από το διαδίκτυο. Που δεν μπορεί να το ελέγξει…

* Τα είχε βρει και με τις ΜΚΟ των διακινητών. Που ο Σαμαράς τους είχε προηγουμένως κλείσει τα σύνορα και το… σπίτι.

Άνοιξε, λοιπόν, ο Τσίπρας τα σύνορα, πέρασαν πάνω από ένα εκατομμύριο – κυρίως λαθρομετανάστες, τους οποίους στην αρχή μας τους εμφάνισαν ως “πρόσφυγες” – και στη συνέχεια του έκλεισαν τα σύνορα οι Ευρωπαίοι και τώρα γέμισαν “φαβέλες” λαθρομεταναστών τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου…

Και βρίσκεται στο έλεος του Ερντογάν – μη του ανοίξει ξανά την “κάνουλα” κι έλθουν κι άλλα μιλιούνια, που δεν ξέρει που να τα βάλει.

Ο ΜΠΑΚΑΛΌΓΑΤΟΣ …ΦΕΣΩΣΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ…

Στο μεταξύ οι Ευρωπαίοι πλήρωσαν πανάκριβα την ανοχή που έδειξαν προς τον Τσίπρα στην αρχή. Στις ευρωπαϊκές εκλογές ενισχύθηκαν οι ακροδεξιοί. Η Αυστρία έχει πια κυβερνητικό συνασπισμό δεξιάς – ακροδεξιάς. Οι χώρες του Βίζεγκραντ έχουν δημιουργήσει συμπαγές “μέτωπο” κατά των υπολοίπων Ευρωπαίων. Η Βρετανία έφυγε από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του λαθρομεταναστευτικού κυρίως. Στη Γερμανία την πολιτική Τσίπρα για το μεταναστευτικό την πλήρωσαν ακριβά και η Μέρκελ και ο Σούλτς και η χώρα τους έχει μπει σε τροχιά ακυβερνησίας για πρώτη φορά στα μεταπολεμικά χρόνια.

Ενώ ο Κεντρώος Μακρόν στη Γαλλία, υιοθετεί πια την πολιτική Σαμαρά προ τετραετίας: Κλείνει τα σύνορα, επαναπατρίζει λαθρομετανάστες, αρνείται να δεχθεί παραπάνω μετανάστες, βγάζει από τη μέση τις ΜΚΟ και μηδενίζει το ρόλο τους…

…ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Από όλη αυτή την ιστορία, η Ελλάδα αποδυναμώθηκε έναντι της Τουρκίας και απομονώθηκε από τους εταίρους της (ουσιαστικά βρίσκεται εκτός Σένγκεν!), η ενότητα της Ευρώπης αποδυναμώθηκε, ενώ και οι μείζονες χώρες της αποσταθεροποιήθηκαν πολιτικά στο εσωτερικό τους.

Έκανε ο …Μπακαλόγατος “ντηλ” με τους διακινητές και τις ΜΚΟ τους, το πλήρωσαν πανάκριβα όλοι!

* Τα είχε βρει και με τους κουκουλοφόρους, αλλά και με τα κυκλώματα των τρομοκρατών στις φυλακές. Το είχε αποκαλύψει αυτό ο ίδιος ο πρώην υπουργός του Δημοσίας Τάξεως (Ασφάλειας του Πολίτη το λένε τώρα).

Τους έκανε τα χατίρια στην αρχή. Ύστερα του τράβηξαν το αυτί απ’ έξω. Κι όχι μόνο από τις ΗΠΑ…

Ύστερα προσπάθησε και με αυτούς να τα έχει καλά και με τους έξω. Πράγμα αδύνατο, βέβαια…

Ύστερα οι ελεγχόμενοι από το ΣΥΡΙΖΑ κουκουλοφόροι τύπου “Ρουβίκωνα”, έγιναν κράτος εν κράτει. Προκαλούν προβλήματα και στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας (αφού χτυπάνε και ξένες πρεσβείες στην Αθήνα) και στη λειτουργία του κράτους (συνεχείς “εισβολές” σε υπουργεία, “ντου” σε δικαστήρια, καταστροφές και βανδαλισμοί σε σταθμούς του μετρό εμπρησμοί σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ανακήρυξη “άβατων” σε διάφορες περιοχές) – χωρίς καμία απολύτως σύλληψη!

Τώρα απλώς χάθηκε η μπάλα, αφού προέκυψαν και… “αντίθετων φρονημάτων” κουκουλοφόροι που γκρεμίζουν αγάλματα!

Να αφήσει το μπάχαλο δεν μπορεί, γιατί έχει όλο και μεγαλύτερο κόστος.

Και να τους μαζέψει, δεν τολμάει…

ΠΕΡΝΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΠΡΙΝ

* Τα είχε βρει και με τους απ’ έξω για να περάσει μέτρα που οι προηγούμενοι δεν τα πέρναγαν ή – το συνηθέστερο – που από τους προηγούμενους δεν τα ζητούσε καν η Τρόικα:

  • Από την κυβέρνηση Σαμαρά ΔΕΝ ζήτησαν ποτέ “υπερταμείο” για τον έλεγχο της δημόσιας περιουσίας υπό ξένο έλεγχο.

Από τον Τσίπρα το πήραν!

  • Από την κυβέρνηση Σαμαρά ΔΕΝ ζήτησαν υποθήκευση ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας (συμπεριλαμβανομένων και των ενεργειακών αποθεμάτων που ΘΑ ανακαλυφθούν) για 99 χρόνια…

Από τον Τσίπρα το πήραν κι αυτό…

  • Από τους προηγούμενους δεν ζήτησαν ούτε περαιτέρω μείωση κύριων συντάξεων (ζητούσαν να μην αυξηθούν οι συντάξεις ως το 2018!), ούτε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (είχαν ήδη δεχθεί δύο μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών από την κυβέρνηση Σαμαρά).

Από τον Τσίπρα τα ζήτησαν και τα πήραν όλα αυτά.

  • Από τους προηγούμενους δεν ζητούσαν μείωση του αφορολόγητου. Ο Σαμαράς είχε αυξήσει το αφορολόγητο και η Τρόικα το είχε δεχθεί.

Ο Τσίπρας υποχρεώθηκε δύο φορές να μειώσει το αφορολόγητο…

Συμφώνησε μαζί τους σε όλα αυτά, με «αντάλλαγμα» να τον αφήσουν να αυξήσει μερικές δεκάδες χιλιάδες στο δημόσιο. Του το έδωσαν προσωρινά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΔΙΟΤΙ Ο ΤΣΊΠΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΜΠΑΚΑΛΌΓΑΤΟΣ

Αλλά από την επόμενη αξιολόγηση θα του το πάρουν πίσω! Το ΔΝΤ δεν θα αφήσει να τελειώσει το πρόγραμμα, αν δεν δεσμευτεί η Ελλάδα σε σταδιακή μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων (ήδη υπάρχει «εκκρεμότητα» για μείωση των συμβασιούχων κατά 30 χιλιάδες…)

Κυρίως όμως, ο Τσίπρας δέχθηκε να δώσει τα “ασημικά” σε πολύ χαμηλότερες τιμές απ’ ό,τι πριν.

Μόνο που ούτε κι αυτό του βγαίνει, όπως θα ’θελε…

  • Έδωσε άδειες για Καζίνο, αλλά οι τοπικές κοινωνίες ξεσηκώνονται.
  • Έδωσε τον ΟΣΕ με τίμημα κάτω του μισού (ή κάτω από το ένα έκτο!) απ’ ό,τι είχε βρει να τον δώσει η κυβέρνηση Σαμαρά.
  • Έδωσε μονάδες της ΔΕΗ, πολύ χαμηλότερα από το τίμημα που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση Σαμαρά – αλλά δεν βρίσκει αγοραστές!
  • Έδωσε τον ΟΛΘ, αλλά το ντηλ κατέρρευσε για την ώρα. Υπό το βάρος και πολιτικών πιέσεων απ’ έξω.

Εδώ θέλει διακαώς να “ντηλάρει”, αλλά δεν μπορεί, δεν του βγαίνει, δεν τον θεωρούν αξιόπιστο και δεν έρχονται σοβαροί επενδυτές.

Και τις μεταρρυθμίσεις που περνάει τις “μπαλαμουτιάζει” πριν τις ψηφίσει (όπως έκανε με τα εργασιακά), με αποτέλεσμα η Τρόικα να επανέρχεται και να ζητάει κι άλλα. Ή τις ψηφίζει και δεν τις εφαρμόζει.

Γι’ αυτό και η Ελλάδα υποχωρεί συνεχώς σε κατάταξη διεθνούς ανταγωνιστικότητας, ενώ επί Σαμαρά έκανε άλματα.

Εδώ ο Τσίπρας έδειξε προθυμία να περάσει τα πάντα, αλλά αδυναμία να εφαρμόσει σοβαρά το παραμικρό. Κι αρχίζουν πια να του το χρεώνουν…

Γι’ αυτό και οι δανειστές βάζουν την Ελλάδα σε αυστηρή επιτροπεία μέχρι το 2060! Πράγμα αδιανόητο επί Σαμαρά…

ΨΑΧΝΕΙ NEW DEAL ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ

* Τέλος φαίνεται πως επιχείρησε να κάνει και ντηλάρισμα σε εθνικά θέματα.

  • Ο Ερντογάν είπε δημόσια πως ο Τσίπρας του είχε τάξει να του δώσει πίσω τους οκτώ αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν τον άφησε να το κάνει. Η Ευρώπη το απαγόρευσε. Και το deal έμεινε στον αέρα. Με τον Ερντογάν να πιέζει και να προκαλεί καθημερινά στο Αιγαίο…

  • Με το Σκοπιανό είναι πιθανότατο να είχε δώσει “διαβεβαιώσεις” πως θα το “λύσει”. Αλλά μάλλον δεν του κάθεται κι αυτό.

Πίστευε ότι θα παρασύρει τη ΝΔ. Δεν του βγήκε…

Πίστευε ότι θα διασπάσει τη ΝΔ. Το αντίθετο ακριβώς συνέβη: Ολόκληρη η ΝΔ συσπειρώθηκε σε πολύ πιο σκληρές θέσεις.

Πίστευε ότι θα παρασύρει σημαντικό μέρος της υπόλοιπης αντιπολίτευσης.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΉΡΙΑ… ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ Ο ΤΣΊΠΡΑΣ

Το αντίθετο συνέβη και εδώ. Όλοι συσπειρώθηκαν εναντίον του. Ακόμα και κόμματα που είχαν πολύ πιο “εφεκτικές” θέσεις στο Σκοπιανό ως πρόσφατα.

Πίστευε πως ο Ελληνικός λαός θα αδιαφορήσει όπως για τόσα και τόσα ως τώρα, ή θα αδιαφορήσει ή το έχει “ξεχάσει”.

Με έκπληξη διαπιστώνει πως υπάρχει μεγάλη έξαρση εναντίον του. Στο διαδίκτυο γίνεται πρωτοφανές “πάρτι” κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Eτοιμάζονται συλλαλητήρια, που κανείς δεν τα ήθελα αρχικά και που τελικά θα είναι τα πιο μαζικά από το 1992!

Η Αριστερά όλα μπορεί να τα ξεπεράσει, όλα μπορεί να τα αντέξει, εκτός από ένα… Συλλαλητήρια εναντίον της!

Και συλλαλητήρια μαζικά δεν έγιναν ούτε για τις τεράστιες “κωλοτούμπες” του Τσίπρα, ούτε για τη φοροκαταιγίδα που επέβαλε, ούτε για τις αλλεπάλληλες μειώσεις συντάξεων και τις αυξήσεις του αφορολόγητου, ούτε για τα κύματα των λαθρομεταναστών που κουβαλήθηκαν στη χώρα.

Όλα αυτά τον φθείρουν κι όλα τα πληρώνει…

Αλλά εκείνο που τον φοβίζει περισσότερο – μαζικό συλλαλητήριο – γίνεται για το Μακεδονικό!

Κι όπως φαίνεται, η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν τον βοηθάει καν να δώσει “λύση” – όπως είχε, ίσως, υποσχεθεί.

Εκείνοι έχουν πια μεγαλύτερο πρόβλημα…

…ΠΟΛΛΕΣ ΣΠΑΣΜΕΝΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ

“Ντηλάροντας” με όλους – με όποιον βρεις κι όποιον σου κάτσει – δεν επιβιώνεις πολιτικά…

Τάζοντας τα πάντα στους πάντες, δεν κυβερνάς χώρες.

Κάνοντας ανίερες συμμαχίες, δεν εξασφαλίζεις τη διακυβέρνηση για πολύ.

Κερδίζεις μήνες, ίσως, αλλά πριονίζοντας το κλαδί στο οποίο κάθεσαι.

Κι όταν πέφτεις – πέφτεις πολύ άσχημα.

Πολλές σπασμένες υποσχέσεις μαζεύτηκαν…

Πολλοί απογοητευμένοι με τον Τσίπρα, αθροίζουν πια το θυμό τους απέναντί του…

Ενώ αλλάζει το διεθνές σκηνικό σε βάρος του και ξεσπάνε συλλαλητήρια στο εσωτερικό της χώρας.

Οι τύραννοι συνήθως πέφτουν με σοβαρή αιματοχυσία…

Αλλά τους μικροαπατεώνες-ντηλαδόρους, είτε τους τραβάνε κάποια στιγμή την πρίζα όσοι τους κρατάνε, είτε του παίρνουν στο κυνήγι.

Και δεν τους κλαίει ούτε η μάνα τους.

* Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Θανάση Κ στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου