ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕΣΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Η παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου συνιστά μάλλον ένα μέρος των πολιτικών χειρισμών του Γιώργου Παπανδρέου, για να υπερβεί τις Συμπληγάδες που πρέπει να διανύσει το αμέσως προσεχές διάστημα.

Υπό την προϋπόθεση ότι ο υπουργός Υγείας λειτουργεί σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό (υπενθυμίζεται η κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν πριν τις γιορτές του Πάσχα…), είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως όσα είπε απηχούν απόλυτα το πνεύμα και τις προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Δηλαδή την απροθυμία του να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη των επικείμενων αποφάσεων που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Η παρέμβαση Λοβέρδου είχε μια διαπίστωση κι ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Η διαπίστωση αφορά στην παρατηρούμενη κυβερνητική πολυφωνία. Το ότι δεν μετέχει σε “νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές” συνιστά έμμεση παραδοχή ως προς την ασάφεια των πολιτικών επιλογών και τη σύγχυση των στόχων.

Από την άλλη, το μήνυμα απευθύνεται στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είτε κατέχουν κομματική, κυβερνητική, βουλευτική ή υπουργική θέση και προειδοποιεί πως όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ξεκαθαρίσουν αν στέκονται στο πλευρό του πρωθυπουργού ή όχι. Τι άλλο θα μπορούσε να σημαίνει η παραίνεση: “Πρέπει να πολεμήσουμε ομόφωνοι, ορκισμένοι, δυνατοί και αποφασισμένοι. Ενοχικές τάσεις και αμφισημίες δεν χωράνε”. Και πως αλλιώς, θα ερμηνευόταν η θέση πως “ο επαναπροσδιορισμός των μαχητών στην πρώτη γραμμή πρέπει να γίνει σήμερα κατά κυριολεξία”;

Σε δεύτερη ανάγνωση το μήνυμα απευθύνεται προς το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας, αλλά τους πιστωτές της χώρας.

Η πρόταση Λοβέρδου να ψηφιστεί το σχέδιο νόμου από τα 3/5 ή τα 2/3 της Βουλής, ώστε να υπάρξει “διευρυμένη πολιτική νομιμοποίηση” είναι το κλειδί της παρέμβασης και προάγγελος των επικείμενων πολιτικών εξελίξεων. Αρχίζει να γίνεται σαφές πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα ρισκάρει να στηριχθεί μόνο στην κυβερνητική πλειοψηφία. Αλλά θα ζητήσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης με χειροπιαστό τρόπο. Αν η πρόταση Λοβέρδου υιοθετηθεί, η αντιπολίτευση θα κληθεί άμεσα να αναλάβει την ευθύνη, είτε να συναινέσει, είτε να αρνηθεί, εξαναγκάζοντας τον Πρωθυπουργό σε πρόωρες εκλογές.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνηση η χώρα θα οδηγηθεί αναπόφευκτα σε πολιτική ρευστότητα, ίσως και χρεοστάσιο – ενδεχόμενο που τρομοκρατεί τους νέους πιστωτές, οι οποίοι έχοντας ποντάρει χρήματα με στόχο την εξαγορά της χώρας έναντι πινακίου φακής, κινδυνεύουν να δουν τους κερδοσκόπους των αγορών να κερδίζουν αμέτρητα χρήματα από τα “στοιχήματα” (CDS) υπέρ της ελληνικής χρεοκοπίας που λήγουν από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα μέσα Αυγούστου…

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου