Επιχείρηση επικοινωνιακού αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα, με ισχυρές δόσεις κινδυνολογίας, έθεσε σε εφαρμογή το μέγαρο Μαξίμου. Στην απέλπιδα προσπάθειά του να αποδράσει από τον ασφυκτικό κλοιό των επερχόμενων κοινωνικών αντιδράσεων, ελέω των δεσμεύσεων έναντι της τρόικας τις οποίες η κυβέρνηση θέλει να τηρήσει ευλαβικά, ο Αντώνης Σαμαράς παίζει το χαρτί της εθνικής ομοψυχίας και της ενίσχυσης της εσωτερικής σταθερότητας, επικαλούμενος τους κινδύνους από την κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.
Ανησυχητικές εξελίξεις
Ενδεικτικές ήταν προς τούτο οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά το πέρας της επίσκεψής του στο Προεδρικό Μέγαρο και της συνάντησης που είχε με τον Κάρολο Παπούλια.
«Μίλησα με τον Πρόεδρο για τις ανησυχητικές –κυρίως– εξελίξεις στην περιοχή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε παράγοντα περιφερειακής σταθερότητας προς τα έξω, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γι’ αυτό και πρέπει να ενισχύσουμε την εσωτερική μας σταθερότητα, ώστε να μην πάνε χαμένες οι τεράστιες θυσίες και αγώνες του ελληνικού λαού» συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Σαμαράς.
Λίγο νωρίτερα, στη σύντομη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ισχυρίστηκε ότι η περιοχή γύρω από τη χώρα μας πριν από ένα χρόνο έδινε μια αίσθηση σταθερότητας, ενώ η Ελλάδα ήταν πηγή αστάθειας. «Σήμερα αυτό το σκηνικό έχει αλλάξει 180 μοίρες. Η Ελλάδα είναι προπύργιο σταθερότητας και ασφάλειας σε μια περιοχή που κυριολεκτικά φλέγεται» κατέληξε, ζητώντας αυτή η αίσθηση στο εγχώριο πεδίο να αυξηθεί. Είναι όμως τουλάχιστον οξύμωρο την ώρα που χαρακτηρίζει την Ελλάδα «προπύργιο σταθερότητας» να προβληματίζεται δημοσίως για το ενδεχόμενο πολιτικής αποσταθεροποίησης.
Η αναφορά του πρωθυπουργού στα όσα δραματικά συμβαίνουν στην Αίγυπτο, στη Συρία και στις υπόλοιπες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου φαντάζει από τη μια πλευρά αυτονόητη, με δεδομένη τη γειτνίασή τους με την Ελλάδα. Ωστόσο, ο τρόπος που έθεσε το ζήτημα παραπέμπει σε έμμεσο εκβιασμό προς τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που διαφωνούν και κινητοποιούνται ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική των συνεχών περικοπών και της αέναης λιτότητας, ώστε να βάλουν νερό στο κρασί τους και να αμβλύνουν τις αντιθέσεις τους χάριν της διατήρησης ενός κλίματος συναίνεσης και ηρεμίας.
Με άλλα λόγια, προκειμένου να στηριχθεί ο μονόδρομος των διαδοχικών μνημονίων, στον οποίο πορεύεται με προσήλωση το μέγαρο Μαξίμου, ο Αντώνης Σαμαράς χρησιμοποίησε χθες ως φόβητρο τις εξελίξεις στις αραβικές χώρες, στέλνοντας με τον τρόπο αυτόν μήνυμα και στην αξιωματική αντιπολίτευση που ανοιχτά υποστηρίζει το αίτημα της δημοκρατικής ανατροπής της δικομματικής συγκυβέρνησης.
Θέλησε παράλληλα να αφήσει τεχνηέντως να περάσουν σε δεύτερη μοίρα οι επώδυνες αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν για χιλιάδες πολίτες, αλλά και να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν τα πράγματα στη χώρα μας «βαίνουν καλώς», με την Ελλάδα να συνιστά πλέον μία όαση σε ένα εξαιρετικά ρευστό και αμφίρροπο διεθνές περιβάλλον.
Ορόσημο η 7η Σεπτεμβρίου
Ο ελιγμός αυτός, πάντως, κρίνεται ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει να βγάλει αλώβητη την κυβέρνηση από το «καυτό» φθινόπωρο που έχει μπροστά της, καθώς συνδικάτα και εργαζόμενοι ήδη οργανώνουν με πυρετώδεις ρυθμούς τις αγωνιστικές τους απαντήσεις, με ορόσημο την 7η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό.
Στο Μαξίμου επιμένουν να θεωρούν ότι το δικομματικό σχήμα και η συνοχή του δεν θα απειληθούν, ούτε συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, παρ’ όλα αυτά το «πολιτικό ατύχημα» δεν μπορεί να αποκλειστεί, ενώ και μόνο το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς θα επαναλάβει και φέτος την πεπατημένη της περσινής ολιγόωρης επίσκεψης στη ΔΕΘ, αποκαλύπτει αν μη τι άλλο τη διάχυτη αγωνία που επικρατεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο.