ΜΕ ΟΜΕΡΤΑ ΓΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΑΤΖΕΝΤΑ “ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ” ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ

Μοίρασε το

Για τις 6 Μαΐου φαίνεται να «κλειδώνουν» οι εκλογές, καθώς «αποδυναμώνονται» τα άλλα δύο σενάρια για 29 Απριλίου ή 13 Μαΐου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι νομοθετικές εκκρεμότητες θα πρέπει να επισπευστούν και να έχουν ολοκληρωθεί ως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας ή το αργότερο τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, ώστε αμέσως μετά να μπορέσει να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν εκλογές, κάτι που με βάση τους σχετικούς υπολογισμούς οδηγεί μάλλον στην πρώτη Κυριακή του Μαΐου.

Ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η πληροφόρηση που παρείχε στους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων η πρόεδρός της, Βάσω Παπανδρέου, μεταφέροντας ενημέρωση του Φίλιππου Πετσάλνικου που απηχούσε τις κυβερνητικές προθέσεις.

Συγκεκριμένα, η κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε ότι για να καταστεί υλοποιήσιμο το εν λόγω σχέδιο για κλείσιμο της Βουλής και ακολούθως η προκήρυξη εκλογών, θα πρέπει όλα τα εναπομείναντα νομοσχέδια να συζητηθούν με την διαδικασία του επείγοντος, γεγονός που πάντως προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των παρισταμένων βουλευτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για πρακτικές που υποβαθμίζουν το Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, στη χθεσινή σύσκεψη με υπουργούς του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους ο Ευάγγελος Βενιζέλος «έδειξε» ως επικρατέστερη την 6η Μαΐου, μιλώντας για «χρονικό διάστημα 6 εβδομάδων κυβερνητικής δουλειάς», εντός του όποιου «δεν πρέπει να χαλαρώσει η λειτουργία του κράτους».

Χωρίς να θέλει να είναι απολύτως δεσμευτικός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής αναφέρθηκε χθες και στις τρεις πιθανές ημερομηνίες 29 Απριλίου, 6 Μαϊου ή 13 Μαϊου, δίνοντας ωστόσο στις δύο πρώτες περισσότερες πιθανότητες.

Επιπροσθέτως, η 6η Μαϊου είναι η ημερομηνία που συγκεράζει τις προτάσεις της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφού ο μεν Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί κάλπες το συντομότερο δυνατόν, ενώ από την άλλη ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα επιθυμούσε έστω και μια εβδομάδα παραπάνω προετοιμασίας. Ως εκ τούτου η πρώτη Κυριακή του Μάη αναδεικνύεται σε «χρυσή τομή».

Δεξιόστροφη ατζέντα, τεχνητή πόλωση και νόμος σιωπής για το μνημόνιο

Το γεγονός πάντως ότι οι εκλογές πλησιάζουν, κάνει τα δύο κομματικά επιτελεία να στήνουν επικοινωνιακούς προεκλογικούς καβγάδες και να ανεβάζουν τεχνηέντως την πόλωση μεταξύ τους, όπως συνέβη χθες με την αντιπαράθεση για τα θέματα των ημιυπαίθριων, των ταξί και των προσλήψεων στα ΕΛΤΑ, με τα Γραφεία Τύπου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να ανταλλάσουν οργισμένα βέλη.

Από την άλλη πλευρά, για να αποφύγουν τη συζήτηση για την άδικη πολιτική της λιτότητας, των περικοπών και τις επιπτώσεις των μνημονίων, συμφωνούν στην αλλαγή της προεκλογικής ατζέντας προς τα δεξιά, σε θέματα νόμου, τάξης, ασφάλειας και εγκληματικότητας, με λογική ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης και όχι επίλυσης υπαρκτών προβλημάτων όπως το μεταναστευτικό.

Το σκοπό αυτό εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό η προαναγγελία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία 30 κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών σε όλη τη χώρα, η οποία όμως συναντά σφοδρές αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, ενώ στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης είχε αναφερθεί εκτεταμένα στις δηλώσεις του ο Αντώνης Σαμαράς κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του σε Πορτογαλία και Ισπανία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου