Με θάρρος να αντιμετωπίσεις το θράσος

Ο Θανάσης Κ. κάνει το διαχωρισμό ανάμεσα στο θάρρος και το θράσος. Και προσφέρει οδηγό πολιτικής επιβίωσης για όσους έχουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν το θράσος. new deal

Μοίρασε το

Ο Θανάσης Κ. κάνει το διαχωρισμό ανάμεσα στο θάρρος και το θράσος. Και προσφέρει οδηγό πολιτικής επιβίωσης για όσους έχουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν το θράσος.


Το θράσος είναι περίεργο πράγμα…

Πρώτον, δεν είναι «αρετή». Ούτε πολιτική αρετή ούτε γενικότερα ανθρώπινη αρετή.

Δεύτερον είναι κουσούρι.

Αρετή είναι το θάρρος! Το θάρρος από το θράσος ένας αναγραμματισμός τα χωρίζει, αλλά είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα. Πολλές φορές είναι και αντίθετα…

Όσοι διαθέτουν αληθινό θάρρος και γενναιότητα είναι συχνά ταπεινοί και ευπροσήγοροι στην καθημερινή τους ζωή. Δείχνουν το θάρρος τους τη δύσκολη στιγμή μόνο. Δεν κάνουν «μαγκιές» στους γύρω τους, σε καθημερινή βάση…

Αντίθετα, οι θρασείς, το παίζουν «μάγκες» όπου τους παίρνει, αλλά όταν πρέπει να σταθούν όρθιοι στα δύσκολα, συνήθως… «κιοτεύουν». Συνηθέστατα, οι θρασείς αποδεικνύονται θρασύδειλοι.

Οι θαρραλέοι δείχνουν το θάρρος τους στην «κόντρα» και στα «δύσκολα»,  ακόμα κι όταν μένουν μόνοι τους. Αλλά παραμένουν πάντα όρθιοι. Οι θρασείς πάνε με το μπούγιο, ζητάνε τις «πλάτες» άλλων, αλλά όταν μένουν μόνοι τους κονταίνουν κι εξαφανίζονται…

Θάρρος έχει όποιος υπερασπίζεται το δίκαιο. Θράσος έχει όποιος ζητάει τα ρέστα όταν έχει άδικο…

Θάρρος να αντιμετωπίζεις το θράσος

Δεν θα σας ρωτήσω ποιος πολιτικός νομίζετε ότι έχει θάρρος. Αλλά δεν χρειάζεται να σας ρωτήσω, ποιος πολιτικός έχει θράσος. Ο νους όλων πάει σε έναν και μόνο… Πράγματι, στο λήμμα «θράσος», οι εγκυκλοπαίδειες στο εξής θα έχουν τη φωτογραφία του Αλέξη… Τι κάνουμε λοιπόν, με τους θρασείς και τα θρασίμια στην Πολιτική;

Πρώτον: τι ΔΕΝ κάνουμε:

Δεν κάνουμε… «πολιτισμένο διάλογο» μαζί τους.

Δεν απαντάμε στις κατηγορίες τους.

Δεν τους «εξηγούμε», δεν τους απολογούμαστε…

Τους κόβουμε τον τσαμπουκά!

Πρώτα τους κόβουμε τον τσαμπουκά, κι ύστερα, αν χρειαστεί κι αν υπάρχουν περιθώρια, κάνουμε και «διάλογο» μαζί τους… Αλλά αφού πρώτα τους κόψουμε τον τσαμπουκά! Για παράδειγμα:

Γίνεται κοινοβουλευτική συζήτηση για την αλλαγή του άρθρου 32 στο Σύνταγμα, που προβλέπει την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Δηλαδή όλη αυτή η αποσταθεροποιητική για το κοινοβουλευτικό πολίτευμα διαδικασία, που προβλέπει έκτακτες εκλογές, αν δεν μπορεί να βρεθεί «ενισχυμένη» πλειοψηφία 180 βουλευτών για να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο.

Θάρρος για αλλαγή εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες «αναπηρίες» του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Δύο φορές ως τώρα – το 2009 και το 2015 – η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας χρησιμοποιήθηκε προσχηματικά για να εκβιάσει πρόωρες κάλπες. Το 2009 από τον ΓΑΠ και το 2015 από τον Τσίπρα! Και τις δύο φορές η χώρα το πλήρωσε πανάκριβα.

Αυτή η συνταγματική στρέβλωση, πρέπει να αλλάξει. Και να σημειωθεί ότι το πολίτευμα αποσταθεροποιείται για ένα αξίωμα που δεν έχει καμία εξουσία! Για ένα αξίωμα «ανώτατο» μεν, αλλά μόνο «συμβολικό» και «τελετουργικό». Χωρίς καμία απολύτως αρμοδιότητα, χωρίς κανένα πολιτικό ρόλο.

Σκεφτείτε: για κρίσιμα ζητήματα εθνικά, οικονομικά, κοινωνικά, που καθορίζουν τη ζωή και τη μοίρα μας, ΔΕΝ απαιτείται καμία συναίνεση, κι αποφασίζονται τα πάντα με απλή πλειοψηφία.

Αλλά για την εκλογή ενός «συμβολικού» αξιώματος, χρειάζεται «ενισχυμένη πλειοψηφία», που όταν δεν επιτυγχάνεται  προκαλούνται από τη μειοψηφία πρόωρες εκλογές, ανατρέπεται ο «πολιτικός κύκλος» και η κανονικότητα του πολιτεύματος.

Αυτό το συνταγματικό εξάμβλωμα πρέπει να εξαλειφθεί!

Ήλθε λοιπόν, ο Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία επειδή εκμεταλλεύθηκε αυτό τη συνταγματική «τρύπα», και προτείνει να αλλάξει το Σύνταγμα.

Πώς να αλλάξει;

Να γίνονται… 6 διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή, σε διάστημα 6 μηνών –οι πέντε με ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών– κι αν αποβούν όλες άκαρπες, τότε να υπάρξει προσφυγή στο λαό!

Δηλαδή να γίνονται εκλογές, για ένα συμβολικό αξίωμα χωρίς εξουσίες! Να πολιτικοποιηθεί στο έπακρο ένα ζήτημα που ΔΕΝ έχει καμία απολύτως πολιτική σημασία!

Η ΝΔ προτείνει στέρεα λύση

Η ΝΔ με τη σειρά της προτείνει την απλή και στέρεα λύση: Να γίνουν κανονικά οι τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες για εκλογή Προέδρου στη Βουλή – η πρώτη με 200 ψήφους, η δεύτερη με 180 (όπως μέχρι σήμερα) – κι αν αποβούν άκαρπες οι δύο πρώτες, η τρίτη ψηφοφορία να βγάζει Πρόεδρο με 151 ψήφους. Και να τελειώνει το θέμα εκεί.

Φυσικά δεν υπήρξε καμία σύγκλιση μεταξύ τους. Ο Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται για το Σύνταγμα. Τον νοιάζει μόνο να αποσταθεροποιήσει την επόμενη κυβέρνηση (του Κυριάκου).

Κι ύστερα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι… δεν θέλει Πρόεδρο τον Παυλόπουλο, ότι έχει προτείνει, τάχα, την Προεδρία σε στέλεχος του ΚΙΝΑΛ και διάφορα άλλα, παντελώς…. εκτός θέματος!

Δεν θα κρίνω πως του απάντησαν. Απλά θα σας πω τι θα ήθελα να του απαντήσουν: Άκου αγόρι μου… Εδώ μιλάμε για το πώς θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής του Προέδρου. Δεν μιλάμε για το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος! Δεν έχουμε καμία υποχρέωση να σου πούμε τώρα, ποιόν να προτείνουμε ή ποιόν θα ψηφίσουμε για Πρόεδρο του χρόνου τέτοιον καιρό. Θα ψηφίσουμε όποιον θεωρούμε καλύτερο. Τελεία και παύλα.-

Ποιος μιλάει για αλλαγή εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας

Εσύ ειδικά, που δεν ψήφισες το Δήμα – για να εκβιάσεις πρόωρες εκλογές – στη συνέχεια «προώθησες» την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου και τελικά ψήφισες τον Παυλόπουλο δεν έχεις δικαίωμα να μιλάς!

Εσύ ειδικά, που δεν νοιάστηκες καθόλου για τη «συναίνεση» σε μείζων εθνικό θέμα και πήγες και το ξεπούλησες, δεν έχεις κανένα δικαίωμα να μιλάς για «συναίνεση». Και πάντως δεν έχεις κανένα δικαίωμα να κουνάς το δάχτυλο. Κομμένα αυτά…

Εσύ ειδικά, που ψήφισες την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση, για να διαλύσεις τους Δήμους (γιατί ο Δήμαρχος δεν θα χει πλειοψηφία να τον στηρίζει) και θα χρειάζονται κάθε είδους «συμβιβασμοί» και «αλισβερίσια» για να περνάει το παραμικρό.

Εσύ ειδικά, που ψήφισες την απλή αναλογική στις γενικές εκλογές, για να μην μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση και να βυθιστεί η χώρα στην ακυβερνησία (και να μπορούν οι μειοψηφίες που εκπροσωπούν «ειδικά» συμφέροντα, ή και τοπικές μαφίες ακόμα, να εκβιάζουν τους πολλούς, σε όλα τα ζητήματα).

Παρέα με την Χρυσή Αυγή

Εσύ ειδικά, που παρακάλαγες μέχρι και τη ΧΑ να ψηφίσει την απλή αναλογική σου, για να δεσμευτεί η χώρα από τις επόμενες εκλογές στη «διάλυση» του πολιτικού συστήματος – αλλά ευτυχώς δεν σου βγήκε γιατί σε πήρε χαμπάρι η «ήσσων» αντιπολίτευση και αρνήθηκε να παίξει το ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου».

Εσύ ειδικά, που έχεις κάνει κουρελόχαρτο και το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής για να εξασφαλίσεις λίγους μήνες παραπάνω στην εξουσία.

Εσύ ειδικά, που έστησες ολόκληρη «σκευωρία», για να σπιλώσεις τους πολιτικούς σου αντιπάλους, αλλά δεν σου βγήκε, γιατί πρώτον δεν βρέθηκαν στοιχεία και γιατί δεύτερον, οι κουκουλοφόροι μάρτυρες έβγαλαν τις κουκούλες κι άρχισαν να καταγγέλλουν ότι τους πίεσαν να καταθέσουν.

Εσύ ειδικά, που χαρακτήρισες εκατομμύρια Έλληνες… «ακροδεξιούς» και ηλίθιους γιατί διαφωνούν με τις Πρέσπες.

Εσύ ειδικά, που αντί για να κάνεις μεταρρυθμίσεις τις ξηλώνεις και σπεύδεις ξανά σε «διορισμούς» και «παροχές» και γράφεις στους εκλογικούς καταλόγους χιλιάδες μετανάστες.

Εσύ ειδικά, που πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 κατηγορούσες τους αντιπάλους σου… «γερμανοτσολιάδες» και «πουλημένους» και πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 έλεγες για τους αντιπάλους σου ότι «ή εμείς θα τους τελειώσουμε ή αυτοί θα μας τελειώσουν».

Εσύ ειδικά, που αφήνεις πίσω σου όχι μόνο «καμένη γη», αλλά ένα σωρό νάρκες έτοιμες να εκραγούν στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.

Ποιος θα τελειώσει ποιον

Ε λοιπόν, εσύ ειδικά:

Πρώτον δεν δικαιούσαι να μιλάς για οποιαδήποτε θεσμική αλλαγή! Είσαι ο ίδιος προσωποποίηση της θεσμικής εκτροπής.

Δεύτερον, δεν δικαιούσαι να επικαλείσαι το «διάλογο», τη «συναίνεση» και την «ενότητα». Είσαι ο ίδιος σύμβολο του πιο τοξικού διχασμού!

Εσύ ειδικά, να ξέρεις δεν γλιτώνεις! Κάποτε είπες: «ή εμείς τους τελειώνουμε ή αυτοί μας τελειώνουν». Δεν το καταλάβαμε τότε, αλλά είχες δίκιο τελικά. Μόνο σε αυτό… Δεν μας «τελείωσες» εσύ, αν και το προσπάθησες. Θα σε τελειώσουμε λοιπόν, εμείς! Και δεν θα χρειαστεί να προσπαθήσουμε πολύ. Είσαι «ευάλωτος» παντού και «ανοιχτός» από παντού. Θα σε τελειώσουμε λοιπόν, αγόρι μου.

Κι έτσι θα πετάξουμε στα σκουπίδια οριστικά, το κακό παρελθόν που πολλοί υπηρέτησαν στο παρελθόν, αλλά εσύ σήμερα αποκλειστικά το εκπροσωπείς.

Έτσι θα ξεμπλοκάρουμε και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Έτσι θα ενώσουμε και τη χώρα, που εσύ συνεχώς δηλητηριάζεις.

Θα σε τελειώσουμε οριστικά, για να πάει η χώρα μπροστά! Κατάλαβες αγόρι μου; Πες ό,τι θες τώρα. Λίγοι μήνες σου έμειναν ακόμα.

Η ΝΔ ακούει;

ΥΓ.1 Πολύ θα ήθελα να του τα πουν αυτά κατάμουτρα. Χωρίς ύβρεις, χωρίς «κορώνες», χωρίς θεατρινισμούς.

ΥΓ.2 Έτσι θα του έφευγε η «μαγκιά». Γιατί θα καταλάβαινε ότι έχει απέναντί του «τοίχο» που όσο πάει και μεγαλώνει και πλησιάζει καταπάνω του.

ΥΓ.3 Κι έτσι θα ενωνόταν εναντίον του, όλο αυτό το πλειοψηφικό κομμάτι της κοινωνίας (70% και πλέον), που είναι ήδη εναντίον του, αλλά δεν βρίσκει ακόμα κάποιον να πιστέψει ότι θα κόψει τις μαγκιές του Τσίπρα.

ΥΓ.4 Όταν έχουμε απέναντί μας θρασίμια, οι κοινωνίες δεν συσπειρώνονται γύρω από… «αναλυτικά προγράμματα» ή «θεσμικά επιχειρήματα» ή (πολύ περισσότερο) από «καθωσπρέπει» συμπεριφορές. Συσπειρώνονται, αν βρεθεί κάποιος να κόψει τις μαγκιές από τα θρασίμια – να μιλήσει στις ψυχές των ανθρώπων που πάνε και ψηφίζουν. Κι οι οποίοι είναι σήμερα είτε οργισμένοι είτε απελπισμένοι. Πάντως νιώθουν ΑΝΕΚΠΡΟΣΩΠΗΤΟΙ!

ΥΓ.5 Τα θρασίμια ΔΕΝ αντιμετωπίζονται με το συνήθη «ξύλινο λόγο», ούτε με επιδείξεις «πολιτικής ορθότητας», ούτε με ρητορικά ευρήματα, ούτε με τσιρίδες, ούτε με εξυπνάδες στα κανάλια. Εκείνο που χρειάζεται ο κόσμος, όταν έχει απέναντί του θρασίμια είναι να ακτινοβολεί κάποιος ΠΥΓΜΗ και ΣΙΓΟΥΡΙΑ! Ή μάλλον τη σιγουριά που δίνει η πυγμή! Δεν χρειάζεται να έχουμε δίκιο σε όλα. Δεν χρειάζεται να πείσουμε όλους για όλα. Αρκεί να πείσουμε τους περισσότερους για ΕΝΑ πράγμα – ένα μόνο: Ότι τα θρασίμια θα τα τελειώσουμε! Και θα τους «φύγει η μαγκιά» οριστικά. Όποιος το κάνει αυτό, θα κερδίσει στις εκλογές σχεδόν… σοβιετικά ποσοστά! Αυτά… (Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου