ΜΕ `Η ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ… Η “ΣΥΝΤΑΓΗ” ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

Μοίρασε το

του ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗ 

Τη δική του “συνταγή Ομπάμα” για την ύφεση στην πολιτική σκηνή και για τις συμμαχίες εκπονεί ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά δηλώνει αποφασισμένος να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει σχεδιάσει ακόμη και αν δεν επιτύχει τις συναινέσεις που χρειάζεται.

Παράλληλα, εξακολουθεί να κρατά το “πιστόλι” της επίσπευσης των εθνικών εκλογών “επάνω στο τραπέζι”, αν και τις απέκλεισε υποστηρίζοντας ότι -μετά από την κάλπη του “Καλλικράτη”- η κυβέρνηση έχει μια καθαρή τριετία για να εφαρμόσει την πολιτική της.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί μεν ότι “δεν υπάρχει λόγος προσφυγής στις κάλπες όσο συνεχίζεται η στήριξη της κοινωνίας στην προσπάθεια της κυβέρνησης” αλλά δεν διευκρίνισε τι θα συμβεί εάν και όταν σταματήσει η εν λόγω υποστήριξη. Συνεργάτες του υποστηρίζουν πως δεν θα επιλέξει το “στρίβειν διά της κάλπης” και πως θα κάνει ότι χρειασθεί για να ολοκληρώσει την έξοδο της χώρας από την κρίση και κυρίως τη διαδικασία που έχει επιλέξει για την αναμόρφωσή της.

Ο κ.Παπανδρέου δηλώνει ανοικτός σε προτάσεις της αντιπολίτευσης για τη συναινετική διαμόρφωση αποφάσεων που θα απαιτηθούν προσεχώς και έλαβε αμέσως ανταπόκριση από τη ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση εξέφρασε “απόλυτη αλληλεγγύη” στον κ.Παπανδρέου των επιθέσεων Μέρκελ.

Την επόμενη μέρα αρκετοί αξιολόγησαν ως σημαντική μια παραδοχή του Πάνου Παναγιωτόπουλου σε κοινή τηλεοπτική εμφάνισή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ παραδέχθηκε ότι το “εθνικό σχέδιο για την επόμενη μέρα” στη χώρα που περιέγραφε ο υπουργός Άμυνας ήταν “πολύ κοντά” στις θέσεις Σαμαρά για την έξοδο από την κρίση. Παρεμπιπτόντως, επανέρχεται η φημολογία που θέλει τον κ.Βενιζέλο υπό ιδιαίτερη αναβάθμιση στην ηγετική πυραμίδα της κυβέρνησης.

Υποστήριξη στην πολιτική Παπανδρέου (“χωρίς λευκή κάρτα”) αναμένεται και από άλλες πλευρές τού υπό συμπλήρωση κομματικού φάσματος και γι’ αυτό το επιτελείο του μελετά και συνεργασίες α λα καρτ, σε θέματα και πέραν των “μνημονιακών” που επίσης υπάρχουν στη χειμερινή αντζέντα της κυβέρνησης.

Υπάρχει μεγάλο πεδίο “συναίνεσης και συνεννόησης χωρίς οι πολιτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τις βασικές αρχές τους” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και τόνισε, λίγο ως πολύ, ότι ο λαός -με τις επιλογές του- υποδεικνύει ανάλογη στάση στα κόμματα.

“Οικουμενισμός” εκ του πονηρού

Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει κατ’ αρχήν με αρνητική διάθεση κυβερνήσεις “τύπου οικουμενικής”. Τις θεωρεί “απλή διανομή εξουσίας, η οποία μπλοκάρει τις αλλαγές, αφήνει αλώβητο το σύστημα και συντηρεί τις δυσλειτουργίες του σε βάρος του πολίτη”. Γι’ αυτό θεωρεί τις περισσότερες σχετικές συζητήσεις εκ του πονηρού και “εκτός χρόνου”. Δεν προεξοφλεί όμως ότι δεν θα συμμετείχε σε “οικουμενική” σ’ ένα χρόνο πιο εύθετο.

Στην περίπτωση που δεν θα είχε άλλη επιλογή, εκτιμάται ότι θα προτιμούσε κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης υπό τον ίδιο αντί οικουμενικής”, ενώ πάντοτε θέτει πάντοτε ως προϋπόθεση – οι “φίλιες” δυνάμεις να αποδέχονται πλήρως τη στρατηγική του και την αδυναμία της χώρας να υποχωρήσει από τις δεσμεύσεις της στην τρόϊκα.

Ο κ.Παπανδρέου δεν ανταλλάσσει την πρωτοκαθεδρία του “στην εθνική προσπάθεια” και δεν αποδέχεται περιορισμένη ευθύνη για τις αποφάσδεις κάνοντας λόγο για “ομηρεία”. Ο ίδιος, με ποικίλες διατυπώσεις, τόνισε αυτά τα ζητήματα πριν από τις δημοτικές εκλογές, πριν από την “απειλή” πρόωρων και μετά από την ανάκληση της απειλής.

Σ’ αυτό το πλαίσιο θα καλέσει τις επόμενες μέρες πολιτικούς αρχηγούς, φορείς αλλά και, κατά πληροφορίες, σημαντικά δημόσια πρόσωπα, προκειμένου να μάθει την άποψή τους για τα επόμενα κεφάλαια της πολιτικής του και να ζητήσει “υπεύθυνη στάση” κατά το προσεχές διάστημα. Όπως λέγεται, “είναι ευθύνη του καθενός να στηρίξει -από τη θέση στην οποία βρίσκεται- την εθνική προσπάθεια και αυτό είναι πιο σκόπιμο και πιο ωφέλιμο από το να μετάσχει σε ένα ”οικουμενικό” σχήμα”.

Το μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι το ίδιο εκτιμούν όσοι στην αντιπολίτευση δεν κινούνται σε αμιγώς “αντιμνημονιακή” βάση (“της ηγεσίας της ΝΔ περιλαμβανομένης”). Η λέξη “πατρίδα” αναμένεται να ακούγεται προσεχώς όλο και περισσότερο.

Εν τω μεταξύ, η συνέχεια δυσλειτουργιών που δεν αντιμετωπίσθηκαν με τον τελευταίο ανασχηματισμό οδηγούν τον κ.Παπανδρέου στην επανεξέταση όλων των δεδομένων για τη στήριξη της αποδοτικότητας του κυβερνητικού μηχανισμού και κάποιες πηγές υποστηρίζουν ότι προετοιμάζονται απομακρύνσεις υπουργών.

Άλλες το αποκλείουν μέχρι το τέλος του χειμώνα και μιλούν για κινήσεις που θα κεφαλαιοποιούν -στο ενδοκομματικό και ενδοκυβερνητικό χρηματιστήριο- τα κέρδη που έφεραν στον πρωθυπουργό οι τελευταίες εκλογές. Πάντως, θέμα αλλαγών στην κυβέρνηση δεν σχολιάζεται επισήμως, ενώ στο ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται συμπλήρωση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Οικονομία στις εξεταστικές

Παράλληλα με τα προηγούμενα, συζήτηση αναμένεται γύρω απ’ τη διαχείριση του εξεταστικού έργου της βουλής επί υποθέσεων και σκανδάλων που “φωτίσθηκαν” από την τελευταία διετία τηςκυβέρνησης Καραμανλή. Ως προς το Βατοπαίδι παραπέμφθηκαν τρείς πρώην υπουργοί για παρεγγεγραμμένα αδικήματα με διαδικασία που υπονομεύει την αξιοπιστία της απόφασης.

Για τα ομόλογα, αδιαμφισβήτητα θα τιμωρηθούν εξωπολιτικοί παράγοντες, καθόλου απατεώνες με όρους “ελεύθερης αγοράς”. Από την άλλη πλευρά, το διεθνές οικονομικο-πολιτικό παιχνίδι οδηγεί το “αμφίστομο” θέμα Ζήμενς στη θεσμική πελαγοδρομία και την ουσιαστική αποσιώπηση, μετά από τον αμερικανο-γερμανικό συμβιβασμό.

Πλην συμφωνίας των κομμάτων εξουσίας περί του αντιθέτου, πολλή συζήτηση θα γίνει για τη λεγόμενη εξεταστική για την οικονομία. Αυτή, κατά την τελευταία κυβερνητική εκδοχή, θα αφορά τα στατιστικά στοιχεία που απέστειλε η Ελλάδα στην Κομισιόν κατά τη διετία 2007-2009. Γι’ αυτά, όμως, ο φάκελλος που βρίσκεται στη Δικαιοσύνη δεν περιλαμβάνει στοιχεία εναντίον πολιτικών προσώπων.

Στελέχη του τραπεζικού χώρου εκτιμούν ότι “ο Παπανδρέου θα ”αντάλλασσε” τη λειτουργία της εξεταστικής” με μια καταδικαστική αναφορά του Σαμαρά για την οικονομία της (έστω τελευταίας) καραμανλικής περιόδου. Η κυβέρνηση θεωρεί πως αυτό είναι “προβοκάτσια κάποιων που επιθυμούν να εγκλωβίσουν την κυβέρνηση και την πολιτική της σε ”οικουμενικές” και συμψηφιστικές λογικές”.

Εν τούτοις, στο εσωτερικό της κυβέρνησης ισχυροποιείται το ρεύμα εναντίον των περαιτέρων εξεταστικών, καθώς θεωρούν ότι η συγκυρία τις καθιστά είτε άσκοπες είτε αδιέξοδες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι “ο λαός θέλει κρεμάλες στο Σύνταγμα” αλλά κυρίως φοβάται το αύριο, ενώ υπουργός σημειώνει χαρακτηριστικά: “Καλές είναι οι κρεμάλες, χρειάζονται…αλλά οι πολίτες χρειάζονται κυρίως ελπίδα”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει σε όλους τους τόνους πως η συναίνεση δεν σημαίνει αδιαφάνεια και συμψηφισμούς, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η οικονομική πολιτική “θα κάνει από ‘δω και μπρος την προσπάθεια της κυβέρνησης πιο δύσκολη”…

Πολύ δυσκολότερη θα την έκανε ο εξαναγκασμός στη διαχείριση μιας κρίσης η οποία περιγράφεται στα “πιο κακά” σενάρια που βρίσκονται στα συρτάρια και του μεγάρου Μαξίμου και της Ρηγίλλης….

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου