ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Μοίρασε το

του ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ 

Το δίλημμα που εκλήθησαν να αντιμετωπίσουν πολιτεία και πολίτες της χώρας μας πριν από μερικούς μήνες ήταν χρεοκοπία ή σκληρά δημοσιονομικά μέτρα. Σίγουρα πολλοί φταίνε για την κατάσταση που περιήλθε η οικονομία μας ωστόσο σε οριακές καταστάσεις ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πρώτα διασώζεις και κατόπιν καταλογίζεις ευθύνες.

Ήδη εξ άλλου έχει δρομολογηθεί η εξεταστική για την οικονομία που σίγουρα θα έχει πολλά να αποκαλύψει, κυρίως για τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις, αλλά και την δική μας ανοχή που έτρεφε το πελατειακό κράτος. Στο δίλημμα λοιπόν οι πολίτες, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, απάντησαν όχι στη χρεοκοπία, ναι στα μέτρα αλλά με δίκαιη κατανομή των βαρών.

Δεν νοείται δηλαδή να μιλάει ο πρωθυπουργός για κατάσταση πολέμου, και να γίνεται πιστευτός, όταν γίνεται αφαίμαξη στους συνήθεις ύποπτους, δηλαδή στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Και εδώ φαίνεται πως χάνει ένα μεγάλο στοίχημα η κυβέρνηση, καθώς η αρχική στήριξη της κοινής γνώμης στις αλλαγές, αρχίζει να γίνεται βουβή διαμαρτυρία που έχει αφετηρία της το διογκούμενο αίσθημα αδικίας. Και φυσικά δεν είναι δυνατόν να πεισθεί κάποιος ότι διώκονται οι μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου με επικοινωνιακά τεχνάσματα ελέγχων στην εθνική πολυτελών αυτοκινήτων, ή με φωτογράφηση από δορυφόρο δειγματοληπτικά πολυτελών κατοικιών με πισίνες. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και κυρίως δεν πείθουν κανέναν ότι πρόκειται να εισπράξει το κράτος τα οφειλόμενα. Αντί να οργανωθούν οι υπηρεσίες του κράτους, με σοβαρότητα, στα πρότυπα των προηγμένων χωρών της ευρωζώνης, προσπαθεί να λειτουργήσει με πρακτικές κλεφτοπόλεμου.

Βέβαια τίποτα δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, όμως θα μπορούσαν εδώ και μήνες να μπουν οι  βάσεις για αναδιοργάνωση των μηχανισμών ελέγχων, και όχι να μένουν οι εφορίες ακέφαλες και όπως αποδείχθηκε ανενεργές μέχρι πρόσφατα. Αν όμως πάμε με αυτούς τους ρυθμούς να εκπληρώσουμε τους όρους του μνημονίου, παρά τα πρώτα καλά σημάδια που έδειξαν τα έσοδα του κράτους από τις περικοπές στο δημόσιο και τις συντάξεις, είναι σίγουρο ότι οι στόχοι θα καταστούν ανέφικτοι, και τα νέα μέτρα θα είναι μονόδρομος.

Αποτέλεσμα; Διόγκωση της δυσαρέσκειας, κοινωνική αναταραχή και φυσικά αδυναμία να εκπληρωθούν οι όροι του τριμερούς δανεισμού. Το τι θα σημαίνει αυτό μας το έδειξαν καθαρά οι δανειστές μας με την περίπτωση της Ουγγαρίας, που πάγωσαν την τελευταία δόση του δανείου, φέρνοντας σε πολιτικό αδιέξοδο την δεξιά νέα κυβέρνηση της χώρας, η οποία είχε εκλεγεί με σύνθημα την απεμπλοκή από το σχέδιο στήριξης. Πιστεύει κανείς ότι δεν ήταν ένα σαφές μήνυμα της τρόικας και προς την χώρα μας; 

Το άρθρο δημοσιεύεται στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου